Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2005

Καταδίκη της Ελλάδας για το "Ουράνιο Τόξο"


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε στις 20.10.2005 την Ελλάδα στην υπόθεση «Ουράνιο τόξο» και άλλοι κατά Ελλάδας, για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δικαστική ακρόαση και του δικαιώματος στη σύσταση σωματείου και συνεταιρισμού. To Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλλει στους αιτούντες συνολικά 34.245€.

Σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο της απόφασης (που υπάρχει μόνο στα αγγλικά και τα γαλλικά στο site του Δικαστηρίου): οι αιτούντες είναι το πολιτικό κόμμα «Ουράνιο Τόξο», ιδρυθέν το 1994 και δύο Έλληνες που είναι μέλος της πολιτικής του γραμματείας.

Το Ουράνιο τόξο, δεδηλωμένοι στόχοι του οποίου περιλαμβάνουν την υπεράσπιση της μακεδονικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα, παίρνει κανονικά μέρος στις εκλογές από το 1994. Το Σεπτέμβρη του 1995, το κόμμα απέκτησε τα γραφεία του στη Φλώρινα. Ανάρτησε μια πινακίδα με το όνομα του κόμματος στις δύο χώρες που ομιλούνται στην περιοχή, τα ελληνικά και τα μακεδονικά. Περιλάμβανε τη λέξη "vino-zito”, γραμμένη στο «σλάβικο αλφάβητο», που σημαίνει «ουράνιο τόξο» στα μακεδονικά, αλλά ήταν επίσης και το σύνθημα των δυνάμεων που είχαν ζητήσει να καταλάβουν την Φλώρινα κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Μακεδονία.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1995, ιερείς από την εκκλησία της Φλώρινας κάλεσαν το λαό να πάρει μέρος σε μια «διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στους εχθρούς της Ελλάδας που επαίσχυντα κραδαίνουν ταμπέλες με ανθελληνικές επιγραφές». Επίσης ζήτησαν την απέλαση των υπεύθυνων. Την επόμενη μέρα το δημοτικό συμβούλιο δημοσιοποίησε στον τοπικό τύπο μια διακήρυξη για την οργάνωση διαμαρτυριών εναντίον στους αιτούντες και ο εισαγγελέας διέταξε την απομάκρυνση της πινακίδας επί τη βάσει ότι η αναγραφή του ονόματος του κόμματος στα μακεδονικά θα μπορούσε να διεγείρει τον τοπικό πληθυσμό.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, αστυνομικοί απομάκρυναν την πινακίδα χωρίς να δώσουν εξηγήσεις στους αιτούντες, οι οποίοι επιχείρησαν να εγκαταστήσουν μία νέα. Το ίδιο βράδυ, οι αιτούντες λένε ότι προσεβλήθησαν και απειλήθηκαν από ένα πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του κόμματος και το οποίο περιλάμβανε τον δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Γύρω στις 1.30 ένας αριθμός ατόμων επιτέθηκε στα γραφεία, εισήλθε στις εγκαταστάσεις και προπηλάκισε όσους βρίσκονταν εντός, απαιτώντας να κατεβάσουν την ταμπέλα, πράγμα το οποίο οι αιτούντες και έπραξαν. Μια δεύτερη επίθεση ακολούθησε περίπου στις 4, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εξοπλισμός και τα έπιπλα των εγκαταστάσεων πετάχτηκαν από το παράθυρο και κάηκαν.
Οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια που αυτά συνέβαιναν τηλεφώνησαν στον αστυνομικό σταθμό που βρισκόταν 500 μέτρα από τις εγκαταστάσεις του κόμματος, αλλά τους ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι αστυνομικοί για να επιληφθούν.
Ο εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση κατά εκείνων που πήραν μέρος στα γεγονότα. Εντούτοις, ποινικές διαδικασίες κινήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 192 του Ποινικού Κωδικα εναντίον των κ. ΧΧΧΧ και άλλων για πρόκληση πανικού. Κατηγορήθηκαν για «διέγερση του τοπικού πληθυσμού με την ανάρτηση μιας πινακίδας στα γραφεία του κόμματος που περιλάμβανε την λέξη της σλάβικης γλώσσας «vino-zito». Οι αιτούντες αθωώθηκαν το Σεπτέμβρη 1998.
Το Δεκέμβρη του 1995, οι αιτούντες κατέθεσαν μήνυση κατά των υπεύθυνων για τα γεγονότα και ζήτησαν να μετάσχουν στις διαδικασίες ως πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης αποδείξεων, οι διαδικασίες δεν προχώρησαν. Στη συνέχεια, οι αιτούντες προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο. Η αίτησή τους απορρίφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2003.
Οι αιτούντες διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των διαδικασιών από την εισαγγελία και για προσβολή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, θεμελιώνοντας τους ισχυρισμούς τους στο άρθρο 6 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρατήρησε ότι οι διαδικασίες κράτησαν πάνω από επτά χρόνια και έναν μήνα, μόνο για την διερεύνηση της υπόθεσης. Υπό το φως αυτών των περιστάσεων, η περίοδος είναι υπερβολική και δεν συμβιβάζεται με την έννοια του «εύλογου χρόνου» που απαιτείται για την απόδοση δικαιοσύνης. Για αυτό θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 6§1 (δίκαιη δίκη).
Το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι το Ουράνιο Τόξο ήταν ένα νόμιμα ιδρυθέν κόμμα, με έναν από τους στόχους του οποίου είναι η υπεράσπιση της μακεδονικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Η ανάρτηση μιας πινακίδας στην πρόσοψη των εγκαταστάσεών της με το όνομα του κόμματος γραμμένο στα μακεδονικά δεν μπορεί να θεωρηθεί κατακριτέα ή να θεμελιώσει από μόνης της μια παρούσα και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη. Το Δικαστήριο θα μπορούσε να αποδεχτεί ότι η χρήση του όρου «vino-zito” είχε σπείρει επιθετικά συναισθήματα ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό, καθώς οι διφορούμενες συνδηλώσεις του θα μπορούσαν να προσβάλουν τις πολιτικές ή πατριωτικές απόψεις της πλειοψηφίας του πληθυσμού της Φλώρινας. Εντούτοις, ο κίνδυνος της πρόκλησης εχθροπραξιών εντός της κοινότητας με τη δημόσια χρήση πολιτικών όρων δεν επαρκή από μόνος του για να δικαιολογήσει περιορισμό της ελευθερίας της ένωσης.
Αναφορικά με την συμπεριφορά των Αρχών, το δικαστήριο σημειώνει ότι δύο μέρες πριν τα γεγονότα, το δημοτικό συμβούλιο είχε παρακινήσει τον λαό της πόλης να διαμαρτυρηθεί ενάντια στους αιτούντες και μερικά από τα μέλη του πήραν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκόλυνε την διασπορά μίσους σε ένα τμήμα του πληθυσμού εναντίον των αιτούντων. Ο ρόλος των κρατικών αρχών ήταν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις θεμελιώδεις αξίες ενός δημοκρατικού συστήματος, όπως ο πλουραλισμός, η ανεκτικότητα και η κοινωνική συνοχή. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να προωθήσουν μια συμβιβαστική λύση, παρά να ενθαρρύνουν επιθετικές συμπεριφορές.
Αναφορικά με την συμπεριφορά της αστυνομίας, το δικαστήριο εκτιμά ότι θα μπορούσε να είχε προβλέψει τον κίνδυνο ότι η αντιδικία θα εξελισσόταν σε βία και παραβιάσεις του δικαιώματος στην ένωση. Γι’ αυτό το Κράτος έπρεπε να λάβει ικανοποιητικά μέτρα για να αποκρούσει ή, τέλος πάντων, να ελέγξει τη βία. Εντούτοις, τίποτα δεν έγινε. Αντί να έλθει αμέσως σε επαφή, η αστυνομία που βρισκόταν στα περίχωρα, δεν παρενέβη την νύχτα της επίθεσης, επικαλούμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν παρείχε εξηγήσεις για την έλλειψη αστυνομικών υπαλλήλων, ενόψει του ότι θα γεγονότα ήταν προβλέψιμα. Ούτε διαφεύγει της προσοχής του Δικαστηρίου ότι ο εισαγγελέας δεν θεώρησε απαραίτητο να κινήσει την έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Μόνον όταν οι αιτούντες υπέβαλαν την μήνυση ξεκίνησε η έρευνα. Σε περιπτώσεις παραβίασης του δικαιώματος της ένωσης από ιδιώτες, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν επαρκή μέτρα διερεύνησης.
Σύμφωνα με αυτές τις περιστάσεις, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι Ελληνικές Αρχές με πράξεις και παραλείψεις τους παραβίασαν το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα ένωσης και συνεταιρίζεσθαι).

http://www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentOuranioToxovGreece201005.htm

Είναι η πολλοστή φορά για την οποία η Ελλάδα καταδικάζεται για την φοβερή καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Σε αυτήν την υπόθεση πήρε 8 χρόνια και έναν μήνα στον Άρειο Πάγο για να … απορρίψει μία αίτηση. Ανεξάρτητα από το πολιτικό περιεχόμενο που είχε αυτή η αίτηση, τίποτε δεν δικαιολογεί μια τόσο σοβαρή καθυστέρηση, ενόψει μάλιστα και του ότι παραβιάστηκε το ατομικό δικαίωμα της ένωσης, τόσο βάναυσα.
Πάντως εντυπωσιάζει που το ΕΔΔΑ, ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (προσοχή: δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), χρησιμοποιεί στα επίσημα κείμενά του (ή έστω αποδέχεται την χρήση από τους αιτούντες, χωρίς καμία παρατήρηση) τον όρο «μακεδονική μειονότητα», «μακεδονική γλώσσα» κλπ. Σε κάποιο σημείο της απόφασης η «μακεδονική γλώσσα» γίνεται «σλαβική». Μια βασική αρχή των δικαστικών αποφάσεων είναι ότι στο μέτρο που αποδίδουν ισχυρισμούς των διαδίκων μεταφέρουν τις ακριβείς διατυπώσεις, ώστε ο αναγνώστης της απόφασης να ξέρει τι ακριβώς προβλήθηκε. Όμως, ενώ το θέμα του τοπωνυμίου «Μακεδονία» βρίσκεται στη γνωστή εκκρεμότητα, νομίζω ότι το ΕΔΔΑ, όσο ανεξάρτητο κι αν είναι, όφειλε να τηρήσει τους όρους βάσει των οποίων το Συμβούλιο της Ευρώπης συμπεριφέρεται στα κράτη-μέλη του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το «βινόζιτο», σημαίνει «ουράνιο τόξο», και δεν νομίζω να υπήρξε αυτό σύνθημα στον Εμφύλιο. Νομίζω πως κάποιος μπερδεύτηκε (;) με το «λερίνσκι κομιτέτ» («επιτροπή Φλώρινας»), που επίσης αναγράφονταν στην ίδια πινακίδα.

Για τη λέξη «κομιτέτ» κάποιοι επικαλέστηκαν πως -δήθεν- τους θύμησε τους «κομιτατζήδες» της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα, από τους οποίους ισχυρίζονται πως έχουν τραυματικές αναμνήσεις, και γι'αυτό έκαψαν τα γραφεία του «Ουράνιου Τόξου». Πάνω σ'αυτόν τον φαιδρό ισχυρισμό, επίσης, στηρίχθηκε και δίωξη εναντίον του «Ουράνιου Τόξου», τουλάχιστο στα ελληνικά δικαστήρια.

Υ.Γ. Φοβάμαι να μην βρεθεί καμιά μέρα κάποιος καλοθελητής να μου κλείσει τον ιστότοπο, μιας ο τίτλος του είναι γραμμένος κι αυτός σε κυριλλικό αλφάβητο.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς βρωμοβούλγαροι σαν εσένα σπανίζουν.
Κατάγομαι από την ΦΛΩΡΙΝΑ και ξέρω πολύ καλά ότι,"Μακεδονική" γλώσσα δεν υπάρχει,όπως επίσης δεν υπάρχει Σλαβική μειονότητα.

Γιαυτό άντε στην Βουλγαρία σας.

BANANA REBUBLIC.

Ανώνυμος είπε...

Τα κίνητρα σου είναι κατανοητά.
Οι επιδιώξεις σου επίσης.
"Φίλε" μου δυστυχώς δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από "πολιτικά κόμματα" και δήθεν μειονότητες.
Εισαι ξεκάθαρος
Αν νιώθεις ξένος δεν έχεις παρά να πας να ζήσεις εκεί που νιώθεις ντόπιος.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει "Οπου ζεις και πατρίς"
Γιατί δεν την εφαρμόζεις?
Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να βρίζετε. Ειναι βουτηρο στο ψωμί τους.
Αφήστε τους στην ανυπαρξία τους και στην θολούρα του μυαλού τους

Ανώνυμος είπε...

φιλε αυτο που δεν μπορειται να καταλαβετε η δεν θελετε να καταλαβετε ειναι οτι δεν υπαρχει Μακεδονικη εθνοτητα και Μακεδονικη γλωσσα αφου ξεκαθαρα προκειται για Βουλγαρικη εκτος αν θελετε να μας πεισετε οτι ο Φιλιππος και ο Μεγας Αλεξανδρος μιλουσαν σλαβικα.Ειναι ξεκαθαρο οτι το κρατος της FYROM ειναι ενα κρατος τεχνικο ενα κρατος που επινοηθηκε απο καποιους για συγκεκριμενους σκοπους αλλωστε ο πληθυσμος του αποτελειται απο Βουλγαρους Αλβανους λιγους Σερβους και λιγους Ελληνες και το καλυτερο που θα ηταν να γινει θα ηταν να διαμοιρασθει αναμεσα στη Βουλγαρια την Αλβανια και τη Σερβια ωστε να αποκατασταθει και η ταξη και για να βρουμε την ησυχια μας.

Unknown είπε...

απορώ με εσένα φίλε και συμπατριώτη βοσκόπουλε(είμαι απο αριδαία)αν αυτά που γράφεις γνωρίζεις σε ποιούς απευθύνοντε,και αν τους γνωρίζεις γιατί δεν τα γράφεις στην δική σου γραφή?
Μάλλον προπαγάνδα κάνεις!

Unknown είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ?

http://youtube.com/watch?v=Mlj4zJ8puqw

http://youtube.com/watch?v=ESNTRQsvMNM

http://youtube.com/watch?v=0ZrEBbJnfSY

http://youtube.com/watch?v=sVsrUwBmwPE

ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΚΡΥΨΕΤΕ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΕΔΩ

http://www.krokeai.com/Laconia/The_Slavs_in_Peloponnisos.htm

http://ethnikoi.org/introgreek.html

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ

http://ethnikoi.org/mishellenes.html

ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΙΝΑΙ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ποιος ειπε οτι καταγεται απο την φλωρινα και δεν μιλαει σλαβομακεδονικα?

δεν υπαρχει ΝΤΟΠΙΟΣ φλωρινιωτης που δεν μιλαει αυτη την γλωσσα.

οι προσφυγες γινανε μακεδονες?

http://youtube.com/user/diavatis69

οσο για τους νεοελληνες που νομιζουν
οτι καταγονται απο τους αρχαιους ελληνες ας διαβασουν λιγη ιστορια.

http://www.krokeai.com/Laconia/The_Slavs_in_Peloponnisos.htm
http://ethnikoi.org/introgreek.html

Mέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας (Ο Άγιος Βασίλης)
«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν κατα-βροχθίζoντας με ορθάνοιχτο στόμα τον Ισραήλ. Στόμα δε λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας Θ΄11) την σοφιστική του λόγου δύναμη η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων.» - Βασίλειος Καισαρείας, εις Προφήτην Ησαϊα 9.230.8

«Προσταγή: Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν.» - Βασίλειος ο Μέγας, (330-379 μ.Χ.) εις τον Προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον 7.196.3

Ιωάννης Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
«Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο!) και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν σκωλήκων... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες... Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης.» - Ι. Χρυσόστομος (344-407 μ.Χ.), εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν, Ομιλία ξς΄ 59.369.12 - 370.11

http://ethnikoi.org/mishellenes.html

ας μαθουν επτελους οι νεοελληνες πως το βυζαντιο δεν ειναι ελλαδα.

ο αρμενιος ιβαν τσεμισκε (Ιωαννης τσιμισκης) και ο επισης αρμενιος
βασιλειος βουλγαροκτονος ηταν
οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ?

και τι τραγικη συμπτωση...

δεν υπηρξε ποτε ουτε ενας ελληνας αυτοκρατορας στην ιστορια του βυζαντιου.

ακομα και ο κων/νος παλαιολογος
ο εν χριστο αυτοκρατωρ των ρωμαιων
ειχε μανα πριγκιπισσα της σερβιας
ΕΛΕΝΑ ΝΤΡΑΓΚΑΤΣ (Δραγατση στα ελληνικα)

και να μην παραλειψουμε το γεγονος
πως καποια στιγμη επαναστατησαν
οι βουλγαροι με τους βλαχους
και εφτασαν μεχρι την θεσσαλια
οποι ονομασαν την περιοχη "ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΧΙΑ" και ο βουλγαρος ηγεμονας Ασαν στεφθηκε τσαρος ρωμαιων και βουλγαρων.

παραλειπουμε το γεγονος οτι η κρητη
για 200 χρονια περιπου ηταν κρατος
αραβων και ο Χανδακας (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ηταν η προτευουσα των ΑΡΑΒΩΝ.

παραλειπουμε και αλλα πολλα που τελειωμο δεν εχουν αμα κατσουμε να τα γραψουμε εμεις οι απογονοι των Αρχαιων Ελληνων.

και να κλεισω με το κερασκαι στην τουρτα.

"Τσι περαζόμενους καιρούς που οι Έλληνες ορίζα
κι οπού δεν είχε η πίστη ντως θεμέλιο μηδέ ρίζα..."
- ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (17ος Αιώνας)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή εχουν γίνει λίγο κλισέ τα σχόλια του τυπου "οι Ελληνες νομιζουν οτι καταγονται από την αρχαία Ελλάδα" θα ήθελα να πω και γω την γνώμη μου.
Πρώτον, θεωρω πολυ περίεργο που κάποιοι αισθάνονται 'σπουδαιοι' επειδη ειχαν 'σπουδαιους' προγονους. Πιο λογικο μου φαινεται οι νεοελληνες να αισθανονται μειονεκτικα λογω της συγκρισης με τους αρχαίους...
Δευτερον, όσον αφορα στους πολιτισμους, δεν εισαι 'απογονος' καποιου επειδη εχεις το ιδιο αίμα ή DNA με αυτον. Με αυτη τη λογικη όλοι ειμαστε απογονοι του "homo τρεχαγύρευε"... Για παραδειγμα, ένας Αλβανος δευτερης ή τριτης γενιας ειναι μακράν πιο Ελληνας απο ενα αντιστοιχο 'ελληνοπουλο' απο το USA που δεν ξερει γρι ελληνικα.
Οποτε, ναι ειμαστε Ελληνες επειδη μιλαμε ελληνικα και δηλωνουμε Ελληνες -εάν και εφοσον το επιθυμουμε αυτό βέβαια.
Όπως Ελληνας θεωρούσε τον εαυτό του και ο καταγομενος απο εξελληνισμενη ιταλικη οικογένεια, Βιτσέντζος Κορνάρος είτε μας αρέσει αυτό ειτε όχι.
ΔΕΝ είμαστε Ελληνες επειδη εχουμε ελληνικο DNA κλπ, τετοιες αποψεις περί καθαρότητας αίματος είχε ο Χίτλερ...
Και όσον αφορά στο Βυζάντιο, ειναι γεγονος πως η προπαγανδα που φαγαμε οταν ημαστε στα θρανια, εχει ως αποτελεσμα οι περισσοτεροι να νομιζουν οτι ηταν ελληνικοτατο και μόνο. Δεν θα πω τι ηταν, όσοι δεν γνωρίζουν να ξεσκονισουν καμια εγκυκλοπαιδεια και να ΜΗΝ ακούνε το κοντο και το μακρύ του καθενος.
Και το ιδιο ισχυει για όσους εμπιστεύονται καθε site που τους προτεινει ενας αγνωστος όπως εγω...

cris είπε...

Κατάγωμαι από την στεραιά Ελλάδα.
Μεταξύ των φίλων μου ένας είναι Σπαρτιάτης,ένας Κορίνθιος,ένας Χαλκιδαίος,ένας θηβαίος,ένας θεσσαλός,ένας Μακεδώνας,ένας Κρητικός,ένας Αθηναίος καιένας Ηπειρώτης.ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ,ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΝΟΤΗΤΑ.

Ευχαριστώ
Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΞΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

όλοι κατά Ελλάδας με κάτι ποσά
που αναγράφουν τον άσπιλο αριθμό τρία
στα πλευρά του μουλαριού τους τ’ άμαχα
κουβαλώντας τόνους το χαλάζι
στον κάτω κόσμο με πνοή που οι τσακισμένοι
δεν μπορούν να ξανατεμαχιστούν στα ζαχαροπλαστεία
κι ένας απελάτης υπεύθυνος γύρω από την πινακίδα
η αραβική καταγωγή που οδηγεί μακριά τις αγελάδες

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...