Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2008

Aυτορρύθμιση είναι η απάντηση στις νομοθετικές βλέψεις

Η Ευρωβουλή είναι σχεδόν έτοιμη να προλάβει τις εξαγγελίες των ημεδαπών law makers για blogoνόμο.
Εδώ και τρία χρόνια περίπου, από τη θέση αυτή, έχω υποστηρίξει ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτορρύθμισης, το οποίο λειτουργεί σωστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δυνατό επιχείρημα συνταγματικού δικαίου, για να αποτραπεί η νομοθετική επέμβαση.
Οι σκέψεις αυτές ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στη μπλογκόσφαιρα, καθώς είναι γνωστό ότι σε κάθε απόπειρα συνεννόησης παραγόντων που κινούνται στον ελεύθερο χώρο είτε του διαδικτύου, είτε της κοινωνίας των πολιτών, είτε ακόμη και των επιχειρήσεων των μέσων ενημέρωσης, υπάρχει η καχυποψία του "καπελώματος" και η ανησυχία μήπως μπουν τελικά αστυνόμοι και νόμοι εκεί που δεν πρέπει.
Η περίπτωση της αυτορρύθμισης όμως αποσκοπεί ακριβώς στο να μην μπουν νόμοι και αστυνόμοι εκεί που δεν πρέπει.
Επίσης δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε μια απτή πραγματικότητα: υπάρχουν blogs που προσβάλλουν παράνομα, blogs που ενώ μεταδίδουν ειδήσεις παραπληροφορούν και blogs που χρησιμοποιούν έργα που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα. 
Υπάρχει βέβαια η έννοια της netiquette και οι όροι χρήσης της κάθε πλατφόρμας, μέσω της οποίας μπορεί να παρασχεθεί ένας βαθμός προστασίας, αλλά είναι διάχυτη η άποψη ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για διάφορους λόγους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει τις απόψεις μας. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αντιτείνουμε το επιχείρημα της αυτορρύθμισης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια "θυσία" για τους πιο ελευθεριακούς. Άλλωστε στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, χωρίς να αποτελεί μία συνθήκη που επιβάλλεται άνωθεν, όπως η νομοθεσία. 
Ένα θετικό στοιχείο στο σχέδιο Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβολίου είναι ότι υποστηρίζεται η θέσπιση ενός Ombudsman (Διαμεσολαβητή) για τα μμε, μία ιδέα που είχα υποστηρίξει και στον δικό μου Κώδικα Δεοντολογίας Ιστολογίων. Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να τους προλάβουμε. Άλλωστε υπάρχουν 3-4 άτομα κοινής αποδοχής στο χώρο αυτόν που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν αξιοπρεπέστατα σε ενα τέτοιο ρόλο και αν τους στηρίξουμε με την εμπιστοσύνη μας είναι βέβαιο ότι μπορεί να δομηθεί ένας αυτορρυθμιστικός πολιτισμός και να βρίσκονται λύσεις πολύ πιο άμεσα και γρήγορα σε διενέξεις και ανεπίτρεπτες πρακτικές. 
 

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ-"ΘΕΜΙΣΤΟΠΟΛΟΣ" είπε...

Αυτορύθμιση
"Η δε βάσανος αληθεστάτη δοκεί γίγνεσθαι των πάντων των πέρι"Πλάτων(ογδόη επιστολή :Τους Διωνος οικείοις τε και εταίροις 353)= Στο καθετί,η πείρα είναι ο αληθινός έλεγχος.
η αλλιως"vilia miretur vulgus"=ας θαυμάζουν τις χυδαιότητες...
ΘΕΜΙΣΤΟΠΟΛΟΣ

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...