Σάββατο, Ιουνίου 07, 2008

Αβάσιμη η διαδήλωση των bloggers στο Σύνταγμα

Βλέπω τόσες μέρες να οργανώνεται μια κινητοποίηση στο Σύνταγμα για τον blogoνόμο, θέμα το οποίο παρακολουθώ πολύ στενά, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω ποιο είναι το νομοσχέδιο βάσει του οποίου διαμαρτύρονται οι bloggers.

Σήμερα βλέπω μια παραπομπή των διοργανωτών στον Ελευθερο Τύπο του Φεβρουαρίου, όταν είχε πρωτοκινηθεί το θέμα. Από αυτές τις  σκέψεις που είχαν δημοσιευθεί τότε αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση, μερικές εβδομάδες μετά. Την αναδίπλωση συζητήσαμε μάλιστα με τον vrypan τότε. 

Στη συνέχεια δεν δόθηκε νεότερη πρόταση στη δημοσιότητα, εκτός από κάποια μεταφορά μισόλογων του υπουργού Δικαιοσύνης σε κάποια εκπομπή. Η Μπακογιάννη στο πάρτι που έκανε για τους bloggers όταν τη ρώτησαν τους απέκλεισε το ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντας ως φασιστική οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική επέμβαση.

Συνεπώς, δεν βλέπω να στηρίζεται τη συγκεκριμένη στιγμή η διαμαρτυρία σε βάσιμα στοιχεία. Εκτός αν κάνω λάθος, οπότε θα παρακαλούσα να μας διαφωτίσουν οι γνωρίζοντες.

5 σχόλια:

Anilikos είπε...

Αν είπε κάτι τέτοιο η Μπακογιάννη, της βγάζω το καπέλο..!

Ανώνυμος είπε...

Ο υπουργος στην εκπομπή της Παναγιωταρέα ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο κατεβάζει νόμο για τα μπλογκ.

Είπε μάλιστα και ορισμένα στοιχεία, ότι στα ενημερωτικά μπλογκ θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του υπεύθυνου για τον νόμο, ότι θα διευκολύνονται οι αρχές για την ανεύρεση ηλεκτρονικών ιχνών σε περιπτώσεις συκοφαντίας και εκβιασμού και ότι τα μπλογκ θα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ΕΡΣ
βλ μερικές σκέψεις και εδώ

http://lupus002.blogspot.com/2008/06/blog.html

Argos είπε...

Πέστα γιατί νομίζω ότι είμαι ο μόνος ηλίθιος που μιλάει.
Αναγκάστηκα να το χοντρύνω μια και κανένας δεν θέλει να πει ακριβώς αυτό που σκέφτεται

αταξίας είπε...

@e-lawyer Προφανώς και δεν μπόρεσες να εντοπίσεις το νομοσχέδιο γιατί δεν υπάρχει. Δεν έχει κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα κι αν κατατεθεί το σχέδιο νόμου, αύριο Δευτέρα, να συζητηθεί στην επιτροπή και να έρθει στην ολομέλεια μέσα στον Ιούνιο.

Άρα δύο τινά μπορεί να συμβούν:
α. Ή να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνιο στη Βουλή (δλδ στην Επιτροπή) και να ψηφιστεί σε κάποιο θερινό τμήμα ή
β. Να περάσει ως τροπολογία (της τελευταίας στιγμής) στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις» που εισάγεται στην ολομέλεια την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Σημειώνω, όμως ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου "βαρύνεται" ήδη με 2 τροπολογίες. Η μία για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και η άλλη σχετικά με ρυθμίσεις για τις υπηρεσίες των Νομικών Συμβούλων.

Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση. Να μην κατατεθεί ούτε σχέδιο νόμου, ούτε τροπολογία. Εξάλλου παρά τα όσα γράφονται και λέγονται δεν "καίγεται" αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα blogs. Με δεδομένη και την ασυμφωνία κορυφαίων υπουργών πάνω σε μια τέτοια προοπτική (Μπακογιάννη, Ρουσόπουλος) και με δεδηλωμένη την αρνητική γνώμη βουλευτών (Τατούλης, Μητσοτάκης) που δεν έχουν να χάσουν και τίποτα αν δεν το ψηφίσουν.

Άρα είναι τουλάχιστον άτοπη μια κινητοποίηση όπως αυτή της προσεχούς Κυριακής (εν μέσω μάλιστα τριημέρου του Αγ. Πνεύματος). Ίσως είναι από τις ελάχιστες κινητοποιήσεις που γίνονται... προληπτικά. Για κάτι που φημολογείται ότι θα υπάρξει, χωρίς να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο, το πότε θα εφαρμοστεί και το τι ακριβώς θα αφορά.

Και μπορεί, πράγματι, ο κ. Χατζηγάκης να δηλώνει ότι θα ρυθμίσει το τοπίο του διαδικτύου και τα ίντερνετ καφέ, στην εκπομπή της Παναγιωταρέα, η αφετηρία όμως αυτού που είπε είχε να κάνει σε ερώτηση σχετικά με την παιδοφιλία κ.λπ. Ακόμα και στην προσωπική του σελίδα στο απόσπασμα από τη συνέντευξή του δεν βάζει καθόλου το θέμα των blogs.

Τώρα όσον αφορά την ουσία μιας πιθανής ρυθμιστικής διάταξης για τα blogs τα έχεις πει τόσο καλά εσύ και τώρα και στο ποστ της 6ης Απριλίου. Εξάλλου έχω καταχραστεί αρκετά το χώρο για ένα και μόνο σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι πριν πάρουμε πάλι τα άρματα πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για το υποτιθέμενο νομοσχέδιο και βέβαια να είμαστε οπλισμένοι με επιχειρήματα.
Αλλιώς φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα η συγκέντρωση αλλά ίσως εκτεθούμε ...

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...