Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: υποδείξεις για την μετάδοση των γεγονότων σχετικά με την κρίση

Σήµερα ηµέρα Παρασκευή 12 ∆εκεµβρίου 2008 και ώρα 10:00 το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο Αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και τα µέλη Ίριδα Αυδή- Καλκάνη, Κωνσταντίνος Τσουράκης, Κωνσταντίνος Αποστολάς, απών τα µέλη Γιάννης Παπακώστας και  Εύη ∆εµίρη. 

 

 

 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ∆ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 

 

 

Έχοντας υπόψη: 

 

α) Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγµατος κατά το οποίο η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άµεσο έλεγχο του κράτους και ο έλεγχος αυτός ασκείται από ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόµος ορίζει. 

 

β) Το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000, κατά το οποίο το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο πλαίσιο της άσκησης των αρµοδιοτήτων του, µπορεί να απευθύνει αυτεπαγγέλτως σε κάθε δηµόσιο ή ιδιωτικό φορέα και αρχή υποδείξεις, σχετικά µε την εφαρµογή των διατάξεων των οικείων νόµων και κανονιστικών πράξεων. 

 

γ) Το άρθρο 8 παρ. 2 του Ν. 3090/2002 κατά το οποίο απαγορεύεται η µαγνητοσκόπηση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των εισαγγελικών ή δικαστικών ή αστυνοµικών αρχών ως και η µετάδοσή της από την τηλεόραση. 

 

δ) Το άρθρο 11 παρ. 6 του Π.∆. 77/2003, κατά το οποίο δεν δηµοσιοποιούνται έγγραφα και άλλα στοιχεία που αποτελούν αντικείµενο της ποινικής προδικασίας  

 

ε) Το άρθρο 13 παρ. 3 του Π.∆. 77/2003, κατά το οποίο η δηµοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνοµικές και ανακριτικές αρχές. 

 

στ) Το άρθρο 12 του Π.∆. 77/2003, κατά το οποίο οι τηλεοπτικοί φορείς οφείλουν να µη µεταδίδουν σκηνές βίας και βάναυσης µεταχείρισης εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την ευαισθητοποίηση του κοινού. 

 

ζ) Το άρθρο 10 παρ. 4 του Κανονισµού 2/1991 κατά το οποίο δεν επιτρέπονται εκποµπές που αποσκοπούν, ή έχουν ως αποτέλεσµα την ενθάρρυνση ή πρόκληση ακραίας αντικοινωνικής συµπεριφοράς. 

 

η) Το άρθρο 5 παρ. 1 του Π.∆. 77/2003, κατά το οποίο τα γεγονότα θα πρέπει να παρουσιάζονται µε προσοχή και µε αίσθηµα ευθύνης ώστε να µη δηµιουργούν υπέρµετρη σύγχυση στο κοινό. 

 

 

Αιτιολογικό 

 

Παρατηρείται ότι κατά τον τρόπο προβολής των τελευταίων γεγονότων από τα δελτία ειδήσεων και άλλες εκποµπές υφίσταται κίνδυνος παραβάσεως της ραδιοτηλεοπτικής νοµοθεσίας. 

 

 

Για τους λόγους αυτούς 

 

 

Απευθύνει προς όλους τους ραδιοφωνικούς  και τηλεοπτικούς σταθµούς της χώρας την εξής υπόδειξη: 

 

 

Να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων που σχετίζονται µε τον τραγικό θάνατο του µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καθώς 



και την απαιτούµενη σύνεση λαµβάνοντας υπόψη κυρίως την ανάγκη: 

 

α) να αποφεύγεται η προβολή σκηνών ακραίας βίας και επεισοδίων µε τρόπο που είναι δυνατό να ερµηνευθεί ως ενθάρρυνση για επίδειξη ακραίας αντικοινωνικής 

συµπεριφοράς. 

 

β) να αποφεύγεται η υποκατάσταση των αστυνοµικών και ανακριτικών αρχών. 

 

γ) να αποφεύγεται η δηµοσιοποίηση εγγράφων και άλλων στοιχείων που αποτελούν αντικείµενο ποινικής προδικασίας. 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ 


__________________________


Σχόλιο: το Σύνταγμα, στο άρθρο 15 μιλάει επίσης για αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση. Είναι αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση να μεταδίδουν τα κρατικά κανάλια παιδικές εκπομπές κατά την ώρα που είναι σε εξέλιξη πορείες και γεγονότα στις πόλεις της χώρας;


Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να συλλέξουμε τα σχετικά στοιχεία και να υποβάλλουμε μια συνολική αναφορά στο ΕΣΡ. Να δει και την άλλη πλευρά του νομίσματος, όχι μόνο αυτή του καθησυχασμού.

1 σχόλιο:

Kensai είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι στις συστάσεις. Για μένα οι συστάσεις του ΕΣΡ είναι καλοπροαίρετες. Και οι τρεις.

Θα προτιμούσα όμως μια εκτενέστερη ερμηνεία στο τι καθιστά πχ «ενθάρρυνση για επίδειξη ακραίας αντικοινωνικής συµπεριφοράς».

Φερ'ειπείν, το να αναμεταδίδονται ντοκουμέντα για το πως ορισμένα μέλη των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης χτυπούν ήδη πεσμένους διαδηλωτές μπορεί να εξοργίζει τους πάντες και να οδηγεί σε περαιτέρω έξαρση των φαινομένων, αλλά απ'την άλλη κάποιος πρέπει και να καταγράψει τις οριακά εγκληματικές συμπεριφορές ορισμένων αστυνομικών.

Δημοκρατία όπου τα γεγονότα δείχνονται μόνο απ'τη μια πλευρά είναι φιμωμένη δημοκρατία.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...