Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2008

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Προσφυγή Γερμανίας κατά Ιταλίας για ναζιστικές αποζημιώσεις (και υπόθεση Διστόμου)


Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 η Γερμανία εναντίον της Ιταλίας. Ο λόγος είναι ότι τα ιταλικά δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι έχουν δικαιοδοσία σε μια σειρά δικών για αποζημιώσεις που φέρεται να οφείλει το γερμανικό δημόσιο και αφορούν το ναζιστικό καθεστώς. Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι η Ιταλία παραβιάζει με αυτόν τον τρόπο το διεθνές δίκαιο που επιβάλλει την αναγνώριση της δικαιοδοσίας ως μέρος της εδαφικής κυριαρχίας του κράτους. Δηλαδή ισχυρίζεται ότι οι υποθέσεις θα πρέπει να δικαστούν από γερμανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και όπως φαίνεται από το πλήρες κείμενο της Προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας, η υπόθεση έχει και "ελληνικό" ενδιαφέρον. Η Προσφυγή της Γερμανίας ψέγει τα Ιταλικά δικαστήρια επειδή δέχθηκαν την εκτέλεση των αποφάσεων σχετικά με τις αποζημιώσεις για την σφαγή του Διστόμου. 

Ο σκοπός βέβαια ειναι οι δίκες να εκδικαστούν από Γερμανικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άρειος Πάγος: η ευθύνη για τα σχόλια των χρηστών δεν ανήκει στον διαχειριστή της ιστοσελίδας

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια παρουσιάζω σήμερα την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος ανέτρεψε την αντίθετη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κατά τ...

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Η φωτογραφία μου
O ρόλος του νομικού στο σύγχρονο κόσμο είναι να ελέγχει κάθε μορφή εξουσίας, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για σεβασμό της ανθρώπινης αξίας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ετικέτες