Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

H πρώτη ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δ.Αθηναίων

Xθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έγινε η πρώτη συζήτηση και η πρώτη απόπειρα για την ανάδειξη της ανεξάρτητης δημοτικής αρχής, του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Υπήρξαν δώδεκα (12) υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες και η δική μου, στην οποία υποστήριξα την δουλειά που έχουμε δημοσιεύσει από τον Νοέμβριο του 2010 ως ομάδα εργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του νέου θεσμού. Την πρόταση μπορείτε να δείτε εδώ: http://symparastatis.wordpress.com/

Συνοπτικά, σε αυτήν την πρόταση υποστηρίζουμε ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να λειτουργήσει με όρους αμεροληψίας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να διευκολυνθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες να υποβάλλουν καταγγελίες σε αυτόν, πράγμα που θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την επιστράτευση της "Γραμμής του Δημότη" (που ήδη λειτουργεί από το 2003), αλλά και με τη λειτουργία μιας δυναμικής ιστοσελίδας για τη διαδικτυακή υποβολή και παρακολούθηση καταγγελιών (για την οποία ήδη υπάρχει η διάθεση δωρεάς μιας εταιρίας που κατασκεύασε το σχετικό λογισμικό για την ΑΔΑΕ, βλ. εδώ).

Για την αποτελεσματικότητα του θεσμού, υποστηρίζουμε τη μέθοδο των τριών βημάτων: (α) με τη λήψη της καταγγελίας άμεση τηλεφωνική ενημέρωση της εγκαλούμενης δημοτικής υπηρεσίας για να λύσει το πρόβλημα, (β) εντός 2 ημερών επιτόπια παρουσία του Συμπαραστάτη στην εγκαλούμενη υπηρεσία για τη λύση του προβλήματος και (γ) πόρισμα που δίνεται στη δημοσιότητα σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

Επειδή τα προβλήματα του Δ. Αθηναίων κατηγοριοποιούνται σε συνήθεις κατηγορίες, προτείνουμε τον ορισμό έξι ειδικών συμπαραστατών, για θέματα περιβάλλοντος, αλλοδαπών, σεξουαλικών διακρίσεων, ατόμων με αναπηρία, πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών.

Στην σημερινή διαδικασία, όταν μου δόθηκε ο λόγος, επισήμανα ότι θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να είχαν κληθεί επισήμως από το δημοτικό συμβούλιο, όπως ζητήσαμε γραπτώς και από τον Δήμαρχο πριν 15 μέρες (βλ. εδώ κι εδώ). Οι παρόντες υποψήφιοι ήταν περίπου οι μισοί, ενώ η είσοδος στο συμβούλιο επιτρέπεται μόνον κατόπιν προσκλήσεως. Στη δική μου περίπτωση, είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει ο κ. Αμυράς, ενώ από την ομάδα μας παρέστη και ο Χρήστος Γραμματίδης, με πρόσκληση του κ. Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κακλαμάνης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο Καλλικράτης προβλέπει δύο ψηφοφορίες για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί η επιλογή στη δεύτερη ψηφοφορία, η Αθήνα δεν θα αποκτήσει Συμπαραστάτη. Η επισήμανσή του συνοδεύτηκε από την παρατήρηση ότι δεν έχει προηγηθεί κάποια επί της ουσίας συζήτηση των δύο μεγαλύτερων δημοτικών παρατάξεων, ώστε να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Μετά τις τοποθετήσεις των παρόντων υποψηφίων, ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας, από την οποία απείχε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αλλά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ("Αθήνα πόλη της ζωής μας") με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη, επέλεξαν να ψηφίσουν "παρόντες". Όπως ήταν αναμενόμενο, η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 (32 ψήφοι) δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί. Η δική μας πρόταση έλαβε 3 ψήφους. Μετά από αυτό ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να γίνει η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία. Ο κ. Καμίνης είπε ότι η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού γίνουν συνεννοήσεις για την εξεύρεση ενός προσώπου κοινής αποδοχής.

Η πρόταση μας για την οργάνωση και λειτουργία του θεσμού στον Δήμο Αθηναίων εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει η μόνη συγκεκριμένη και γνωστή ανάλυση για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Τίποτε δεν αποκλείει φυσικά να εμφανιστεί μια καλύτερη πρόταση. Η ομάδα μας κι εγώ προσωπικά υπερασπιζόμαστε αυτή την ορθολογική και διαφανή πρόταση και καλούμε κάθε δημοτικό σύμβουλο, αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις, να την στηρίξουν, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών με μόνο σκοπό την πραγματική και αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Σύστημα αρχειοθέτησης" στο δικηγορικό γραφείο

Με τον ΓΚΠΔ θα ξεκινήσει μια οριζόντια, υπαρξιακής φύσης νομίζω, συζήτηση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τον ρόλο του δικηγόρου στην διαχεί...