Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H πρώτη ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δ.Αθηναίων

Xθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έγινε η πρώτη συζήτηση και η πρώτη απόπειρα για την ανάδειξη της ανεξάρτητης δημοτικής αρχής, του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Υπήρξαν δώδεκα (12) υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες και η δική μου, στην οποία υποστήριξα την δουλειά που έχουμε δημοσιεύσει από τον Νοέμβριο του 2010 ως ομάδα εργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του νέου θεσμού. Την πρόταση μπορείτε να δείτε εδώ: http://symparastatis.wordpress.com/

Συνοπτικά, σε αυτήν την πρόταση υποστηρίζουμε ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να λειτουργήσει με όρους αμεροληψίας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να διευκολυνθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες να υποβάλλουν καταγγελίες σε αυτόν, πράγμα που θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την επιστράτευση της "Γραμμής του Δημότη" (που ήδη λειτουργεί από το 2003), αλλά και με τη λειτουργία μιας δυναμικής ιστοσελίδας για τη διαδικτυακή υποβολή και παρακολούθηση καταγγελιών (για την οποία ήδη υπάρχει η διάθεση δωρεάς μιας εταιρίας που κατασκεύασε το σχετικό λογισμικό για την ΑΔΑΕ, βλ. εδώ).

Για την αποτελεσματικότητα του θεσμού, υποστηρίζουμε τη μέθοδο των τριών βημάτων: (α) με τη λήψη της καταγγελίας άμεση τηλεφωνική ενημέρωση της εγκαλούμενης δημοτικής υπηρεσίας για να λύσει το πρόβλημα, (β) εντός 2 ημερών επιτόπια παρουσία του Συμπαραστάτη στην εγκαλούμενη υπηρεσία για τη λύση του προβλήματος και (γ) πόρισμα που δίνεται στη δημοσιότητα σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

Επειδή τα προβλήματα του Δ. Αθηναίων κατηγοριοποιούνται σε συνήθεις κατηγορίες, προτείνουμε τον ορισμό έξι ειδικών συμπαραστατών, για θέματα περιβάλλοντος, αλλοδαπών, σεξουαλικών διακρίσεων, ατόμων με αναπηρία, πολιτισμού και κοινωνικών υπηρεσιών.

Στην σημερινή διαδικασία, όταν μου δόθηκε ο λόγος, επισήμανα ότι θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να είχαν κληθεί επισήμως από το δημοτικό συμβούλιο, όπως ζητήσαμε γραπτώς και από τον Δήμαρχο πριν 15 μέρες (βλ. εδώ κι εδώ). Οι παρόντες υποψήφιοι ήταν περίπου οι μισοί, ενώ η είσοδος στο συμβούλιο επιτρέπεται μόνον κατόπιν προσκλήσεως. Στη δική μου περίπτωση, είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει ο κ. Αμυράς, ενώ από την ομάδα μας παρέστη και ο Χρήστος Γραμματίδης, με πρόσκληση του κ. Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κακλαμάνης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο Καλλικράτης προβλέπει δύο ψηφοφορίες για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί η επιλογή στη δεύτερη ψηφοφορία, η Αθήνα δεν θα αποκτήσει Συμπαραστάτη. Η επισήμανσή του συνοδεύτηκε από την παρατήρηση ότι δεν έχει προηγηθεί κάποια επί της ουσίας συζήτηση των δύο μεγαλύτερων δημοτικών παρατάξεων, ώστε να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Μετά τις τοποθετήσεις των παρόντων υποψηφίων, ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας, από την οποία απείχε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αλλά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ("Αθήνα πόλη της ζωής μας") με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη, επέλεξαν να ψηφίσουν "παρόντες". Όπως ήταν αναμενόμενο, η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 (32 ψήφοι) δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί. Η δική μας πρόταση έλαβε 3 ψήφους. Μετά από αυτό ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να γίνει η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία. Ο κ. Καμίνης είπε ότι η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού γίνουν συνεννοήσεις για την εξεύρεση ενός προσώπου κοινής αποδοχής.

Η πρόταση μας για την οργάνωση και λειτουργία του θεσμού στον Δήμο Αθηναίων εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει η μόνη συγκεκριμένη και γνωστή ανάλυση για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Τίποτε δεν αποκλείει φυσικά να εμφανιστεί μια καλύτερη πρόταση. Η ομάδα μας κι εγώ προσωπικά υπερασπιζόμαστε αυτή την ορθολογική και διαφανή πρόταση και καλούμε κάθε δημοτικό σύμβουλο, αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις, να την στηρίξουν, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών με μόνο σκοπό την πραγματική και αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…