Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάζουμε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας (βλ. εδώ).

Αν είναι ακριβές, ωστόσο, το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι τελικά δεν έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις των ΜΚΟ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που με παρεμβάσεις τους είχαν επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν η παράσταση πολιτικής αγωγής να περιορίζονται μόνο στα νομικά πρόσωπα που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο της ECOSOC του Ο.Η.Ε.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της μη εφαρμογής του Ν.927/1979 (ισχύοντος αντιρατσιστικού νόμου) είναι ότι σε όλες τις υποθέσεις αποβάλλεαι στον δεύτερο βαθμό η πολιτική αγωγή. Αποτέλεσμα είναι ότι οι μηνυτές δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από συνήγορο πολιτικής αγωγής κι έτσι οι κατηγορούμενοι δικάζονται "μόνοι" τους, με αποτέλεσμα να αθωώνονται. Σε όλες τις δίκες που έγιναν με βάσει τον Ν.927/1979 κι έφτασαν στο εφετείο, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δικαστές δεν επέτρεψαν στους μηνυτές να παραστούν με συνηγόρους πολιτικής αγωγής, χάνοντας έτσι ένα από τα σοβαρότερα δικαιώματα της "ισότητας των όπλων", δηλαδή της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης, καθώς και της αγόρευσης του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, που θα μπορούσε να είχε ανατρέψει ακόμη κι απορριπτικές εισαγγελικές προτάσεις.

Αντί λοιπόν, με το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, να διευκρινιστεί το σοβαρό πρόβλημα παράστασης πολιτικής αγωγής που είχε διαπιστωθεί με βάση τον Ν.927/1979, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνουν έναν ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό: αφενός δεν διευκρινίζεται εάν το θύμα έχει δικαίωμα πολιτικής αγωγής κι αφετέρου για την παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους ΜΚΟ το δικαίωμα περιορίζεται μόνο σε όσες έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο ΜΚΟ με συμβουλευτικό καθεστώς του Ο.Η.Ε, δηλαδή πρακτικά σε μία (1) ελληνική ΜΚΟ που επί του παρόντος έχει εγγραφεί στο εν λόγω μητρώο.

Αυτό πρέπει να αλλάξει με τροπολογία πριν κατατεθεί στη Βουλή. Χρειάζονται λοιπόν -εκτός από τις άλλες αλλαγές που έχουν προτείνει οι ΜΚΟ- δύο διατάξεις. Μία διάταξη που να προβλέπει ρητώς ότι τα θύματα των εγκλημάτων που προβλέπονται στο νόμο έχουν δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής. Κι αφετέρου, να απαλειφθεί η προϋπόθεση περί ECOSOC και να προβλεφθεί ότι παράσταση πολιτικής αγωγής έχουν δικαίωμα να ασκούν και οι οργανώσεις στο καταστατικό των οποίων προβλέπεται ρητά ως σκοπός η υπεράσπιση θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων.

Σχόλια

1. Οι "εκλεκτές" ΜΚΟ είναι δύο και όχι μία

2. Η μοναδική τελεσίδικη και αμετάκλητη καταδίκη με το Ν. 929/79 έχει βγει από εφετείο μετά την αποβολή της πολιτικής αγωγής

3. Το σχέδιο νόμου αποκλείει την παράσταση πολιτικής αγωγής θύματος αφού το δημόσιο συμφέρον ορίζεται ρητά ως μοναδικό προστατευόμενο αγαθό.

4. Όλες οι μέχρι τώρα δίκες με το Ν. 927/79 δεν θα είχαν γίνει (και η μοναδική καταδίκη δεν θα είχε επιτευχθεί) με το νέο νόμο αφού αποκλείει από το αδίκημα την προσβολή και αφήνει μόνο την προτροπή σε βία τονίζοντας μάλιστα ρητά την ανάγκη προστασάις της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…