Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Δημόσιο θα αποζημιώσει και τους μεγαλο-οφειλέτες

Αποφασισμένος ο Υπουργός Οικονομικών να δημοσιεύσει την λίστα με τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών, αναμένοντας την απόφαση της Αρχής, την οποία ελπίζει να είναι θετική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λίστα θα δημοσιευθεί σε κάθε περίπτωση (βλ. εδώ). Ελπίζω να παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενά του για το "σε κάθε περίπτωση".

Η εκτίμησή μου είναι ότι η απόφαση της ΑΔΠΧ δεν πρόκειται να είναι θετική, όπως και οι προηγούμενες αντίστοιχες σε ανάλογα "μέτρα" που πλήττουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών (βλ. εδώ). Και "σε κάθε περίπτωση", με βάση τα Ευρωπαϊκά νομολογιακά δεδομένα, δεν επιτρέπεται ως κράτος να ανακοινώνεις ονόματα εφόσον η ανακοίνωση δεν είναι απολύτως αναγκαία ως προϋπόθεση για την ενάσκηση μιας συγκεκριμένης κρατικής αρμοδιότητας.

Σε περίπτωση που η απόφαση της Αρχής είναι αρνητική, αλλά και σε περίπτωση που είναι θετική, παρακάμπτοντας τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να αξιώσουν αποζημιώσεις από το δημόσιο. Ο σχετικός νόμος προβλέπει ένα ελάχιστο αποζημίωσης 6.000 ευρώ (για ν.π.ι.δ. και φυσικά πρόσωπα, πολύ εύκολα εξισώνεται και για το Δημόσιο) για κάθε παράβαση προσωπικών δεδομένων.

Επομένως, κάντε την πρόσθεση και δείτε εάν αυτό το μέτρο τελικά συμφέρει την εθνική οικονομία.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
βγηκε στο http://www.dpa.gr/
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα κάνουν συμβιβασμό στο χρήμα που θα ανταλλάξουν μετά τις προσφυγές. Να γίνει αλισβερίσι ρε παιδί μου, που λέει κι ο Χάρρυ Κλυνν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ??
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΩΝΤΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ????
ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΑΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ???
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν νομίζω ότι θα θε.λατε να δείτε μία λίστα ονομάτων λ.χ. των φυλακισμένων, οι οποίοι επίσης εκπληρώνουν υποχρέωση προς το κράτος. Είναι προσωπική πληροφορία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι αρμόδιοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οσον αφορα τους φυλακισμενους φυσικα και θα θελαμε λιστες μμε ονοματα και τους λογους φυλακισης τους...... Καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται. Προκειμενου να εξιλεωθουν και να ξαναενταχθουν οφειλουν να αναγνωρισουν λαθη και σφαλματα γιατι να κρυφτουν γιατι να ντραπουν???.....
Νομοι τελικα ηταν μονο του Δρακοντος και της Αθανατης Σπαρτης ......
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Υπάρχει όμως και ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή, η οποία αποτελεί πανανθρώπινη αξία και ήταν αναγνωρισμένο δικαίωμα και στην αρχαία Ελλάδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…