Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2011

Το Δημόσιο θα αποζημιώσει και τους μεγαλο-οφειλέτες

Αποφασισμένος ο Υπουργός Οικονομικών να δημοσιεύσει την λίστα με τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών, αναμένοντας την απόφαση της Αρχής, την οποία ελπίζει να είναι θετική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λίστα θα δημοσιευθεί σε κάθε περίπτωση (βλ. εδώ). Ελπίζω να παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενά του για το "σε κάθε περίπτωση".

Η εκτίμησή μου είναι ότι η απόφαση της ΑΔΠΧ δεν πρόκειται να είναι θετική, όπως και οι προηγούμενες αντίστοιχες σε ανάλογα "μέτρα" που πλήττουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών (βλ. εδώ). Και "σε κάθε περίπτωση", με βάση τα Ευρωπαϊκά νομολογιακά δεδομένα, δεν επιτρέπεται ως κράτος να ανακοινώνεις ονόματα εφόσον η ανακοίνωση δεν είναι απολύτως αναγκαία ως προϋπόθεση για την ενάσκηση μιας συγκεκριμένης κρατικής αρμοδιότητας.

Σε περίπτωση που η απόφαση της Αρχής είναι αρνητική, αλλά και σε περίπτωση που είναι θετική, παρακάμπτοντας τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να αξιώσουν αποζημιώσεις από το δημόσιο. Ο σχετικός νόμος προβλέπει ένα ελάχιστο αποζημίωσης 6.000 ευρώ (για ν.π.ι.δ. και φυσικά πρόσωπα, πολύ εύκολα εξισώνεται και για το Δημόσιο) για κάθε παράβαση προσωπικών δεδομένων.

Επομένως, κάντε την πρόσθεση και δείτε εάν αυτό το μέτρο τελικά συμφέρει την εθνική οικονομία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βγηκε στο http://www.dpa.gr/

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνουν συμβιβασμό στο χρήμα που θα ανταλλάξουν μετά τις προσφυγές. Να γίνει αλισβερίσι ρε παιδί μου, που λέει κι ο Χάρρυ Κλυνν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ??
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΩΝΤΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ????
ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΑΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ???

e-Lawyer είπε...

Δεν νομίζω ότι θα θε.λατε να δείτε μία λίστα ονομάτων λ.χ. των φυλακισμένων, οι οποίοι επίσης εκπληρώνουν υποχρέωση προς το κράτος. Είναι προσωπική πληροφορία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι αρμόδιοι.

Ανώνυμος είπε...

Οσον αφορα τους φυλακισμενους φυσικα και θα θελαμε λιστες μμε ονοματα και τους λογους φυλακισης τους...... Καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται. Προκειμενου να εξιλεωθουν και να ξαναενταχθουν οφειλουν να αναγνωρισουν λαθη και σφαλματα γιατι να κρυφτουν γιατι να ντραπουν???.....
Νομοι τελικα ηταν μονο του Δρακοντος και της Αθανατης Σπαρτης ......

e-Lawyer είπε...

Υπάρχει όμως και ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή, η οποία αποτελεί πανανθρώπινη αξία και ήταν αναγνωρισμένο δικαίωμα και στην αρχαία Ελλάδα.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...