Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια συζήτηση με τον Γιώργο Αμυρά

Μια συζήτηση με τον Γιώργο Αμυρά. Αρχηγός δημοτικής παράταξης και μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποδηλάτης. Πολιτικά, αυτοπροσδιορίζεται ως ανοιχτόμυαλος αστός.

Κάναμε μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις που αφορούν τον Δήμο Αθηναίων το τελευταίο έτος. Μας μίλησε για την προεκλογική περίοδο, αλλά και για τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε το δημοτικό συμβούλιο. Αποκαλύπτει τα εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσουμε τα επόμενα έτη για τις στολές της δημοτικής αστυνομίας (!), την πρότασή του που έγινε δεκτή για την λειτουργία του παραδοσιακού καφενείου του Πικιώνη, αλλά και για τον ποδηλατόδρομο Ακαδημία Πλάτωνος - Γκάζι, τα ποδήλατα στο ΜΕΤΡΟ, καθώς και για τον ποδηλατικό γύρο της Αθήνας.

Μίλησε επίσης για την ΕΡΤ, στην οποία παρουσιάζει καθημερινή εκπομπή τα τελευταία χρόνια, καθώς και για εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησής της.

Μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα που εργάζεται μεθοδικά και ουσιαστικά για τον Δήμο της Αθήνας, προτείνοντας πολλές ιδέες και λύσεις για τα προβλήματα της πόλης μας.

Ακούστε την εκπομπή στο radiobubble

Σχόλια

Ο χρήστης Προβληματικός είπε…
Οι κύριοι Αβραντίνης και Καμίνης άκουσαν την εκπομπή; :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη τόσα δις. Συγκινητικό πολύ το στοιχείο της πραγματικότητας τους, που η ελευθερία τους διαφέρει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…