Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραντίνη

Μια συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων, κ. Τάσο Αβραντίνη, αρμόδιο για ζητήματα δημοτικής αστυνομίας και πολεοδομίας.

Συζητήσαμε για την ελεγχόμενη στάθμευση και τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, για το θέμα της πλατείας Συντάγματος και των Ρομά του Βοτανικού, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος της πορνείας, την συζήτηση περί εμμονής στη "νομιμότητα", για το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τις άδειες των καταστημάτων για μουσική.

Ακούστε στο κάνοντας click στο radiobubble


Σχόλια

Ο χρήστης Προβληματικός είπε…
Λεπτή η θέση σου Βασίλη, οπότε δε θα σε ρωτήσω αν συμφωνείς ότι ο αντιδήμαρχος (όπως και οι υπόλοιποι) συνεχίζουν να προσβάλουν τη νοημοσύνη ακροατών, δημοτών και φορολογούμενων.

Εξαιρετικά επιλεκτική επιλογή "σημείων" από μέρους του, σε προβλήματα που πηγάζουν από ευρύτερα θέματα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού. Λήθη σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφατο παρελθόν, όπως π.χ. το ότι το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης όχι απλά απέτυχε δις, αλλά ο ίδιος ο Δημος βρέθηκε υπόδικος. (Όχι όμως και όλοι οι "παράγοντες" που έβγαλαν στο μεταξύ άπειρα λεφτά.)

Δεν θίχτηκε το ότι η αστυνόμευση απο πλευράς δημοτικής αστυνομίας . Ότι οι "κλήσεις" που δίνει δεν έχουν ισχύ.

Και βέβαια είναι τραγικό και αστείο μαζί, να μιλάμε για κλήσεις σε ΙΧ και όχι στις χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες ο Δήμος "δίνει άδεια" στο να καλύπτουν πεζοδρόμια και δρόμους με τραπεζοκαθίσματα.

Και τέλος, κατά τη γνώμη μου τώρα, είναι αστείο να μιλάμε για ποδήλατα και ΙΧ όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ούτε καν σε εμπορικούς δρόμους, από έναν δήμο που έχει τα πλέον υψηλά δημοτικά τέλη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…