Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρακώλυση συγκοινωνιών στο Μετρό

Μέχρι κάποια ώρα στο Μετρό ακουγόταν η ανακοίνωση ότι "με εντολή της αστυνομίας" δεν λειτουργούσαν οι σταθμοί της πλατείας Συντάγματος και του Ευαγγελισμού. Πριν από μία ώρα περίπου, σταμάτησε η λειτουργία και των σταθμών στο Μοναστηράκι και στο Πανεπιστήμιο, πάλι "με εντολή της αστυνομίας", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση!

Πρόκειται στην ουσία για απαγόρευση κυκλοφορίας, εντελώς αδικαιολόγητη, αφού δεν γίνεται επίκληση κάποιου λόγου γενικότερης δημόσιας τάξης, οι οποίοι εξάλλου δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει η κίνηση στο κέντρο της πόλης. Απολύτως κανένας λόγος. Εάν η αστυνομία δεν είναι σε θέση να ασκήσει τις πραγματικές και προβλεπόμενες αρμοδιότητες τις, ας αναλάβει τις ευθύνες της κι ας παραιτηθεί.

Το γεγονός ότι η ίδια η αστυνομία έχει γεμίσει την πόλη με νέφη δακρυγόνων, βάλλοντας εναντίον καθενός μας, προφανώς δεν την νομιμοποιεί να δίνει εκ των υστέρων τέτοιες εντολές. Οφείλει να αποκαταστήσει την κατάσταση που η ίδια προκάλεσε. Η διοίκηση του Μετρό θα έπρεπε να είχε λάβει τα μέτρα της ζητώντας την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης και νομικά αβάσιμης εντολής.

Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που γίνεται μια μεγάλη διαδήλωση, να εισπράττουμε τέτοιου είδους αντίποινα από το κράτος εις βάρος των πιο στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών μας. Πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει η Εισαγγελία να προχωρήσει στα νόμιμα εναντίον αυτών των απαράδεκτων και βαθύτατα αντιδημοκρατικών πρακτικών.

Η μόνη σοβαρή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια απαράδεκτη απαγόρευση είναι η μυνητήρια αναφορά για να εξεταστεί η τέλεση του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών, καά το άρθρο 292 ΠΚ. Ένα άρθρο που αυτεπάγγελτα θα έπρεπε και η εισαγγελία να εξετάσει.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kαι μετά έχουν το θράσος ν' απαιτούν να πληρώνουμε τόσο ακριβό εισιτήριο. Δεν έφτανε η αραίωση των δρομολογίων, οι απεργίες που κάνουν κάθε τόσο, τ' ότι κάθε τόσο κάποιες γραμμές δεν λειτουργούν λόγω έργων, βλαβών ή δεν ξέρω εγώ τι, το γεγονός ότι αρκετοι σταθμοί όπως αυτός της Ηλιούπολης (που τον περιμένουμε ακόμα) έπρεπε να είχαν ήδη παραδωθεί μέσα στο 2010...και τώρα αυτό; Kαι περιμένετε ο κόσμος να πληρώσει εισιτήριο; Όχι δα! Τόσα χρόνια πλήρωσα κανονικά το εισιτήριο μου μέχρι που το ακρίβηναν στο 1,40 ευρώ και μάλιστα δίχως να ισχύει το μειωμένο εισιτηρίο στους εγγεγραμένους στον ΟΑΕΔ. Και κατά τ' άλλα ξέρουν μονάχα πως να σκέφτονται να εφαρμόσουν το σχέδιο "ηλεκτρονικό εισιτήριο". Όλα τα' χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…