Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραβιάσεις στο facebook και τα social media

Oι πιο συχνές νομικές παραβιάσεις σε facebook και social media και πώς μπορεί να σας βοηθήσει η παρέμβαση νομικού συμβούλου. Εξυπακούεται ότι, πέρα από την παρακάτω απαρίθμιση, κάθε ατομική περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι προϋποθέτει ειδική μελέτη των χαρακτηριστικών της από αυτήν/αυτόν που θα σας εκπροσωπήσει.

1. Χρήση φωτογραφιών χωρίς άδεια

Αποτελεί συνηθέστατο φαινόμενο να αναρτώνται φωτογραφίες τρίτων, χωρίς την συγκατάθεσή τους. Εφόσον πρόκειται για υλικό που δεν έχει ήδη δημοσιευθεί για λόγους ενημέρωσης σε γενικά μ.μ.ε., πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ανάλογα με τους όρους χρήσης μπορείτε να κάνετε report το υλικό, ώστε να αποσυρθεί από την ίδια την υπηρεσία. Μια ειδικότερη περίπτωση είναι η δημιουργία "ψευδούς προφίλ", στις οποίες οι υπηρεσίες επιδεικνύουν αξιόλογη σπουδή. Επειδή συνήθως οι υπηρεσίες καθυστερούν ή και αρνούνται να αφαιρέσουν το υλικό εάν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, θα πρέπει η απαίτηση για αφαίρεση να προβληθεί και στον ίδιο τον δράστη. Εφόσον είναι γνωστός ο δράστης, ο/η δικηγόρος μπορεί να προχωρήσει σε εξώδικη επικοινωνία. Εάν ο δράστης δεν συμμορφωθεί, μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωγή αποζημίωσης.

2. Χρήση λογαριασμού από άτομο που γνωρίζει τον κωδικό

Πολλά ζευγάρια έχουν κοινό προφίλ ή ο ένας γνωρίζει τους κωδικούς του άλλου. Συνήθως όταν υπάρχει μια κρίση στη σχέση ή χωρισμός, ο ένας χρησιμοποιεί τους κωδικούς του άλλου για πρόσβαση στα στοιχεία του. Υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση που κρίνει ότι ακόμη κι αν ο σύζυγος έχει τους κωδικούς του e-mail, έχει υποχρέωση σεβασμού της ιδιωτικότητας. Σε περιπτώσεις αλλαγής κωδικού και αποκλεισμού του άλλου χρήστη, ενδείκνυται επίσης report για ψευδές προφίλ και, σε περίπτωση καθυστερήσεων από την υπηρεσία, εξώδικο ή/και ασφαλιστικά μέτρα.

3. Απενεργοποίηση λογαριασμού από την ίδια την υπηρεσία

Όταν η ίδια η υπηρεσία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο λογαριασμό σας, προφανώς έχει υπάρξει κάποια καταγγελία ή διαπίστωση παράβασης όρων χρήσης. Είναι συχνό το φαινόμενο, κυρίως σε επώνυμους ή άτομα με ισχυρές απόψεις, να γίνονται πολλά reports από διαφωνούντες για να τους απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό. Το facebook αργεί να επεξεργαστεί σχετικά αιτήματα για επανενεργοποίηση λογαριασμών. Μπορεί να χρειαστεί πάνω από 2 ή 3 εβδομάδες. Πέρα από τις διαρκείς διαμαρτυρίες που μπορεί να στέλνει κάποιος στην υπηρεσία, έχει τη δυνατότητα για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της στα ελληνικά δικαστήρια.

4. Εξύβριση/δυσφήμηση/συκοφαντική δυσφήμηση/απειλή/παρενόχληση

Οι εταιρίες με αμερικάνικη έδρα ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται δικαστική απόφαση για την αφαίρεση τέτοιων κειμένων. Μπορεί κάποιος να το πετύχει εμμέσως, συνδιάζοντας το report με άλλες παραβιάσεις, όπως χρήση φωτογραφιών χωρίς συναίνεση. Εάν ο δράστης είναι γνωστός, θα πρέπει να γίνουν οι νομικές κινήσεις της περίπτωσης 1. Εάν ο δράστης δεν είναι γνωστός, θα πρέπει πρώτα να ειδοποιηθεί η υπηρεσία για το παράνομο περιεχόμενο και εάν αρνείται να αποσύρει, μπορούν να ληφθούν μέτρα σε ελληνικό δικαστήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται και η υποβολή μήνυσης.

5. Παραβιάσεις copyright

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να αναπαράγονται έργα χωρίς άδεια των δημιουργών. Λ.χ. φωτογραφίες σας από το flickr μπορεί να βρεθούν αναδημοσιευμένες σε blogs ή σε άλλες υπηρεσίες δικτύωσης. Πριν οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να είναι βέβαιο ότι δεν αφορά μια περίπτωση fair use που επιτρέπουν οι ίδιοι οι όροι χρήσης. Σε περίπτωση που η αναπαραγωγή δεν είναι επιτρεπτή από τους όρους χρήσης, πρώτα επιβάλλεται εξωδικαστική επικοινωνία με το δράστη. Σε επόμενο στάδιο, εφόσον αρνηθεί να συμμορφωθεί, ακολουθείται η αναφορά στην ίδια την υπηρεσία, με αίτημα αφαίρεσης. Εάν δεν καταστεί επιτυχής, έρχεται δικαστική οδός των ασφαλιστικών μέτρων ή/και αγωγής αποζημίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυεται και η υποβολή μήνυσης.

Όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου και στην Ευρώπη (ανεξάρτητα από το αν έχουν εδώ καταστατικές έδρες και εγκαταστάσεις), έχουν υποχρέωση να σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το διαδίκτυο, που περιλαμβάνει τόσο διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, όσο και τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υποχρέωση, όταν τους επισημανθεί παράνομο περιεχόμενο, να το αφαιρέσουν άμεσα. Εάν αποφεύγουν να το αφαιρέσουν, τότε και μόνο τότε παράγεται ευθύνη. Γι' αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους (τα e-mail που είναι σε κοινή θέα συνήθως απαντούν με αυτοματοποιημένα μηνύματα ότι δεν προορίζονται για καταγγελίες), ώστε να αποφευχθεί η ευθύνη. Άλλες φορές, οι αμερικάνικες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους χρήστες να υποβάλουν την καταγγελία τους σύμφωνα με τους ορισμούς του αμερικάνικου δικαίου. Όταν πρόκειται να καταγγελθεί μια παραβατική πράξη ευθέως στην υπηρεσία, επειδή και ο τρόπος που θα γίνει η ενημέρωση της υπηρεσίας θα παίξει ρόλο για την μετέπειτα ευθύνη της, ενδείκνυται να υπάρχει πάντα υπεύθυνη νομική συμβουλή.
Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο FB υπάρχουν κλειστά γκρουπ.
Πες μου τι γίνεται αν ξέρεις οτι μεσα εκεί σε εχει δυσφημίσει - συκοφαντήσει κάποιος στα μέλη ενος γκρουπ αλλα δεν μπορείς να εχεις πρόσβαση εκει για να το αποδείξεις.
Πώς μπορεί να απαιτηθεί νομικά το άνοιγμα του γκρουπ ωστε να δεις τι υλικό εχει ανεβάσει ενας χρήστης κι ενδεχομένως πώς το απέκτησε.
Προφανώς, δεν μπορείς.
Αρα ; είμαστε απροστάτευτοι και ο κάθε ενας /μπιπ/ κάνει οτι θέλει σε όποιον θέλει, όπως θέλει ;

(Λυπάμαι που γράφω ανώνυμα, υπάρχει λόγος να προστατέψω τον εαυτό μου απο τρίτους )

Ευχαριστώ. Τ.Χ.
Ο χρήστης ArTaXiA είπε…
Γιατί θα πρέπει να λάβω την άδεια προσώπου που φωτογράφησα σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ για να τη δημοσιεύσω;
Ο χρήστης cheaplog είπε…
Επιπλέον, όταν ξέρεις ότι σε συζητάει η κυρά Μάρω με την κυρά Κατίνα, δε μπορείς να ζητήσεις να παρακολουθείς το τηλέφωνό τους. Άρα; Είμαστε απροστάτευτοι κα γεννηθήκαμε φτωχοί :p
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαίρομαι που αποφασίζεις ότι μπορείς να προστατεύεσαι Τ.X.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Πάντα υπάρχουν λύσεις για το θέμα της απόδειξης. Αυτό έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά κάθε υπόθεσης και με την κατάρτιση του νομικού συμβούλου
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
@artaxia γιατί ο δημόσιος χώρος από μόνος του δεν καταργεί το δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει ποιος, για ποιο λόγο και που θα διαχειριστεί την εικόνα του.

Αν βέβαια μιλάμε για δημόσιο χώρο στον οποίο συμβαίνει κάτι για το οποίο υπάρχει και δημόσιο ενδιαφέρον πληροφόρησης, τότε η απάντηση μπορεί να είναι και διαφορετική. Γιατί εκεί θα υπερέχει άλλο δικαίωμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ίσως να είναι λίγο άσχετο το σχόλιο μου σε σχέση με το παραπάνω άρθρο αλλά θα ήθελα να μάθω τι επικρατεί σχετικά με τις αναδημοσιεύσεις άρθρων από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη.

Για παράδειγμα αν αναδημοσιευσω ένα άρθρο από μια ιστοσελίδα στην δική μου ιστοσελίδα αλλά δεν το βάλω όλο αλλά μόνο μια ή δυο παραγράφους και στην συνέχεια βάλω ενεργό σύνδεσμο που να παραπέμπεί τον αναγνώστη στην πρωταρχική πηγή ώστε να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο τότε έχω κάνει κάτι παράνομο ?
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Tα έχουμε πει αυτά εδώ:

http://elawyer.blogspot.com/2006/02/blog-post_14.html
Ο χρήστης Nick A είπε…
Κύριε Σωτηρόπουλε μία γνωστή μου έπεσε θύμα Hacking στο Facebook (κλέψανε τούς κωδικούς της) και θέλει να υποβάλει μήνυση, βάση του απορρήτου και της ιδιωτικοτητας μπορούν να υποβάλουν μήνυση και διάφοροι φίλοι της με το λόγο ότι παραβιάστηκε η ιδιωτική τους συνομιλία απο κάποιο τρίτο πρόσωπο;

ευχαριστώ
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Φυσικά, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπορουμε να χρησιμοποιουμε κειμενο και φωτογραφια απο events που δημοσιευονται στο facebook, σε άλλη ιστοσελίδα για ενημερωση επισκεπτων της σελιδας?
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αν έχει επιτρέψει share o administrator, ναι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν εννοώ να κάνω κοινοποίηση από το Facebook σε τρίτη σελίδα του event αλλά να παρουσιάσω το event ως event στη σελίδα μου, χρησιμοποιώντας όμως εικόνα και κείμενο από το event όπως παρουσιάζεται στο Facebook.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αν χρησιμοποιηθεί έργο πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτου, χρειάζεται την άδειά του.
Ο χρήστης cheaplog είπε…
Νομικές λεπτομέρειες δε ξέρω, αλλά χοντρικά υπάρχουνε οι δημόσιες πληροφορίες και το προωθητικό υλικό. Το πού και πότε γίνεται ας πούμε κάτι δημόσιο είναι δημόσια πληροφορία προφανώς, την αναπαράγεις όποτε θες (εφόσον δεν αναπαράγει συλλογή άλλου τέτοιων πληροφοριών). Η περιγραφή και οι φωτογραφίες είναι προωθητικό υλικό, εννοείται ότι έχεις άδεια για αναπαραγωγή εφόσον επιθυμείται η προβολή, αλλά η πνευματική ιδιοκτησία παραμένει προφανώς (μπορεί να σου πει ο άλλος ότι δεν θέλει να τα αναπαράγεις με τον τρόπο που τα αναπαράγεις).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα
"Επαγγελματίας" φωτογράφος δημοσίευσε φωτογραφίες του ανήλικου παιδιού μου στο site του και στη συνέχεια και σε 2-3 ακόμη χωρίς την εγκρισή μου!
Τι γίνεται σε αυτη την περίπτωση;
Ευχαριστώ
Σ.Π.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, που ομως εχει ψευτικο προφιλ, για συκοφαντικη δυσφημιση;
αν ναι, πως θα αποδειξω οτι ειναι αυτος;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπορεί κάποιος να σου υποβάλει μήνυση για κάτι που ειπώθηκε σε συνομιλία στο Facebook, με μη φίλο σου, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό αλλά παρόλα αυτά είναι γεγονός. Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Otan kapoia erwmeni steilei mnm me apeiles apo pseftiko fb pws mporw na to apodeixw;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Μπορείτε να το εκτυπώσετε.
Ο χρήστης Wazdabaz είπε…
Blogger "πήρε" σατυρική ανάρτηση μου απο κάποιο facebook group και την αναδημοσίευσε στο δημόσιο blog του προβάλλοντας παράλληλα το όνομα μου και την φωτογραφία μου χωρίς καμία άδεια. Δεν συμφωνώ με την προβολή μου στο δημόσιο blog του και ο ίδιος αγνοεί την έκκληση για διαγραφή των στοιχείων μου. Πρέπει να μεσολαβήσει δικηγόρος;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Βεβαίως, δεν έχει τέτοια δικαιώματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κάποιος έχει κάνει υβριστικό/συκοφαντικό σχόλιο σε φωτογραφία μου στο fb πριν από ενάμιση χρόνο...μπορώ τώρα να κινηθώ εναντίον του νομικά;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι μπορείς να κανεις όταν κάποιος αναφέρει το ονομα σου σε δημοσια ανάρτηση με σκοπό τον διασυρμό σου; και εννοω σε ανάρτηση που ειναι ανοιχτή σε όλους οχι απλα σε κλειστές ομάδες και μηνυματα
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Για εξατομικευμένη νομική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…