Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρώτα σχόλια για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ανάγνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επί της προσφυγής που άσκησε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εναντίον της Ελλάδας για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 της Συμφωνίας εκ μέρους της Ελλάδας, λόγω αντίταξης της τελευταίας για την είσοδο της προσφεύγουσας στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008. Απέρριψε όλες τις ενστάσεις και άμυνες της Ελλάδας μία προς μία, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν απέδειξε παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της πΓΔΜ, εκτός από την περίπτωση της χρήσης ενός συμβόλου, που απαγορεύεται.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν περιέχει νομική υποχρέωση της πΓΔΜ να μην χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπίστωση της παράβασης από την Ελλάδα είναι επαρκής και ότι απορρίπτει τα άλλα αιτήματα της προσφεύγουσας. Τα άλλα αιτήματα της πΓΔΜ προς το Διεθνές Δικαστήριο ήταν να διαταχθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει το άρθρο 11 και να άρει κάθε ένσταση για την συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή/και σε άλλους οργανισμούς στους οποίους είναι ήδη μέλος.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
θερμή παράκληση για απαντήσεις :

1 - η Μακεδονία , στον ΟΗΕ και σε όργανά του μπορεί να λειτουργεί μόνο ως ΠΓΔΜ , σύμφωνα με το 11,παρ. 1?

2 - η Μακεδονία σε άλλους διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς-ΝΑΤΟ , ΕΕ μπορεί να λειτουργεί και με το συνταγματικό της όνομα - Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με 11,2 ?

3 - τους παραπάνω οργανισμούς τους διαχωρίζει το Δικαστήριο, σε αυτούς με ψηφοφορία και σε αυτούς δίχως ψηφοφορία αλλά με συμφωνία και τι επίπτωση έχει αυτό ?

4 - η νομική απαγόρευση χρήσης από τη Μακεδονία του 16-άκτινου ήλιου έχει πολιτικό χαρακτήρα , μείωσης της αντιπαράθεσης ή καθαρά νομικό , με δεδομένη την με βάση το διεθνές δίκαιο μη αποκλειστική κυριότητα και κληρονομιά προϊστορικών συμβόλων ?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…