Ομολογώ ότι πάντοτε είμαι επιφυλακτικός με τις βραβεύσεις. Από τη μία είναι μια έλλειψη σεβασμού απέναντι στη μοναδικότητα του κάθε έργου: ένας ανταγωνισμός που συνήθως δεν έχει σχέση με την ουσία. Από την άλλη πλευρά, τα σημαντικά έργα τέχνης και λόγου αποτελούν από μόνα τους πρότυπα, καθώς χρησιμεύουν περισσότερο ως "εργαλεία" της κριτικής, παρά μεγέθη ζυγιζόμενα μεταξύ τους. Οι αρχαίοι βέβαια είχαν διαφορετική άποψη, διοργανώνοντας θεατρικούς, μουσικούς κι άλλους αγώνες που αφορούσαν, πέραν των "αθλητικών" επιδόσεων (altius, fortius, citius) , αυτό που σήμερα λέμε "περιεχόμενο", content.
Όταν το Διαδίκτυο κατακλύζεται από το copy-paste, την περιφρόνηση της δεοντολογίας, τις "διαφημιστικές" εμφανίσεις πολιτικών που λειτουργούν μόνο προεκλογικά και τις κάθε είδους σκοτεινές εξαρτήσεις, ένα αίτημα είναι να εντοπίσουμε το πρωτογενές περιεχόμενο, τους χρήστες που δίνουν νόημα στη διάδραση, τους ανθρώπους που τηρούν τους κανόνες της τεκμηρίωσης και μπορούν να αρθρώσουν έναν λόγο με χρώμα, ατομικότητα, ουσία.
Αυτό το πρωτογενές περιεχόμενο που αξίζει, χωρίς πάντοτε να αναγνωρίζεται ως δημοφιλές, έρχεται να αναδείξει η διοργάνωση της ανοικτής διαδικτυακής κοινότητας maga.gr με θέμα τα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου e-awards. Μια "δεμένη" ομάδα, 37 συντακτών, που περιλαμβάνει δημοσιογράφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη διοργανώσει εκδηλώσεις προβληματισμού για τη λειτουργία του Διαδικτύου, με ιδιαίτερη επιτυχία κι απήχηση.
Οι διοργανωτές μου εμπιστεύθηκαν την σύνταξη του Κανονισμού Διοργάνωσης των Ελληνικών Βραβείων Διαδικτύου, έργο που ανέλαβα με μεγάλη χαρά, έχοντας ήδη ασχοληθεί με την κατάστρωση κανονιστικών πλαισίων σχετικά με διαγωνιστικές διαδικασίες και άλλες διαδικτυακές προκηρύξεις και όρους χρήσης.
Η πρωτοτυπία αυτών των βραβείων είναι ότι δεν βάζουν το ίδιο το κοινό να αναζητήσει τους "αγαπημένους" ή τους "καλύτερους", έτσι αόριστα όπως σε άλλες διαδικασίες βράβευσης που κινούνται με μόνο κριτήριο την δημοφιλία ή την πλειοψηφία της υποκειμενικότητας. Τα e-awards καλούν το κοινό να λάβει υπόψη τους Δείκτες Βέλτιστου Διαδικτυακού Περιεχομένου, δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια, υπό το πρίσμα των οποίων θα εντοπιστούν χρήστες που αξίζουν την διάκριση. Αυτή η δομή διοργάνωσης είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς το σκεπτικό αυτό εκφράζει την εμπιστοσύνη ότι έχουμε ακόμη την ωριμότητα να αποφασίσουμε, πέρα από προσωπικές εμπάθειες ή φιλίες, μακριά από τις υποκειμενικότητες της απόλαυσης ή της απέχθειας. Είναι μια διοργάνωση που καλεί το κοινό να σκεφτεί επί της ουσίας, με γνώμονα τους τέσσερις αυτούς δείκτες: μια πρωτογενής ιδέα που υλοποιείται για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο. Διότι καλείς το κοινό να σκεφτεί "τεχνοκρατικά", ή μάλλον, δίκαια. Η Κριτική Επιτροπή υπεισέρχεται μόνο στο ενδιάμεσο στάδιο, ως "φίλτρο" των αρχικών προτάσεων και ως φορέας ανάδειξης των - πολλών - υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία, με τον τελικό λόγο να επιφυλάσσεται πάλι στο κοινό.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι βέβαιο ότι αυτή η διοργάνωση δεν έχει καμία σχέση μεδιαδικασία ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων, συνθήκη που εντοπίζεται συνήθως στιςεκδηλώσεις βραβεύσεων των μέσων ενημέρωσης. Έχω περιέργεια να δω ποιοι/ποιες θα προταθούν από το κοινό, καθώς και ποια πρόσωπα τελικά θα βραβευθούν. Γιατί, εάν τηρηθούν οι όροι και το σκεπτικό αυτού του διαγωνισμού, η λίστα των νικητών θα συνοψίζει ό,τι πραγματικά πρωτογενές, διαδραστικό, έντιμο κι ανεξάρτητο παράγεται στο Διαδίκτυο σήμερα.
Η στιγμή έναρξης είναι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στις 13.00
στον χώρο Τέχνης & Δράσης “Βρυσάκι”, Βρυσακίου 17, Πλάκα.
Καλή δύναμη στους διοργανωτές, στους κριτές και στους διαγωνιζόμενους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου