Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνικά βραβεία Διαδικτύου e-awards


Ομολογώ ότι πάντοτε είμαι επιφυλακτικός με τις βραβεύσεις. Από τη μία είναι μια έλλειψη σεβασμού απέναντι στη μοναδικότητα του κάθε έργου: ένας ανταγωνισμός που συνήθως δεν έχει σχέση με την ουσία. Από την άλλη πλευρά, τα σημαντικά έργα τέχνης και λόγου αποτελούν από μόνα τους πρότυπα, καθώς χρησιμεύουν περισσότερο ως "εργαλεία" της κριτικής, παρά μεγέθη ζυγιζόμενα μεταξύ τους. Οι αρχαίοι βέβαια είχαν διαφορετική άποψη, διοργανώνοντας θεατρικούς, μουσικούς κι άλλους αγώνες που αφορούσαν, πέραν των "αθλητικών" επιδόσεων (altius, fortius, citius) , αυτό που σήμερα λέμε "περιεχόμενο", content.

Όταν το Διαδίκτυο κατακλύζεται από το copy-paste, την περιφρόνηση της δεοντολογίας, τις "διαφημιστικές" εμφανίσεις πολιτικών που λειτουργούν μόνο προεκλογικά και τις κάθε είδους σκοτεινές εξαρτήσεις, ένα αίτημα είναι να εντοπίσουμε το πρωτογενές περιεχόμενο, τους χρήστες που δίνουν νόημα στη διάδραση, τους ανθρώπους που τηρούν τους κανόνες της τεκμηρίωσης και μπορούν να αρθρώσουν έναν λόγο με χρώμα, ατομικότητα, ουσία.

Αυτό το πρωτογενές περιεχόμενο που αξίζει, χωρίς πάντοτε να αναγνωρίζεται ως δημοφιλές, έρχεται να αναδείξει η διοργάνωση της ανοικτής διαδικτυακής κοινότητας maga.gr με θέμα τα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου e-awards. Μια "δεμένη" ομάδα, 37 συντακτών, που περιλαμβάνει δημοσιογράφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη διοργανώσει εκδηλώσεις προβληματισμού για τη λειτουργία του Διαδικτύου, με ιδιαίτερη επιτυχία κι απήχηση.

Οι διοργανωτές μου εμπιστεύθηκαν την σύνταξη του Κανονισμού Διοργάνωσης των Ελληνικών Βραβείων Διαδικτύου, έργο που ανέλαβα με μεγάλη χαρά, έχοντας ήδη ασχοληθεί με την κατάστρωση κανονιστικών πλαισίων σχετικά με διαγωνιστικές διαδικασίες και άλλες διαδικτυακές προκηρύξεις και όρους χρήσης.

Η πρωτοτυπία αυτών των βραβείων είναι ότι δεν βάζουν το ίδιο το κοινό να αναζητήσει τους "αγαπημένους" ή τους "καλύτερους", έτσι αόριστα όπως σε άλλες διαδικασίες βράβευσης που κινούνται με μόνο κριτήριο την δημοφιλία ή την πλειοψηφία της υποκειμενικότητας. Τα e-awards καλούν το κοινό να λάβει υπόψη τους Δείκτες Βέλτιστου Διαδικτυακού Περιεχομένου, δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια, υπό το πρίσμα των οποίων θα εντοπιστούν χρήστες που αξίζουν την διάκριση. Αυτή η δομή διοργάνωσης είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς το σκεπτικό αυτό εκφράζει την εμπιστοσύνη ότι έχουμε ακόμη την ωριμότητα να αποφασίσουμε, πέρα από προσωπικές εμπάθειες ή φιλίες, μακριά από τις υποκειμενικότητες της απόλαυσης ή της απέχθειας. Είναι μια διοργάνωση που καλεί το κοινό να σκεφτεί επί της ουσίας, με γνώμονα τους τέσσερις αυτούς δείκτες: μια πρωτογενής ιδέα που υλοποιείται για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο. Διότι καλείς το κοινό να σκεφτεί "τεχνοκρατικά", ή μάλλον, δίκαια. Η Κριτική Επιτροπή υπεισέρχεται μόνο στο ενδιάμεσο στάδιο, ως "φίλτρο" των αρχικών προτάσεων και ως φορέας ανάδειξης των - πολλών - υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία, με τον τελικό λόγο να επιφυλάσσεται πάλι στο κοινό.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι βέβαιο ότι αυτή η διοργάνωση δεν έχει καμία σχέση μεδιαδικασία ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων, συνθήκη που εντοπίζεται συνήθως στιςεκδηλώσεις βραβεύσεων των μέσων ενημέρωσης. Έχω περιέργεια να δω ποιοι/ποιες θα προταθούν από το κοινό, καθώς και ποια πρόσωπα τελικά θα βραβευθούν. Γιατί, εάν τηρηθούν οι όροι και το σκεπτικό αυτού του διαγωνισμού, η λίστα των νικητών θα συνοψίζει ό,τι πραγματικά πρωτογενές, διαδραστικό, έντιμο κι ανεξάρτητο παράγεται στο Διαδίκτυο σήμερα.

Η στιγμή έναρξης είναι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στις 13.00

στον χώρο Τέχνης & Δράσης “Βρυσάκι”, Βρυσακίου 17, Πλάκα.


Καλή δύναμη στους διοργανωτές, στους κριτές και στους διαγωνιζόμενους!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…