Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια συζήτηση με την Αντιδήμαρχο Αθηνών κ. Νέλλη Παπαχελά

Μια συζήτηση με την Νέλλη Παπαχελά, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων.

Ζει στην πλατεία Βικτωρίας και γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας. Μας ενημερώνει για την απόφαση του Δ.Αθηναίων να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους επιχειρηματίες που καταστράφηκαν οι επιχειρήσεις τους και συζητά για την πρόθεση που είχε να συμμετέχει στη διαδήλωση της Κυριακής εναντίον της ψήφισης του νέου μνημονίου. Της επισημάναμε τον παραλογισμό που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα με την παράταση μουσικής και το πρόβλημα που προκύπτει από την επέμβαση της αστυνομίας, όταν ήδη εκκρεμούν αιτήσεις για ανανέωση της απόφασης παράτασης.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μας ενημερώνει για το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες αυτής της νέας επιτροπής που συγκροτείται βάσει του Καλλικράτη και τοποθετείται στο θέμα της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της νέας αρχιτεκτονικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα χρόνο μετά.

Συζητήσαμε επίσης για το θέμα της μήνυσης του Δήμου Αθηναίων στην απόπειρα για κατάληψη του πνευματικού κέντρου και για το γενικότερο ζήτημα με τους αστέγους της πόλης. Ως υπεύθυνη για την εποπτεία των υπηρεσιών που αφορούν τα σχολεία του Δήμου, μας αναφέρει τις εξελίξεις που υπάρχουν για την ένταξη των παιδιών Ρομά σε αυτά, και καταθέτει την γνώμη της για τα πολυπολυτισμικά σχολεία.

Στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχολιάζει τους συσχετισμούς στην πολυκομματική παράταξη που διοικεί τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και για την στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, ιδίως μετά την άνοδο των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Πιστή στην εντολή που της δόθηκε από τους δημότες, έχει επιλέξει να παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…