Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αμνήστευση της "ασήμαντης" εγκληματικότητας

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 δημοσιεύθηκε ο Ν.4043/2011 (ΦΕΚ Α 25/13.2.2012, "Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις").

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.4043/2011, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη των πταισμάτων και των πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31.12.2011. Οι δικογραφίες που αφορούν αυτές τις πράξεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Οι αστικές αξιώσεις που τυχόν απορρέουν από τις αξιόποινες πράξεις δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31.12.2011, και οι οποίες τιμωρούνται με μέχρι ενός έτους φυλάκιση, μπαίνουν στο αρχείο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων που απασχολούν την δικαστική καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα το αδίκημα της εξύβρισης (361 ΠΚ), της δυσφήμησης ανώνυμης εταιρίας (άρθρο 364ΠΚ), της απειλής (άρθρο 333 ΠΚ), της διατάραξης οικιακής ειρήνης (άρθρο 334 ΠΚ), της παραβίασης μυστικότητας των επιστολών (άρθρο 370 ΠΚ), η παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας (άρθρο 371 ΠΚ), αλλά και λιγότερο συνήθη, όπως η παραβίαση μυστικότητας ψηφοφορίας (άρθρο 163), η θρασύτητα κατά της αρχής (άρθρο 171 ΠΚ), η αντιποίηση δημόσιας υπηρεσίας (άρθρο 175), απάτη για την αποφυγή της στράτευσης (άρθρο 204), η διευκόλυνση ακολασίας άλλων (άρθρο 348 ΠΚ) κ.α.

Εξαιρείται η παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή (358 ΠΚ) η μη καταβολή δεδουλευμένων (Ν.690/1945) και οι διατάξεις για τον ελεύθερο ανταγωνισμό (ν.703/1977 και 3959/2011).

Το εν λόγω νομικό φαινόμενο αποτελεί "αμνηστία", όπως επισημαίνει και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής (βλ. εδώ), όπου διατυπώνονται και ορισμένοι προβληματισμοί συνταγματικότητας.


Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Και πώς θα τιμωρείται εκείνος που θεωρώ ότι με πρόσβαλε/εξύβρισε πχ;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν θα τιμωρείται από την Πολιτεία, αλλά το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση με αγωγή (όχι με μήνυση).
ξέχασες τον αντιρατσιστικό 927/79 - απαλλάσσονται οι λιμενικοί και υπόδικοι αντισημίτες και ισλαμόφοβοι του ΛΑΟΣ και Σεραφείμ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτός ο νόμος αφορά πράξεις που έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό μέχρι τον 12 του 2011, ή αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί μέχρι τότε; εν ολίγοις απαιτείται πρωτόδικη ποινή ή αφορά και μη εκδικασμένες υποθέσεις;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αφορά τα πάντα.
Ο χρήστης Θεοδώρα είπε…
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις ενημερώσεις. Θα ήθελα να κάνω μία διευκρινιστική ερώτηση (εφόσον φυσικά γνωρίζετε να μου απαντήσετε). Στην περίπτωση που ένας κατηγορούμενος βαρύνεται με 3 - για παράδειγμα- αδικήματα, εκ των οποίων το ένα (πλημμέλημα) εντάσσεται στις περιπτώσεις παραγραφής του νέου νόμου (αρθρο 4), τότε η παραγραφή ισχύει για το αδίκημα αυτό ή επειδή η ενδεχόμενη συνολική ποινή (για όλα τα αδικήματα) ξεπερνάει τον ένα χρόνο, δεν εντάσσεται στο άρθρο 4 του νόμου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η παραγραφη Ισχυει και για το 363?
συκοφαντικη δυσφημιση?
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Όχι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…