Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

H αμνήστευση της "ασήμαντης" εγκληματικότητας

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 δημοσιεύθηκε ο Ν.4043/2011 (ΦΕΚ Α 25/13.2.2012, "Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις").

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.4043/2011, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη των πταισμάτων και των πλημμελημάτων κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31.12.2011. Οι δικογραφίες που αφορούν αυτές τις πράξεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Οι αστικές αξιώσεις που τυχόν απορρέουν από τις αξιόποινες πράξεις δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31.12.2011, και οι οποίες τιμωρούνται με μέχρι ενός έτους φυλάκιση, μπαίνουν στο αρχείο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων που απασχολούν την δικαστική καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα το αδίκημα της εξύβρισης (361 ΠΚ), της δυσφήμησης ανώνυμης εταιρίας (άρθρο 364ΠΚ), της απειλής (άρθρο 333 ΠΚ), της διατάραξης οικιακής ειρήνης (άρθρο 334 ΠΚ), της παραβίασης μυστικότητας των επιστολών (άρθρο 370 ΠΚ), η παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας (άρθρο 371 ΠΚ), αλλά και λιγότερο συνήθη, όπως η παραβίαση μυστικότητας ψηφοφορίας (άρθρο 163), η θρασύτητα κατά της αρχής (άρθρο 171 ΠΚ), η αντιποίηση δημόσιας υπηρεσίας (άρθρο 175), απάτη για την αποφυγή της στράτευσης (άρθρο 204), η διευκόλυνση ακολασίας άλλων (άρθρο 348 ΠΚ) κ.α.

Εξαιρείται η παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή (358 ΠΚ) η μη καταβολή δεδουλευμένων (Ν.690/1945) και οι διατάξεις για τον ελεύθερο ανταγωνισμό (ν.703/1977 και 3959/2011).

Το εν λόγω νομικό φαινόμενο αποτελεί "αμνηστία", όπως επισημαίνει και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής (βλ. εδώ), όπου διατυπώνονται και ορισμένοι προβληματισμοί συνταγματικότητας.


8 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και πώς θα τιμωρείται εκείνος που θεωρώ ότι με πρόσβαλε/εξύβρισε πχ;

e-Lawyer είπε...

Δεν θα τιμωρείται από την Πολιτεία, αλλά το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση με αγωγή (όχι με μήνυση).

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

ξέχασες τον αντιρατσιστικό 927/79 - απαλλάσσονται οι λιμενικοί και υπόδικοι αντισημίτες και ισλαμόφοβοι του ΛΑΟΣ και Σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο νόμος αφορά πράξεις που έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό μέχρι τον 12 του 2011, ή αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί μέχρι τότε; εν ολίγοις απαιτείται πρωτόδικη ποινή ή αφορά και μη εκδικασμένες υποθέσεις;

e-Lawyer είπε...

Αφορά τα πάντα.

Θεοδώρα είπε...

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις ενημερώσεις. Θα ήθελα να κάνω μία διευκρινιστική ερώτηση (εφόσον φυσικά γνωρίζετε να μου απαντήσετε). Στην περίπτωση που ένας κατηγορούμενος βαρύνεται με 3 - για παράδειγμα- αδικήματα, εκ των οποίων το ένα (πλημμέλημα) εντάσσεται στις περιπτώσεις παραγραφής του νέου νόμου (αρθρο 4), τότε η παραγραφή ισχύει για το αδίκημα αυτό ή επειδή η ενδεχόμενη συνολική ποινή (για όλα τα αδικήματα) ξεπερνάει τον ένα χρόνο, δεν εντάσσεται στο άρθρο 4 του νόμου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Η παραγραφη Ισχυει και για το 363?
συκοφαντικη δυσφημιση?

e-Lawyer είπε...

Όχι.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...