Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 χρόνια e-lawyer

Σαν σήμερα το 2005 ξεκίνησα να γράφω σε αυτό το ιστολόγιο. Σκοπός μου ήταν να κρατώ κάπου τις σημειώσεις μου σε νομικά θέματα, ώστε να μπορώ να τις βρίσκω εύκολα και παράλληλα να έχω και τις απόψεις τρίτων (τα σχόλια) πάνω σε αυτές. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, πολλές φορές υποστήριξα τις "μειοψηφούσες" θέσεις, τις όχι τόσο δημοφιλείς προσεγγίσεις και σίγουρα όχι τις πλειοψηφικές, σε μια σειρά από θέματα. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η νομική δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά ένας τρόπος σκέψης σε διαρκή εξέλιξη, που μπορεί να μας εκπλήσσει όσο λίγα πράγματα στην εποχή μας. Είμαι υπέρ αυτών των νομικών, που πάνε την σκέψη μας λίγο πιο πέρα. Που μας εφοδιάζουν με νέα εργαλεία. Η γνώση έχει πατρότητα - μητρότητα, δεν μπορεί όμως να έχει ιδιοκτησία. Γι' αυτό πρέπει να διαχέεται. Στην διάχυση δεν είμαστε καλοί και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό!

Ευχαριστώ όλες κι όλους που ήρθατε να συζητήσουμε για νομικά θέματα, νομίζω ότι όλοι γινόμαστε σοφότεροι μέσα από αυτό. 

Σχόλια

Ο χρήστης antony argyros είπε…
Συγχαρητήρια και για την συνεπή παρουσία και για την έγκυρη επιστημονικά άρτια και έντιμη παρουσίαση των θεμάτων. Καλό κουράγιο και καλή δύναμη
ΑΝΤΩΝΗΣ Π. ΑΡΓΥΡΟΣ
Ο χρήστης Νίκος Καββαδάς είπε…
Να είσαι πάντα καλά. Καλή συνέχεια σε αυτό το έργο -το κοινωνικό μπορώ να πω- που ξεκίνησες πριν δέκα χρόνια. Υγεία και τύχη εύχομαι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλή συνέχεια. Διόρθωσε το «πιστεύετΑΙ». :)
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Τα σωστά δεν είναι για διόρθωση. Είναι παθητική φωνή :-)
Ο χρήστης ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΤΖΗΜΠΥΡΡΟΥ είπε…
Χρόνια πολλά! Εύχομαι να συνεχίσεις με την ίδια επιστημονική διαύγεια και όρεξη ακόμα 10+10+10+10...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…