Τετάρτη, Αυγούστου 05, 2015

Ωμή παραβίαση της ελευθερίας πληροφόρησης από την ΕΛ.ΑΣ.

Δύο δημοσιογράφοι "οδηγήθηκαν" σήμερα στην Γ.Α.Δ.Α. επειδή κινούνταν στην "ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος", όπως δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και αλλοδαποί πολίτες, επειδή βρέθηκαν "πλησίον φυλασσόμενων στόχων κυβερνητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος", σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Το γεγονός ότι προσάγονται (ας μιλήσουμε κυριολεκτικά) δημοσιογράφοι με το παραπάνω σκεπτικό, το οποίο αποτελεί μέρος επίσημης ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι αδιάφορο μόνο και μόνο επειδή στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπάρχει η έννοια του "chilling effect": όταν δηλαδή το κράτος ακολουθεί μια φαινομενικά ουδέτερη διαδικασία με σκοπό όμως να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους που ασκούν την ελευθερία της πληροφόρησης. Υπάρχουν καταδίκες του ΕΔΔΑ μόνο και μόνο επειδή προκλήθηκε το chilling effect, ενώ τα υπόλοιπα ήταν απολύτως νομότυπα.

Σε ένα κράτος δικαίου λοιπόν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., θα εξεταζόταν κατά πόσον τελικά η συγκεκριμένη προσαγωγή λειτούργησε αποτρεπτικά. Μια τέτοια έρευνα θα ξεκινούσε από το κατά πόσον τελικά υπήρξε σημερινή φωτογράφιση εκπροσώπων της Τρόικας στα μέσα ενημέρωσης ή όχι. Αν δεν υπήρχε, προφανώς το chilling effect πέτυχε.

Και προφανώς το κράτος δικαίου δεν ετρώθη από τους φωτορεπόρτερς, κύριε Πανούση που μας κάνετε και μαθήματα δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...