Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2008

Επιστολή Data&Protection στο Συνήγορο του Πολίτη











Αγαπητέ κύριε Καμίνη,


Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας στην νευραλγική θέση του Εθνικού Διαμεσολαβητή, έναν θεσμό που δημιουργεί προσδοκίες για την εγκαθίδρυση της αρχής της λογοδοσίας και της διαφάνειας στην δημόσια σφαίρα.


Ο νεοσύστατος φορέας Data & Protection φιλοδοξεί να εξελιχθεί επίσης σε ένα θεσμό πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση, επιστρατεύοντας τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και του Συντάγματος ακόμη και προς την κατεύθυνση του νομικού “ακτιβισμού”, όταν χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιον ότι στο μέλλον θα ζητήσουμε την θεσμική σας παρέμβαση, εκπροσωπώντας πολίτες με αιτήματα πρόσβασης σε έγγραφα ή και ελευθερίας της έκφρασης, όταν τα σχετικά δικαιώματα παραβιάζονται από το δημόσιο τομέα. 


Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, σας αποστέλλω τις “8 προτάσεις για τον νέο Συνήγορο του Πολίτη” που δημοσίευσα προ μηνών στο ιστολόγιο e-lawyer, ελπίζοντας να βρείτε εκεί ιδέες που θα γονιμοποιήσουν την ανανέωση του θεσμού.


Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για  θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως  έχει πολλές φορές ανακοινωθεί από χειριστές υποθέσεων, ότι δήθεν η Αρχή δεν δεσμεύεται από την 50ήμερη προθεσμία διεκπεραίωσης υπόθεσης ενδιαφερομένου (του άρθρου 4 Ν.2690/1999). Είναι αντιληπτό ότι η ενέργεια της διαμεσολάβησης προφανώς εξαρτάται από συντρέχουσες ενέργειες της Διοίκησης, αλλά συμβαίνει συχνά, στο πλαίσιο της ενάσκησης των καθηκόντων μας ως πληρεξούσιοι αναφερομένων, να λαμβάνουμε επιστολή αναζήτησης περαιτέρω στοιχείων από τον πολίτη μετά το πέρας 90 ημερών από την υποβολή αναφοράς, χωρίς ο Συνήγορος να έχει προβεί σε άλλη ενέργεια πέραν της μελέτης της αναφοράς! 



Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι αναφορές που αποστέλλονται μέσω fax, πρωτοκολλούνται έως και μία εβδομάδα μετά την υποβολή τους.


Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου τύπου καθυστερήσεις, περιάγουν τον Συνήγορο σε αντιφάσεις ως προς το δικό του ρόλο, ως υποδειγματικής δημόσιας αρχής στο πλαίσιο της ορθής διοικητικής συμπεριφοράς. 


Νομίζω ότι το θέμα θα πρέπει να διευκρινισθεί, με μια  ανακοίνωσή σας, ή με μια δημοσιευμένη απάντηση σε αυτήν την επιστολή, καθόσον, άγνωστο με ποιο ακριβώς νομικό σκεπτικό, και άλλες ανεξάρτητες αρχές “αυτοεξαιρούνται” από την 50ήμερη προθεσμία, παραβιάζοντας, φυσικά, το πεδίο εφαρμογής του Ν.2690/1999, στο οποίο εντάσσεται και το ίδιο το νομικό πρόσωπο του Δημοσίου.



Με απεριόριστη εκτίμηση


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το link στο www.datprot.gr έχει το κλασικό λαθάκι :)

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...