Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2008

Κακούργημα η προσβολή στο net; Συζήτηση με vrypan

Με τον Παναγιώτη Βρυώνη συζητήσαμε για την είδηση που διέρρευσε περί μετατροπής της "προσβολής προσωπικότητας μέσω διαδικτύου" σε κακούργημα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το webcast του vrypan

Διαβάστε επίσης:

4 σχόλια:

λ:ηρ είπε...

Εμένα πάντως η είδηση μου φάνηκε ως πρώιμο και κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο.

neTpen είπε...

Προσωπικά, δεν βρίσκω κατ’ ανάγκη λάθος την επέκταση τής ποινικής προστασίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Θέλω όμως να γίνει με πολύ προσεκτική νομοτεχνική διατύπωση, πολύ αυστηρά οριοθετημένη.

Αν γίνει σωστά, θα εξυγιάνει την blogόσφαιρα από δυσώδη φαινόμενα τζάμπα μαγκιάς, ανευθυνότητας και θρασυδειλίας, που στιγμάτιζαν υπολήψεις χωρίς το παραμικρό μέσο άμυνας από μέρους των τελευταίων.

Δεν μιλάμε για κατάλυση της ανωνυμίας, μιλάμε για μια οριακή - θέλω να πιστεύω, κι εκεί γίνεται η δική μου στόχευση - δυνατότητα άρσης της, υπό δικαστικές εγγυήσεις, όταν κατ’ αρχήν στοιχειοθετείται κατηγορία για σημαντικές προσβολές τής τιμής (τής προσωπικότητας).

neTpen είπε...

Πάντως ξενίζει η πρόσδοση κακουργηματικής διάστασης στο συγκεκριμένο αδίκημα (μιλώ πάντα ΜΟΝΟ για τη συκοφαντική δυσφήμιση, τίποτα άλλο κατ' εμέ δεν δικαιολογείται).

Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία τού νομοθέτη, να θέλει να τιμωρήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά να μην μπορεί, λόγω τής αναγκαιότητας η προσβολή να είναι "σοβαρή". Θα προτιμούσα μια αυθεντική ερμηνεία ότι μολονότι πλημμέλημα, χαρακτηρίζεται σοβαρή.

e-Lawyer είπε...

Συμφωνώ netpen. Εξάλλου και η εκβίαση που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό αδίκημα και περιλαμβάνεται στη λίστα του 2225, δεν είναι κακούργημα.

"Σύστημα αρχειοθέτησης" στο δικηγορικό γραφείο

Με τον ΓΚΠΔ θα ξεκινήσει μια οριζόντια, υπαρξιακής φύσης νομίζω, συζήτηση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τον ρόλο του δικηγόρου στην διαχεί...