Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2008

Νέα ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Την δράση της ΕΕΔΑ την παρακολουθώ από το 2003, αλλά χτες που αναρτήθηκε η νέα της ιστοσελίδα, ομολογώ ότι εντόπισα ακόμη και κείμενα που είχαν διαφύγει της προσοχής μου.

Στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΔΑ έχει συγκεντρωθεί το σύνολο της ισχύουσας στην Ελλάδα διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό από μόνο του αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική προσφορά. 

Φυσικά υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, όπως η συμπλήρωση του καταλόγου των ανεξάρτητων αρχών (αναφέρονται μόνο 4, ενώ υπάρχουν περίπου 15) και η εισαγωγή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως αυτές που έχουν εισαχθεί στην ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

1 σχόλιο:

Vera είπε...

Αγαπητέ e-Lawyer

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος μιας ανάρτησής μου με θέμα "Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ΚΑΙ για τους Χ.Ο." Το θέτω υπ' όψιν σου και παρακαλώ για το σχολιασμό σου αναφορικά με την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας, άλλο να παρουσιάζει στην Έκθεσή του προς την ΕΔΔΑ και άλλο να εφαρμόζει στην πράξη.

Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε χρόνου υποχρεούται να καταθέτει έκθεση στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εκεί αναφέρονται πληροφορίες και παρατηρήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον τομέα της αρμοδιότητάς του και για το προηγούμενο έτος. Αυτή, μαζί με αντίστοιχες των άλλων υπουργείων που έχουν την ίδια υποχρέωση (π.χ. Δικαιοσύνης, Εσωτερικών κ.α.) συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που καταθέτει η Επιτροπή στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Τώρα, στην Έκθεση της ΕΕΔΑ για το 2009 και στη σελίδα 299, διαβάζουμε κείμενο του ΥΠΕΠΘ:
"... Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη-ορθόδοξους."

Αυτή η τελευταία εξέλιξη έμεινε σχεδόν κρυφή θα έλεγε κανείς. Κανείς δεν χαιρέτησε αυτή τη συμμόρφωση, μερική έστω, στην (δεσμευτική για τη Διοίκηση) Απόφαση 77Α/2002, 1143Α/25-6-02 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εύστοχα λοιπόν ο κύριος Καμίνης, τέως ΣτΠ, διαπιστώνει "(βάσει σειράς αναφορών) ελλιπή ενημέρωση των γονέων και φαινόμενα αποκλίνουσας πρακτικής μεταξύ των σχολείων" στην απαντητική επιστολή του προς τον "οργισμένο" κύριο Στυλιανίδη. Όμως, σήμερα δεν κυβερνά η Ν.Δ. αλλά το ΠΑΣΟΚ και Υπουργός είναι η κυρία Διαμαντοπούλου. Το ότι δεν προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις και εγκυκλίους προς τις σχολικές μονάδες και τους Διευθυντές τους την καθιστά υπεύθυνη για τις όποιες παρεξηγήσεις ή ηθελημένες παρερμηνείες επιχειρούνται, τόσο από θεολόγους (βλέπε ανακοίνωση ΕΛΜΕ Χανίων και επίθεση από blog) όσο και Διευθυντές σχολείων που αρνούνται το δικαίωμα απαλλαγής.

Βέρα

Υ.Γ.
Επίσης θέλω να θέσω ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί αρχείο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Παρακαλώ να μου υποδείξεις αν πρέπει να απευθυνθώ στο Υπουργείο ή την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Ειλικρινά λυπάμαι αν με τις ερωτήσεις μου καταχρώμαι της φιλοξενίας σου, αντιλαμβάνεσαι όμως ότι το blog σου και η καθημερινή ενασχόλησή σου με τα δικαιώματα των πολιτών είναι θησαυρός ενημέρωσης. Σε διαβεβαιώ ότι πριν σε ενοχλήσω κάθε φορά, έχω ψάξει παντού αλλού για μιαν απάντηση.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...