Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων υπέρ του blogger στην υπόθεση της αγωγής του Νομάρχη. Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ επειδή ο blogger τον χαρακτήρισε "παράνομο".
Ο Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του διαδικτυακού μέσου "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα" (tvxs.gr) κατέθεσε μεταξύ άλλων:
"Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να αξιολογεί έναν λειτουργό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα και χρησιμοποιώντας οξείες εκφράσεις. Εάν υπάρχουν στοιχεία για παρανομίες δεν πρέπει να αποκρύβονται, αλλά αντιθέτως να δίνονται στην δημοσιότητα γιατί μόνο έτσι ασκείται ένας κοινωνικός έλεγχος στις εξουσίες [...] Ο Νομάρχης απέφυγε τον δημόσιο διάλογο και αντί αυτού άσκησε εναντίον του blogger αγωγή ζητώντας ένα υπέρογκο ποσό, πράγμα που από μόνο του συνιστά ψυχολογική εξόντωση και απόπειρα φίμωσης. Θεωρώ ότι ο blogger δεν πρέπει να ενδώσει σε αυτή την προσπάθεια κατά της διαφάνειας και κατά της δημόσιας λογοδοσίας. Είναι κρίμα που ο Νομάρχης δεν έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση αυτή, αλλά θεωρεί ότι θίγεται από ένα σχετικά νέο και μικρής επισκεψιμότητας blog κι από έναν υπάλληλο, ο οποίος παλεύει για να επιβιώσει οικονομικά. Τέλος, είναι εκτός πραγματικότητας να εφαρμοστεί ο Νόμος Περί Τύπου και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως ζητάει ο κ. *** με την αγωγή του. Ο Νόμος περί τύπου ψηφίστηκε σε άλλες εποχές και αφορά τα μέσα ενημέρωσης που υπήρχαν κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990. Το Διαδίκτυο λειτουργεί με άλλους όρους και ιδίως στα blogs δεν μπορεί να γίνει λόγος για minimum αποζημιώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεδομένου ότι μιλάμε για την δημοσιογραφία των πολιτών και όχι την δημοσιογραφία των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων."
Ο Νίκος Βασιλάκος, παρουσιαστής της εκπομπής "Ψηφιακή Ελλάδα" στην ΕΤ-1, πρόεδρος της ΕΕΧΙ και μέλος της ομάδας πίεσης INTERNET NOW κατέθεσε μεταξύ άλλων:
"Είναι σημαντικό οι πολιτικοί μας να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες που δίνει ένα διαδραστικό μέσο όπως το Ίντερνετ στο να προσεγγίσουν τους πολίτες και να αναπτύξουν δημιουργικά ένα γόνιμο διάλογο, όσο έντονος κι αν είναι αυτός μερικές φορές. Τα Δικαστήρια έχουν κι αυτά το ρόλο τους στο Διαδίκτυο, αλλά λόγω της διαδραστικότητας που παρέχει το μέσο, θα πρέπει πρώτα να έχει επιχειρηθεί μια προσπάθεια για επίλυση της διαφοράς με δημόσια συζήτηση, ιδίως όταν αυτή αφορά ένα κρατικό λειτουργό και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις αρμοδιότητές του. Ο κ. *** έχει γνώση του ρόλου του ως blogger, δίνει ακόμη και σήμερα τη δυνατότητα στον αντίδικό του να απαντήσει. Μια τέτοια ανταλλαγή απόψεων θα ήταν πολύ πιο δημιουργική κι ενδιαφέρουσα από μία δίκη, η οποία έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένο ακροατήριο."
Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κατέθεσε μεταξύ άλλων:
"Ο κ. *** αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του, αφού είχε φτάσει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κι αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία ευαισθησία εκ μέρους των δημόσιων λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεσή του. Ο χαρακτηρισμός που αποδίδει στον Νομάρχη είναι η λέξη "παράνομος", ένας όρος που προφανώς δεν προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας του Νομάρχη, αφού δεν του αποδίδεται τέλεση ποινικού αδικήματος, όπως θα συνέβαινε αν ο κ. *** μιλούσε για "παράβαση καθήκοντος" ή για άλλα ποινικά αδικήματα."
Η ακροαματική διαδικασία έχει προσδιοριστεί για τις 8 Απριλίου 2009.
Οι νομικές υπηρεσίες Data&Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, της προστασίας προσωπικών δεδομένων, της πρόσβασης στα έγγραφα και της ελευθερίας της έκφρασης.
1 σχόλιο:
Άντε να δούμε πως θα πάει. Μπράβο και στον Βασιλάκο ακόμα κι αν πολλοί τον θεωρούν αντιπαθητικό.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η Νομοθεσία για τον Τύπο και την Ενημέρωση απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό.
Δημοσίευση σχολίου