Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων στην Αθήνα

Σε ημερίδα που διοργανώνεται στην Μεγάλη Βρετανία (Golden Room), την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 θα μιλήσει ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων κ. Peter Hustinx, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη πενταετή θητεία του και επανεξελέγη στη ίδια θέση του νέου αυτού ευρωπαϊκού κοινοτικού οργάνου. Για μια σύντομη παρουσίαση του εν λόγω θεσμού μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μου  που δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Δικαιώματα του Ανθρώπου (2007). 

 
Tίτλος της εκδήλωσης που θα αρχίσει στις 17.00 είναι Πολιτικές Ελευθερίες και Ασφάλεια στην Ηλεκτρονική Εποχή

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο πολύ ενδιαφέροντα μέρη. 



Στο πρώτο μέρος 17.00 - 18.30 με τίτλο "Τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών", συντονιστής είναι ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής (LIBE Committee).

Eκτός από τον κ. Hustinx, σε αυτό το πρώτο μέρος θα μιλήσει και ο κ. Tony Bunyan, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο επίπεδο της διαδικτυακής ενημέρωσης, εκπρόσωπος της γνωστής ΜΚΟ Statewatch. Ο κ. Bunyan είναι ο ακτιβιστής που με προσφυγή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Διαμαντούρο άσκησε πίεση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να δημιουργήσει επιτέλους τα δημόσια μητρώα όλων των εγγράφων που τηρεί στα αρχεία της, υποχρέωση που είχε ήδη από τον Κανονισμό 1049/2001 (διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα και τη σχέση του με τα 4Δ).  Ο κ. Bunyan παρακολουθεί και μεταδίδει μέσα από την ιστοσελίδα του www.statewatch.org όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την διαφάνεια, την προστασία προσωπικών δεδομένων και τα νομοθετικά μέτρα της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα και τα όργανα της ΕΕ αντλούν πληροφορίες από το statewatch.org για το ποια κείμενα ετοιμάζουν οι συνάδελφοί τους!

Σε αυτό το πρώτο μέρος θα κάνουν παρεμβάσεις ο κ. Χ.Γεραρής ως πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και ο κ. Μ.Σφακιανάκης ως προϊστάμενος του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Γ.Α.Δ.Α.



Στο δεύτερο μέρος, 18.30-20.00 το θέμα είναι ακόμη πιο κοντά σε εμάς: "Πως διασφαλίζονται η ιδιωτική μας ζωή, τα προσωπικά μας δεδομένα και η ελευθερία δράσης κι έκφρασης την εποχή του Ίντερνετ;

Δύο εκλεκτοί ομιλητές κι εδώ: ο κ. Marc Rotenberg, καθηγητής και διευθυντής του Electronic Privacy Information Centre των ΗΠΑ, ένας γοητευτικός ομιλητής που θυμόμαστε έντονα όλοι από την επίσκεψη των bloggers στις Βρυξέλλες τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στο ίδιο panel ο κ. Sebastian Muller, Διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Google

To  δεύτερο μέρος συντονίζει ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης, ενώ με παρέμβασή του θα μας υπενθυμίσει την ύπαρξη της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) ο πρόεδρός της κ. Α.Λαμπρινόπουλος.


Πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αυτό το θέμα που διοργανώνεται εδώ και 2 χρόνια στην Αθήνα και θα μεταδοθεί ζωντανά από το www.filothea.com/pse και από την ιστοσελίδα www.lambrinidis.gr. 

Η αίθουσα θα καλύπτεται με Wi-Fi δίκτυο (επιτέλους!!!).

Στο facebook της εκδήλωσης υπάρχουν ήδη 228 επιβεβαιωμένοι καλεσμένοι.

H εκδήλωση διοργανώνεται από την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...