Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) γνωστοποίησε τις διαφωνίες της στην γνωμοδότηση Σανιδά, αλλά άφησε κι ένα παράθυρο προς τον νομοθέτη για θέσπιση νομοθεσίας άρσης του απορρήτου και για άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται:
"Εμμέσως η ΑΔΑΕ υποδεικνύει ως λύση, την διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων που θεωρούνται «ιδιαιτέρως σοβαρά», ώστε να δικαιολογείται η εκκίνηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου εκ μέρους των δικαστικών αρχών."
Το ίδιο και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
"Ουσιαστικά, η ΑΔΑΕ υποδεικνύει ως λύση, την διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων που θεωρούνται «ιδιαιτέρως σοβαρά», ώστε να δικαιολογείται η εκκίνηση διαδικασίας άρσης του απορρήτου εκ μέρους των δικαστικών αρχών. "
Θα μπορούσε λοιπόν αύριο να έρθει μια νομοθετική πρόταση που να εντάσσει λ.χ. την συκοφαντική δυσφήμηση ή ακόμη και την εξύβριση στα "ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα" βάσει των οποίων να επιτρέπεται η άρση του απορρήτου. Εξάλλου πριν από μία εβδομάδα έγινε απόπειρα τροποποίησης του Ν.2225/1994 περί απορρήτου των επικοινωνιών και εντάχθηκαν στο πεδίο εφαρμογής του ΟΛΑ τα κακουργήματα του Ποινικού Κώδικα, ενώ μέχρι πριν η άρση επιτρεπόταν μόνο για μερικά από τα βαρύτερα κακουργήματα (λ.χ. κατά της ζωής). Τελικά η σχετική διάταξη απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο (ευχαριστώ για τη σχετική ενημέρωση από τον δικηγόρο κ. Τόγια, είχα γράψει κατά λάθος ότι τελικά η διάταξη περιλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο).
Ο κόσμος του Διαδικτύου μπορεί να αποτρέψει τις ανούσιες -τουλάχιστον- μηνύσεις και τις υπεράριθμες άρσεις του απορρήτου, επιλύωντας ενδοκοινοτικά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, με φιλικό τρόπο και με συνεννόηση.
Η πρότασή μου είναι η ίδρυση από πολίτες μιας Ομάδας Φιλικού Διακανονισμού Διαδικτυακών Διαφορών. Θα μπορούσε να είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ή και μια τελείως άτυπη ένωση προσώπων, με ένα στοιχειώδες καταστατικό.
Η Ομάδα θα αποτελείται από τέσσερις Διαμεσολαβητές:
ένας/μία για θέματα προσβολής προσωπικότητας,
ένας/μία για θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων,
ένας/μία για θέματα copyright,
ένας/μία για θέματα ελευθερίας έκφρασης.
Όταν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποιον άλλο στο Διαδίκτυο, θα μπορεί να απευθύνεται στην Ομάδα, η οποία θα αναθέτει στον αντίστοιχο Διαμεσολαβητή την αποστολή να εξετάσει την υπόθεση και να βρει μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αποτρέπονται οι δικαστικές διαδικασίες.
Αν τελικά δεν επιτευχθεί η φιλική επίλυση της διαφοράς από τον Διαμεσολαβητή, θα συντάσσεται ένα κείμενο από την Ομάδα και θα δίνεται στη δημοσιότητα (χωρίς βέβαια τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων), για να είναι ορατά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από όλες τις πλευρές και να μπορεί να αξιολογηθεί η αντικειμενικότητα της Ομάδας από το κοινό.
Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται η φιλική επίλυση, η Ομάδα θα μπορεί αν το κρίνει σκόπιμο και πάλι να δημοσιοποιεί ορισμένα στοιχεία από την υπόθεση, για να γίνεται σαφής ο τρόπος διαμεσολάβησής της και να ενημερώνεται το κοινό για τις δυνατότητες που έχει να αποφύγει νομικές διαδικασίες, αν προσφύγει στην Ομάδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ομάδα θα υποκαθιστά τις αρχές ή ότι θα επιβάλλει κυρώσεις (δεν μπορούν άλλωστε να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες), αλλά θα λειτουργεί σαν ένα "φίλτρο", ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές να επιλύονται με διακανονισμό.
Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως λ.χ. για καταναλωτικές διαφορές, στις νομαρχίες. Αντίστοιχα, οι τράπεζες ως ένα μέτρο αυτορρύθμισης για να αποφεύγουν οι πελάτες τους τα δικαστήρια, έχουν ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών". Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας έχει ιδρύσει "Domain names dispute resolution Panels" για την επίλυση διαφορών από τη χρήση domain names, όπου ο θιγόμενος προσφεύγει και ειδικοί panelists επιλύουν τις διαφορές.
Η δημιουργία μιας τέτοιας Ομάδας Διαμεσολαβητών - εθελοντών και η καλή λειτουργία της, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας, αμεροληψίας, εχεμύθειας και καλής γνώσης των συσχετισμών του διαδικτύου, μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο που να "απορροφά" άσκοπες μηνύσεις, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις αρχές. Κατ' αποτέλεσμα όμως, μπορεί να αποτρέψει πάρα πολλές υποθέσεις από το να φτάσουν στην άρση του απορρήτου και στα δικαστήρια.
Αρκεί να ληφθεί και να υποστηριχθεί η σχετική πρωτοβουλία από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις internet related ΜΚΟ και να ανακοινωθούν με επικοινωνιακό τρόπο τα πρότυπα βάσει των οποίων θα λειτουργήσει μια τέτοια Ομάδα.
9 σχόλια:
Πολύ αξιόλογη πρόταση! Επίσης άλλο ένα πρόβλημα είναι η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η λογοκρισία. Πολλά "γνωστά" Blogs έχουν ξεκινήσει την διάδοσή ψευδών ειδήσεων και συχνά "κόβονται" τα σχόλια με τις αντίθετες απόψεις. Κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών και προκλητικής λογοκρισίας από Blogs που έχουν προβληθεί ακόμα και από ΜΜΕ, blogs πολιτικών κλπ. Θα ήταν καλό να υπάρχει ένας ανεξάρτητος φορέας που να μπορεί κάποιος να καταθέσει κάποια καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά και να αναγράφονται οι απόψεις των διαφωνούντων. Αυτό θα ήταν πολύ εποικοδομητικό!
Το θέμα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων καθώς και της διαγραφής σχολίων εμπίπτει στην γενικότερη κατηγορία "ελευθερία της έκφρασης": αφενός η διάδοση ψευδών ειδήσεων παραβιάζει το δικαίωμα του κοινού για αντικειμενική πληροφόρηση κι αφετέρου η αναιτιολόγητη διαγραφή σχολίων παραβιάζει την ελευθερία του σχολιασμού. Οπότε κι αυτά καλύπτονται από την πρόταση, αλλά βέβαια είναι θέμα προσέγγισης του κάθε Διαμεσολαβητή το πως θα επιλύσει το πρόβλημα - διότι σκοπός δεν είναι η "τιμωρία" κανενός, αλλά η αρμονική συνύπαρξη όλων και το φιλτράρισμα ανούσιων μηνύσεων.
Μα υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει ανασταλτικά απέναντι στην ΕΛΑΣ ένα τέτοιο όργανο όταν δεν μπορούν να πράξουν τα αυτονόητα τα θεσμοθετημένα όργανα από την κυβέρνηση με (μικρή έστω) προϊστορία;
Νομίζω ότι θα είναι ένα ακόμη ανούσιο πράγμα. Είναι ηλίθιο να σου ασκεί κάποιος "δίωξη" επειδή τον δυσφημίζεις... Τι σημαίνει τον δυσφημίζω; Αν δεν έχω θετική άποψη για τον κ. Πάγκαλο π.χ. πρέπει να φοβάμαι να την εκφράσω σε ένα blog ενώ στα πρωϊνάδικα μπορεί ο κάθε ανόητος δημοσιογραφίσκος να υπονοεί ότι θέλει for free;
Πρέπει να καταργηθεί από την ριζά, αλλιώς τα πράγματα είναι απλά Google account και blogspot, κι ας τα βάλει με το Google η ΕΛΑΣ, αφού μέχρι εκεί φτάνει η "μαγκιά" της ή ακόμη καλύτερα server στην Κορέα και πάρτε τους @@ μου.
Να ήμαστε σοβαροί τώρα, καθόμαστε και συζητάμε "τρόπους λύσεις";
Σε λίγο θα μας στερήσουν και δικαίωμα στο browsing...
Δεν θα λειτουργήσει "ανασταλτικά απέναντι στην ΕΛΑΣ", θα απορροφήσει το μένος όσων ΠΟΛΙΤΩΝ επιθυμούν να προσφύγουν στην ΕΛΑΣ για άρση του απορρήτου.
Αν μπορεί το πρόβλημα τους να λυθεί από μια Ομάδα Διαμεσολαβητών, για ποιο λόγο να συνεχίσουν με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη;
elawyer
καλη και άξια η προταση σου
αλλα θεωρω οτι το νοητικο επιπεδο των συνηθως θιγομενων απο τα μπλογκ δεν νομιζω να ανατρεξει προς μια τετοια ομαδα για επιλυση της διαφορας τους
Προτιμουν περισσοτερο το δημοσιο κανιβαλλισμο του μπλογκερ ισως και λυντσαρισμα του στα MME...
@wgibson
Ας μην αντιμετωπίσουμε τον κόσμο με προκατάληψη. Εμείς θα τους δώσουμε αυτή την εναλλακτική δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημά τους. Αν δεν θέλουν, φέρουν την ευθύνη της επιλογής τους.
@fbobolas
Οι διαμεσολαβητές δεν θα πρέπει να είναι δικηγόροι , διότι δεν επιτρέπεται η δωρεάν παροχή νομικών συμβουλών σε δικηγόρους. Θα πρέπει να είναι εθελοντές οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια νομική παιδεία αλλά το κυριότερο εδώ είναι να έχουν εμπειρία σε σχέση με την κοινωνική λειτουργία του διαδικτύου, διότι δεν θα είναι δικαστές, ουτε εντολοδόχοι του καταγγέλλοντος, αλλά θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν με επικοινωνιακό τρόπο τη συμφιλίωση, το συμβιβασμό και την ειρηνική επίλυση των διαφορών χωρίς επίκληση κάποιας αυθεντίας.
καλή ιδέα! τι γίνεται όμως με όσους έχουν μπογκ στα ελληνικά από άλλες χώρες του εξωτερικού; πως θα γίνεται ρύθμιση/αυτορύθμιση αυτών των μπλογκ; ειναι μεγαλο κεφάλαιο.
Κανένα πρόβλημα: δεν χρειάζεται η "φυσική παρουσία" των διαμεσολαβητών ή των ενδιαφερομένων προσώπων.
δηλαδη για να καταλαβω, καποιος χρηστης σε ενα φορουμ μπορει να υποστηριξει κατι αναληθες πχ για μια μικρη επιχειρηση. Αυτος προφυλάσσεται απο τον νόμο? τελικα οι εν λογω εισσαγγελεις δεν δεχοντε την αρση αποορρητου σε τετοια περιπτωση. για μενα ειναι λογικο, δεν μπορει για "ψυλλου πηδημα " να παραβιαζεται ο νομος.
Δημοσίευση σχολίου