Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

Οι νόμοι των 100 πρώτων ημερών

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας Κυβέρνησης ψηφίστηκαν τρεις νομοι:

- Ο Ν.3808/2009 για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

- Ο Ν.3811/2009 για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση (εναρμόνιση με κοινοτική Οδηγία).

- O N.3812/2009 για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα,

Δεν ξέρω που βρίσκονται και ποιοι είναι οι νόμοι 3809 και 3810, πάντως δεν υπάρχουν στην σχετική ιστοσελίδα της Βουλής, ούτε και στις ειδικές τράπεζες δεδομένων που χρησιμοποιούμε οι νομικοί.

Δυστυχώς δεν έχει καταργηθεί ακόμη η αντισυνταγματική νομοθεσία που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. (βλ. Η δέσμευση που περιμένω: κατάργηση της αντισυνταγματικής νομοθεσίας).

Ειδικά για τα θέματα του Διαδικτύου, είναι ανεξήγητο πώς μια κυβέρνηση που αποδίδει κεντρικό ρόλο στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχει επιτρέψει τα θέματα απορρήτου να διέπονται από τη γνωμοδότηση Σανιδά και τη γνωμοδότηση Τέντε, αντί να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το απόρρητο στο Διαδίκτυο.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και υποστηρίξει ως αντιπολίτευση την εισαγωγή του Συμφώνου Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ως Κυβέρνηση δεν έχει φέρει το -έτοιμο από το 2008- νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Αυτές οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται με επείγουσες ανάγκες για το επίπεδο προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα μας.




3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάλεψε κάποια ζητήματα που απασχολούσαν πολλούς Έλληνες και ψηφοφόρους τους. Πιστεύω ότι θα αλλαξει και τη διάταξη για το ομόφυλα ζευγάρια (αλλά σε άλλη στιγμή).

Mary Ka είπε...

Καλημέρα στις 13-01-10.
Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ήλθε με τις καλυτερες προθέσεις αλλά την πήρε μπάλλα η κατάσταση της οικονομίας την οποία γνώριζε σε θεωρητικό επίπεδο αλλά όταν πρέπει να τρέξεις...
Πάντως συμφωνώ απόλυτα πρέπει να σπεύσει και να θεσπίσει νέους νόμους οι οποίοι θα αλλάξουν τπο προφίλ της κοινωνίας και της χώρας.
Βεβαίως πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία σε επί μέρους ζητήματα,π.χ. άκουγα στο ραδιόφωνο τον επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα να λέει ότι ενδεχομένως να προκύψουν παράδοξα από την εφαρμογή του νόμου τα οποία θα είναι και αδικίες προς κάποιους μετανάστες. Ετσι είναι. Το έχω δει και σε άλλες περιπτώσεις. Η φροντίδα για κατηγορίες ανθρώπων να αποβαίνει αδικία γι άλλους. Εδώ είναι ο ρόλος του κράτους που πρέπει να εξισορροπήσει τα πράγματα.
Mary Ka

Michael Angelopoulos είπε...

Οι νόμοι 3809 και 38010 φαίνεται καταρχήν ότι δεν έχουν ουσιαστικό νομικό περιεχόμενο καθώς αναφέρονται στην κύρωση του απολογισμού του έτους 2007 (Ν. 3809) και στην κύρωση του ισολογισμού του έτους 2007 (Ν. 3810).

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το Ελληνικό κράτος αν και με καθυστέρηση κατάφερε να κάνει το λάθος να κυρώσει πρώτα τον απολογισμό του 2007 και μετά τον ισολογισμό.

Γιατί τώρα κυρώθηκαν οικονομικά στοιχεία του 2007 στο τέλος του 2009 έχει πολύ μεγάλη σημασία που έχει να κάνει με λογιστικά μαγειρέματα.

Υπόψη ότι για τα έτη 2008 και 2009 δεν έχουν κυρωθεί οι σχετικές καταστάσεις με νόμο.


Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...