Δευτέρα, Αυγούστου 24, 2009

Ελευθερώστε άμεσα τον Θοδωρή Ηλιόπουλο

Αναδημοσιεύω την σημερινή επιστολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο ίδιος ο θεσμός της προφυλάκισης είναι αντίθετος σε κάθε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφού τελικά υποκαθιστά την ίδια την ποινή και προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας και την αρχή της προηγούμενης ακρόασης. 

 Αθήνα, 24/08/09 


κ. Υπουργέ, 

Από τις 22 Δεκεμβρίου 2008, ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος, συλληφθείς τις ημέρες των ταραχών που  ακολούθησαν τη δολοφονία του  μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρίσκεται  προφυλακισμένος με κατηγορίες τις  οποίες αρνείται. Μόνο επιβαρυντικό στοιχείο για το νέο αυτό άνθρωπο –κι ενώ οι συγκρατούμενοί του για τις ίδεις κατηγορίες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι- είναι οι καταθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή όπου συνελήφθη ο ίδιος.  

Παρά την  έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του και ενώ ο Ηλιόπουλος έχει ήδη κρατηθεί επί επτάμηνο, με απόφασή του της 8ης Ιουλίου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζήτησε την παράταση της προφυλάκισής του για άλλους 6 μήνες, μετατρέποντας ουσιαστικά την προφυλάκιση σε ποινή 13 μηνών.  

Δύο μέρες  μετά την απόφαση αυτή, στις 10 Ιουλίου, ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος αποφάσισε  να υπερασπιστεί την αθωότητα και  την ελευθερία του, κατερχόμενος σε απεργία πείνας. Διανύοντας την  έβδομη εβδομάδα απεργίας πείνας, η  υγεία και η ζωή αυτού νέου ανθρώπου βρίσκονται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με γνωματεύσεις των γιατρών της οικογένειας, καθώς και εκείνων των φυλακών.  

Με την  παρούσα επιστολή, καταθέτουμε τον  σοβαρό προβληματισμό μας για  τις παραπάνω εξελίξεις.  

Προβληματιζόμαστε για τη συνέχιση μιας προφυλάκισης, η οποία καταχρηστικά έχει μετατραπεί σε ποινή που υπερβαίνει συνολικά τον ένα χρόνο, μολονότι κανένας κατηγορούμενος για αντίστοιχης βαρύτητας αδικήματα δεν έχει κρατηθεί για περισσότερους από 6 μήνες. 

Μας προξενεί ανησυχία το γεγονός ότι τα μόνα στοιχεία που συνδέουν τον κατηγορούμενο με αξιόποινες πράξεις είναι οι μαρτυρίες δύο αστυνομικών. 

Διαπιστώνουμε ότι η επέκταση της προφυλάκισης «νομιμοποιήθηκε» με την προσθήκη στο  κατηγορητήριο επιβαρυντικών για  τον κατηγορούμενο στοιχείων 7 μήνες  μετά.  

Εκφράζουμε  την απορία και την έντονη ανησυχία μας για την έκβαση της υπόθεσης του Θεόδωρου Ηλιόπουλου, πολλώ δε μάλλον διότι όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου έχουν αφεθεί ελεύθεροι. 

Ανησυχούμε  διότι στην περίπτωση του Θεόδωρου Ηλιόπουλου δοκιμάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, κορωνίδα ενός κράτους δικαίου, και η Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ώστε αντί του αισθήματος δικαίου, να εμπεδώνεται στην κοινωνία η εικόνα ενός δικαστικού συστήματος που κωφεύει και εκδικείται. Θεωρούμε ότι η κορυφαία δικονομική εγγύηση πρέπει να προστατευτεί, πόσο μάλλον όταν ο κατηγορούμενος επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι αθώος προτάσσοντας ως μείζον αποδεικτικό στοιχείο την ίδια του τη ζωή. 

Εκτιμούμε –και πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε την  εκτίμηση- ότι καμιά αξιόποινη  πράξη δεν μπορεί να κοστίσει τη ζωή του φερόμενου ως δράστη της, πόσο μάλλον όταν αυτός ο τελευταίος αρνείται κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται.  

Υπ’ αυτό το πρίσμα, θεωρούμε αδιανόητη την κράτηση ενός ανθρώπου, όταν η στέρηση της ελευθερίας του έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους και μυϊκής μάζας, καθώς και επιπλοκές σε πολλαπλά συστήματα (καρδιοαγγειακό, μυϊκό, κεντρικό, νευρικό, ηλεκτρολυτικές διαταραχές) που θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και  διότι η συνέχιση της κράτησης ενός νέου ανθρώπου με κίνδυνο της ζωής του κάθε άλλο παρά καταξιώνει τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και το νομικό πολιτισμό της χώρας, ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Θ. Ηλιόπουλου, προσθέτοντας τη φωνή μας σε αυτές των χιλιάδων ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης. Το ίδιο αίτημα έχουν υποστηρίξει, όπως γνωρίζετε, κοινοβουλευτικά κόμματα, η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι.  
 
 

 Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 
 

 Επιτροπή  Δικαιωμάτων»

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Παρακαλώ να μας ενημερώσει ο μπλόγκερ ποιό είναι το νομικό καθεστώς της προφυλάκισης στις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να μπορούμε να το συγκρίνουμε με την ελλάδα.
Από ότι έχω διαβάσει και εδώ μάλλον έχουμε αρνητική πρωτιά...

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...