Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος


Στη φωτογραφία βλέπουμε την έδρα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενός ελληνικού κρατικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2000:

"Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στοχεύει να αποτελέσει τον στρατηγικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της παροχής διαρκούς, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης, γνώσης και τεκμηριωμένων απόψεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων, υποστηρίζει την κατάρτιση και εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών στους παραπάνω τομείς. Συνεισφέρει, ως τεχνογνωστικός μηχανισμός, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές και στην επίτευξη, μέσω αυτής, ενός οριζόντιου συντονισμού των δημοσίων πολιτικών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος."

Η είδηση της ανάθεσης στον -διορισμένο από την Κυβέρνηση- αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προβάλλεται ως "μέτρο" αντιμετώπισης των γνωστών προβλημάτων αφορά κάτι αδιάφορο και εξίσου "επικοινωνιακό" με την τυχόν δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το κεντρικό κράτος δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στην πραγματικότητα αποφάσεις που επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπάρχει μια πανίσχυρη ανεξάρτητη αρχή, η γνωστή EPA (Εnvironmental Protection Agency) αρμόδια για αυτές τις αντιδημοφιλής αποφάσεις που δύσκολα θα λάμβανε ο Πρόεδρος ή το Κογκρέσσο. 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός το απο τη ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, μια ανεξάρτητη υπηρεσία με κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στην Ολλανδια υπάρχει η ανεξάρτητη υπηρεσία περιβαλλοντικών εκτιμήσεων (Netherlands Environmental Assessment Agency), η οποία μάλιστα σχεδιάζει την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτόν.

Στην Σουηδία, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency), και στην Ιρλανδια (EPA) κατά τα πρότυπα της αμερικανικής ανεξάρτητης αρχής. 

Στην Ελλάδα, εκτός από τις εκθέσεις ιδεών του Συνηγόρου του Πολίτη, υπάρχει όπως είπαμε και  το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Εκτός από το εντυπωσιακό palazzo που το στεγάζει, το ΕΚΠΑΑ δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κρατικό think tank. Παρά το 10 μελές διοικητικό του συμβούλιο που διορίστηκε το 2008, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το ΕΚΠΑΑ δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με προσωπικό, επειδή εκκρεμούν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Η πιο πρόσφατη Ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος είναι αυτή της 5ης Ιουνίου 2009 (βλ. εδώ) , με την οποία ο κρατικός οργανισμός καλεί ενδιαφερόμενους για να τους αναθέσει το έργο της φύλαξης του υπερπολυτελέστατου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Διευθυντής του Κέντρου, κ. Παραπανήσιος και πρόκειται για "Ορθή Επανάληψη", δηλαδή η ανακοίνωση αρχικά είχε κάποιο λάθος και χρειάστηκε να επανεκδοθεί. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η Έπαυλη Καζούλη πρέπει όντως να προστατευθεί, αλλά θα περιμέναμε και κάτι πιο καίριο από ένα Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος, μετά την οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών. 

Γι' αυτό πέρα από τα think tanks και τις επαύλεις τους, χρειαζόμαστε μια δυναμική Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος, στελεχωμένης από εξειδικευμένους επιστήμονες που είναι σε θέση να συγκρουστούν με συμφέροντα και να δώσουν τον τόνο εκεί που οι πολιτικοί κάθε μέρα ομολογούν την αποτυχία τους. 


Σχόλια

Ο χρήστης Andrew είπε…
Μήπως φταίει ο Τρεμόπουλος που δεν έδωσε διαταγή στα μέλη των Πρασίνων να πάνε να σβήσουν την φωτιά όπως ωρύονταν ο Τράγκας ...???
Η το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν 90 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες για τον εξ΄ανατολών σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ ΑΝΤΙΘΕΤΑ για δασοπυρόσβεση μόλις 300 εκατομμύρια....
Βέβαια το θέμα είναι σύνθετο και περιλαμβάνει το υπαρκτό ζήτημα της νόμιμης ζήτησης των πολιτών για κατοικία με την εξασφάλιση της ανάλογης προσφοράς μέσω των σύντομων επεκτάσεων των πολέων, ιδιαίτερα της πρωτευούσας...!!!
Ο χρήστης sellafield είπε…
H EPA δεν μπορεί να σφραγίσει το sellafield. Είναι άχρηστη.
Ο χρήστης alx είπε…
Τι σχέση έχει η EPA (ΗΠΑ) με το Sellafield (Ην.Βασίλειο); Μήπως εννοείς την DEFRA; http://www.defra.gov.uk/
Ο χρήστης sellafield είπε…
Δεν ξέρω alx.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…