Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: η ομοφοβία ως "προστασία ανηλίκων"


Ένα κλασικό "επιχείρημα" που χρησιμοποιούν οι ανά τον κόσμο θεσμικοί φορείς για να καλύψουν την ομοφοβία τους είναι η "προστασία των ανηλίκων". Τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν από την έκθεσή τους σε οποιοδήποτε κοινωνικό πρότυπο που είναι διαφορετικό από τηνετεροφυλοφιλία. Έτσι, κάθε άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείται για τους θεσμικούς ομοφοβικούς ως "επικίνδυνο" πρότυπο για τα παιδιά, χειρότερο ίσως και από την  πορνογραφία.

Θυμίζω ότι και στην παράσταση "Ρούσαλκα" της Λυρικής Σκηνής, όπου μέλη της Ορχήστρας αξίωσαν να αφαιρεθεί ένα επί σκηνής φιλί ανάμεσα σε δύο άνδρες, κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο που εξέφραζε τον "προβληματισμό" τους  για την έκθεση των παιδιών σε ένα τέτοιο θέαμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε πάντως διαφορετική άποψη, απευθύνοντας μάλιστα και επιστολές στον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας, όπου επεσήμαινε ότι η παρουσίαση φιλιού ανάμεσα σε άνδρες δεν αποτελεί "ακραία σκηνή" ώστε να δικαιολογεί τέτοιου είδους επέμβαση για την προστασία των ανηλίκων. 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει επιστρατεύσει κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες για να λογοκρίνει την παρουσίαση της ομοφυλοφιλίας στην ραδιοτηλεόραση. Στην υπόθεση της σειράς "Κλείσε τα μάτια" επέβαλε το 2003 πρόστιμο 100.000 ευρώ στο MEGA CHANNEL για κακές λέξεις που έλεγαν οι ηθοποιοί, αλλά και επειδή δύο από αυτούς αντάλλαξαν ένα φιλί. Ο σταθμός προσέβαλε την απόφαση στο ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε την σημαντική απόφαση 3490/2006 στην οποία αναγνωρίστηκε ότι πρόκειται απλώς για την παρουσίαση μιας κοινωνικής πραγματικότητας. 

To 2004, το ΕΣΡ συνέχισε την ομοφοβική τακτική του, επιβάλλοντας πρόστιμο στην εκπομπή «Athens Gay and Lesbian Show» της Μαρίας Cyber, θεωρώντας την «αναμφισβητήτως» υποβαθμισμένη (απόφαση 408/2004). Ο λόγος; Διαφήμιζε ένα γκέι μπαρ και μία μάρκα προφυλακτικών. Για το ΕΣΡ, τα γκέι μπαρ και οι διαφημίσεις προφυλακτικών συνιστούν υποβάθμιση!

Το 2007, το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την εκπομπή «Ζούγκλα», που πρόβαλε με απαξιωτικό τρόπο στοιχεία από το προφίλ στο gaydar ενός ταξίαρχου, διασύροντάς τον για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στην εκπομπή όχι επειδή εξευτέλισε έναν πολίτη λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, αλλά επειδή «ενθαρρύνει τον εξευτελισµό, την κοινωνική αποµόνωση και τις δυσµενείς διακρίσεις εις βάρος προσώπων στα οποία αποδίδονται ιδιορρυθµίες» (απόφαση 241/2007 ). Για το ΕΣΡ, το να έχεις προφίλ στο gaydar συνιστά «ιδιορρυθμία»!

Το 2009 το ΕΣΡ ασχολήθηκε με την εκπομπή «Η Στιγμή της Αλήθειας» και  εστίασε σε αποσπάσματα της εκπομπής που αφορούν την ομοφυλοφιλία παικτών και επέβαλε πρόστιμο στον σταθμό για υποβάθμιση προγράμματος (απόφαση 105-2009). Στο σκεπτικό του αναπαράγει την ίδια πουριτανική και σκανδαλολογική νοοτροπία που διέπει την εκπομπή, ψέγοντάς την επειδή επιδιώκει την «αποκάλυψη των  εκτροπών του, των παρανόµων πράξεών του [παίκτη], των σκανδαλωδών περιστατικών της ζωής του και των ανοµολογήτων επιθυµιών και επιδιώξεών του µε αποτέλεσµα την αποδόµηση της προσωπικότητάς του και τον ευτελισµό του».  (βλ. και άρθρο "Η στιγμή της αλήθειας για το ΕΣΡ" στο 10%).


Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.esr.gr, την Τρίτη 2/3/2010 καλείται το MEGA CHANNEL σε ακρόαση στο ΕΣΡ επειδή πρόβαλε την ελληνική κινηματογραφική ταινία "Straight story", μια κωμωδία αναστροφής ρόλων και παρουσίασης ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούν οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις και η ετεροφυλοφιλία θεωρείται διαστροφή. Το ΕΣΡ καλεί τον σταθμό με το ερώτημα της "προστασίας των ανηλίκων", μια βασική αρχή του ραδιοτηλεοπτικού δικαίου που προβλέπεται και από το άρθρο 15 του Συντάγματος. 

Μήπως μετά από όλα αυτά τα λάθη, το ΕΣΡ είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανηλίκους ή θα γίνουμε διεθνώς περίγελως με άλλη μια ομοφοβική απόφασή του;


8 σχόλια:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

θα τολμουσε το Mega να του πει πως παραβιάζει το 3304/2005 που απαγορευει διακρισεις με βαση το σεξουαλικο προσανατολισμό;

e-Lawyer είπε...

Για να αποδειχθει οτι δεν επαρκει ο 3304; Δεν βλεπω να αποκλειεται η προσβαση καποιου σε υπηρεσιες λογω του σεξουαλικου του προσανατολισμου, εκτος αν εννοεις οτι την ταινια δεν θα εβλεπαν οι στρεητ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Συμφωνώ μαζί σου απολύτως. Δυστυχώς τα μισά ελεγκτικά όργανα έχουν καταντήσει μέσα επιβολής προτιμήσεων τιμωρώντας κάθε άλλη πρόταση/ιδέα/επιλογή.

fidelio είπε...

Εντυπωσιακά ἀστοχες (γιατί συνήθως οι απόψεις που εκφράζετε είναι, τουλάχιστον αξιπρόσεκτες) οι παρατηρήσεις, οι γενικεύσεις και οι αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο στρεβλώνει μάλιστα τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις για την υποστήρθξη της απόψεώς σας πως ο ΕΣΡ αποτελείται από ασχέτους ή πως, ίσως, θάπρεπε να καταργηθεί. Είναι αυθαίρετο (εκτός από γενικευμένο, ως μη όφειλε) το συμπέρασμα πως "κάθε άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείται για τους θεσμικούς ως επικίνδυνο πρότυπο για τα παιδιά, χειρότερο,ίσως και από την πορνογραφία".
Οι αποφάσεις 241/2007 και 100/2009 στρέφονται επί της ουσίας κατά της ομοφοβίας και διαστρεβλώνετε το νόημά τους, ενώ και η γενίκευση ότι "ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανηλίκους" μάλλον είναι υπερβολική και άστοχη-εκτός αν κι εσείς θεωρείτε πως η ομοφυλοφιλία είναι ο μόνος διαφορετικός αποδεκτός σεξουαλικός προσανατολισμός και κάποιοι άλλοι όχι. Ή μήπως εννοείτε πως και η παιδοφιλία, ηνεκροφιλία, ηζωοφιλία κ.α "προσανατολισμοί" δεν αποτελούν επίσης κινδύνους. Τέλος, μιλάτε για "λογοκρισία". Λέξη που συνεγείρει τους ελεύθερους ανθρώπους, αλλά,φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως λογοκρισία εκ των υστέρων δεν υφίσταται.Λογοκρισία θα αποτελούσε η μή δημοσίευση του σχολίου αυτού κι όχι η δημοσίευσή του μεν, αλλά και η απο μέρους σας κριτική του.

e-Lawyer είπε...

Είναι τόσο στερεοτυπικά βαρετή η επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία των απανταχού αδιάβαστων και αστοιχείωτων ομοφοβικών που με το ζόρι προσπαθούν να συνδέσουν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, τη νεκροφιλία και τη κτηνοβασία που απαξιώ να απαντήσω.
Για "κατάργηση" του ΕΣΡ και "άσχετα" μέλη δεν υπάρχει λέξη φυσικά στο post. Αλλά σιγά μην κολώσουν εκεί οι γκαιμπελίσκοι που θα μας απαγορεύσουν κι όλας να τους κάνουμε κριτική.
Χαχα, πόσο αστείο!

fidelio είπε...

Κρίμα! Σας θεωρούσα καλό νομικό και με ήθος.Οι γενικεύσεις σας επιτρέπουν τις διασυνδέσεις. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας και εκτρέπεστε σε ύβρεις που δεν υπάρχουν στο δικό μου Post.Όσο για το ποιός ξέρει να διαβάζει και ποιός όχι, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά σας απαγόρευσα κριτική ή αντίθετη γνώμη.Αντιθέτως, από το δικό μου κείμενο τεκμέρεται πως το θεωρώ δικαίωμα του καθ'ενός. Σχετικά, τέλος, με το αν έχετε ποτέ χαρακτηρίσει άσχετα τα μέλη του ΕΣΡ κι αν έχετε ζητήσει ανοιχτά την κατάργηη του οργάνου ξαναδιαβάστε παλαιότερα δικά σας post.
Υ.Γ. Γιατί -κρίνοντας από την απάντησή σας-έχω τη υποψία πως δεν θα δει τη δημοσιότητα αυτό το post? Εκπλήξτε με ευχάριστα.

e-Lawyer είπε...

"Λογοκρισια θα αποτελουσε η μη δημοσιευση αυτου του σχολιου και η απο μερους σας κριτικη του".


Εχοντας διαψευσθει λοιπον σε ολα, θα σε εκπληξω ευχαριστα αγαπουλα:
Μολις εφαγες οριστικο μπαν απο το e-lawyer και δεν προκειται να αναρτηθει τιποτε αλλο δικο σου.
Για να μη μας τα ζαλιζεις με ατεκμηριωτες και φασιστικες αποψεις.

Vetus είπε...

Στο ερώτημα εαν θα γίνουμε διεθνώς περίγελως με άλλη μια ομοφοβική απόφασή του η απάντηση πιστεύω είναι θετική.

Κρατική ενίσχυση των γεννήσεων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας

Η κρατική προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί έναν συνταγματικά κατοχυρωμένο στόχο, προβλεπόμενο στο άρθρο 21 του Συντάγματος. Η...