Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Παραβιάσεις στο facebook και τα social media

Oι πιο συχνές νομικές παραβιάσεις σε facebook και social media και πώς μπορεί να σας βοηθήσει η παρέμβαση νομικού συμβούλου. Εξυπακούεται ότι, πέρα από την παρακάτω απαρίθμιση, κάθε ατομική περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι προϋποθέτει ειδική μελέτη των χαρακτηριστικών της από αυτήν/αυτόν που θα σας εκπροσωπήσει.

1. Χρήση φωτογραφιών χωρίς άδεια

Αποτελεί συνηθέστατο φαινόμενο να αναρτώνται φωτογραφίες τρίτων, χωρίς την συγκατάθεσή τους. Εφόσον πρόκειται για υλικό που δεν έχει ήδη δημοσιευθεί για λόγους ενημέρωσης σε γενικά μ.μ.ε., πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ανάλογα με τους όρους χρήσης μπορείτε να κάνετε report το υλικό, ώστε να αποσυρθεί από την ίδια την υπηρεσία. Μια ειδικότερη περίπτωση είναι η δημιουργία "ψευδούς προφίλ", στις οποίες οι υπηρεσίες επιδεικνύουν αξιόλογη σπουδή. Επειδή συνήθως οι υπηρεσίες καθυστερούν ή και αρνούνται να αφαιρέσουν το υλικό εάν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, θα πρέπει η απαίτηση για αφαίρεση να προβληθεί και στον ίδιο τον δράστη. Εφόσον είναι γνωστός ο δράστης, ο/η δικηγόρος μπορεί να προχωρήσει σε εξώδικη επικοινωνία. Εάν ο δράστης δεν συμμορφωθεί, μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωγή αποζημίωσης.

2. Χρήση λογαριασμού από άτομο που γνωρίζει τον κωδικό

Πολλά ζευγάρια έχουν κοινό προφίλ ή ο ένας γνωρίζει τους κωδικούς του άλλου. Συνήθως όταν υπάρχει μια κρίση στη σχέση ή χωρισμός, ο ένας χρησιμοποιεί τους κωδικούς του άλλου για πρόσβαση στα στοιχεία του. Υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση που κρίνει ότι ακόμη κι αν ο σύζυγος έχει τους κωδικούς του e-mail, έχει υποχρέωση σεβασμού της ιδιωτικότητας. Σε περιπτώσεις αλλαγής κωδικού και αποκλεισμού του άλλου χρήστη, ενδείκνυται επίσης report για ψευδές προφίλ και, σε περίπτωση καθυστερήσεων από την υπηρεσία, εξώδικο ή/και ασφαλιστικά μέτρα.

3. Απενεργοποίηση λογαριασμού από την ίδια την υπηρεσία

Όταν η ίδια η υπηρεσία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο λογαριασμό σας, προφανώς έχει υπάρξει κάποια καταγγελία ή διαπίστωση παράβασης όρων χρήσης. Είναι συχνό το φαινόμενο, κυρίως σε επώνυμους ή άτομα με ισχυρές απόψεις, να γίνονται πολλά reports από διαφωνούντες για να τους απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό. Το facebook αργεί να επεξεργαστεί σχετικά αιτήματα για επανενεργοποίηση λογαριασμών. Μπορεί να χρειαστεί πάνω από 2 ή 3 εβδομάδες. Πέρα από τις διαρκείς διαμαρτυρίες που μπορεί να στέλνει κάποιος στην υπηρεσία, έχει τη δυνατότητα για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της στα ελληνικά δικαστήρια.

4. Εξύβριση/δυσφήμηση/συκοφαντική δυσφήμηση/απειλή/παρενόχληση

Οι εταιρίες με αμερικάνικη έδρα ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται δικαστική απόφαση για την αφαίρεση τέτοιων κειμένων. Μπορεί κάποιος να το πετύχει εμμέσως, συνδιάζοντας το report με άλλες παραβιάσεις, όπως χρήση φωτογραφιών χωρίς συναίνεση. Εάν ο δράστης είναι γνωστός, θα πρέπει να γίνουν οι νομικές κινήσεις της περίπτωσης 1. Εάν ο δράστης δεν είναι γνωστός, θα πρέπει πρώτα να ειδοποιηθεί η υπηρεσία για το παράνομο περιεχόμενο και εάν αρνείται να αποσύρει, μπορούν να ληφθούν μέτρα σε ελληνικό δικαστήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται και η υποβολή μήνυσης.

5. Παραβιάσεις copyright

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να αναπαράγονται έργα χωρίς άδεια των δημιουργών. Λ.χ. φωτογραφίες σας από το flickr μπορεί να βρεθούν αναδημοσιευμένες σε blogs ή σε άλλες υπηρεσίες δικτύωσης. Πριν οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να είναι βέβαιο ότι δεν αφορά μια περίπτωση fair use που επιτρέπουν οι ίδιοι οι όροι χρήσης. Σε περίπτωση που η αναπαραγωγή δεν είναι επιτρεπτή από τους όρους χρήσης, πρώτα επιβάλλεται εξωδικαστική επικοινωνία με το δράστη. Σε επόμενο στάδιο, εφόσον αρνηθεί να συμμορφωθεί, ακολουθείται η αναφορά στην ίδια την υπηρεσία, με αίτημα αφαίρεσης. Εάν δεν καταστεί επιτυχής, έρχεται δικαστική οδός των ασφαλιστικών μέτρων ή/και αγωγής αποζημίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυεται και η υποβολή μήνυσης.

Όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου και στην Ευρώπη (ανεξάρτητα από το αν έχουν εδώ καταστατικές έδρες και εγκαταστάσεις), έχουν υποχρέωση να σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το διαδίκτυο, που περιλαμβάνει τόσο διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, όσο και τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υποχρέωση, όταν τους επισημανθεί παράνομο περιεχόμενο, να το αφαιρέσουν άμεσα. Εάν αποφεύγουν να το αφαιρέσουν, τότε και μόνο τότε παράγεται ευθύνη. Γι' αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο τρόπος επικοινωνίας μαζί τους (τα e-mail που είναι σε κοινή θέα συνήθως απαντούν με αυτοματοποιημένα μηνύματα ότι δεν προορίζονται για καταγγελίες), ώστε να αποφευχθεί η ευθύνη. Άλλες φορές, οι αμερικάνικες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους χρήστες να υποβάλουν την καταγγελία τους σύμφωνα με τους ορισμούς του αμερικάνικου δικαίου. Όταν πρόκειται να καταγγελθεί μια παραβατική πράξη ευθέως στην υπηρεσία, επειδή και ο τρόπος που θα γίνει η ενημέρωση της υπηρεσίας θα παίξει ρόλο για την μετέπειτα ευθύνη της, ενδείκνυται να υπάρχει πάντα υπεύθυνη νομική συμβουλή.




27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο FB υπάρχουν κλειστά γκρουπ.
Πες μου τι γίνεται αν ξέρεις οτι μεσα εκεί σε εχει δυσφημίσει - συκοφαντήσει κάποιος στα μέλη ενος γκρουπ αλλα δεν μπορείς να εχεις πρόσβαση εκει για να το αποδείξεις.
Πώς μπορεί να απαιτηθεί νομικά το άνοιγμα του γκρουπ ωστε να δεις τι υλικό εχει ανεβάσει ενας χρήστης κι ενδεχομένως πώς το απέκτησε.
Προφανώς, δεν μπορείς.
Αρα ; είμαστε απροστάτευτοι και ο κάθε ενας /μπιπ/ κάνει οτι θέλει σε όποιον θέλει, όπως θέλει ;

(Λυπάμαι που γράφω ανώνυμα, υπάρχει λόγος να προστατέψω τον εαυτό μου απο τρίτους )

Ευχαριστώ. Τ.Χ.

ArTaXiA είπε...

Γιατί θα πρέπει να λάβω την άδεια προσώπου που φωτογράφησα σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ για να τη δημοσιεύσω;

cheaptalk είπε...

Επιπλέον, όταν ξέρεις ότι σε συζητάει η κυρά Μάρω με την κυρά Κατίνα, δε μπορείς να ζητήσεις να παρακολουθείς το τηλέφωνό τους. Άρα; Είμαστε απροστάτευτοι κα γεννηθήκαμε φτωχοί :p

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που αποφασίζεις ότι μπορείς να προστατεύεσαι Τ.X.

e-Lawyer είπε...

Πάντα υπάρχουν λύσεις για το θέμα της απόδειξης. Αυτό έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά κάθε υπόθεσης και με την κατάρτιση του νομικού συμβούλου

e-Lawyer είπε...

@artaxia γιατί ο δημόσιος χώρος από μόνος του δεν καταργεί το δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει ποιος, για ποιο λόγο και που θα διαχειριστεί την εικόνα του.

Αν βέβαια μιλάμε για δημόσιο χώρο στον οποίο συμβαίνει κάτι για το οποίο υπάρχει και δημόσιο ενδιαφέρον πληροφόρησης, τότε η απάντηση μπορεί να είναι και διαφορετική. Γιατί εκεί θα υπερέχει άλλο δικαίωμα.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως να είναι λίγο άσχετο το σχόλιο μου σε σχέση με το παραπάνω άρθρο αλλά θα ήθελα να μάθω τι επικρατεί σχετικά με τις αναδημοσιεύσεις άρθρων από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη.

Για παράδειγμα αν αναδημοσιευσω ένα άρθρο από μια ιστοσελίδα στην δική μου ιστοσελίδα αλλά δεν το βάλω όλο αλλά μόνο μια ή δυο παραγράφους και στην συνέχεια βάλω ενεργό σύνδεσμο που να παραπέμπεί τον αναγνώστη στην πρωταρχική πηγή ώστε να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο τότε έχω κάνει κάτι παράνομο ?

e-Lawyer είπε...

Tα έχουμε πει αυτά εδώ:

http://elawyer.blogspot.com/2006/02/blog-post_14.html

Nick A είπε...

Κύριε Σωτηρόπουλε μία γνωστή μου έπεσε θύμα Hacking στο Facebook (κλέψανε τούς κωδικούς της) και θέλει να υποβάλει μήνυση, βάση του απορρήτου και της ιδιωτικοτητας μπορούν να υποβάλουν μήνυση και διάφοροι φίλοι της με το λόγο ότι παραβιάστηκε η ιδιωτική τους συνομιλία απο κάποιο τρίτο πρόσωπο;

ευχαριστώ

e-Lawyer είπε...

Φυσικά, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Μπορουμε να χρησιμοποιουμε κειμενο και φωτογραφια απο events που δημοσιευονται στο facebook, σε άλλη ιστοσελίδα για ενημερωση επισκεπτων της σελιδας?

e-Lawyer είπε...

Αν έχει επιτρέψει share o administrator, ναι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν εννοώ να κάνω κοινοποίηση από το Facebook σε τρίτη σελίδα του event αλλά να παρουσιάσω το event ως event στη σελίδα μου, χρησιμοποιώντας όμως εικόνα και κείμενο από το event όπως παρουσιάζεται στο Facebook.

e-Lawyer είπε...

Αν χρησιμοποιηθεί έργο πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτου, χρειάζεται την άδειά του.

cheaptalk είπε...

Νομικές λεπτομέρειες δε ξέρω, αλλά χοντρικά υπάρχουνε οι δημόσιες πληροφορίες και το προωθητικό υλικό. Το πού και πότε γίνεται ας πούμε κάτι δημόσιο είναι δημόσια πληροφορία προφανώς, την αναπαράγεις όποτε θες (εφόσον δεν αναπαράγει συλλογή άλλου τέτοιων πληροφοριών). Η περιγραφή και οι φωτογραφίες είναι προωθητικό υλικό, εννοείται ότι έχεις άδεια για αναπαραγωγή εφόσον επιθυμείται η προβολή, αλλά η πνευματική ιδιοκτησία παραμένει προφανώς (μπορεί να σου πει ο άλλος ότι δεν θέλει να τα αναπαράγεις με τον τρόπο που τα αναπαράγεις).

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
"Επαγγελματίας" φωτογράφος δημοσίευσε φωτογραφίες του ανήλικου παιδιού μου στο site του και στη συνέχεια και σε 2-3 ακόμη χωρίς την εγκρισή μου!
Τι γίνεται σε αυτη την περίπτωση;
Ευχαριστώ
Σ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, που ομως εχει ψευτικο προφιλ, για συκοφαντικη δυσφημιση;
αν ναι, πως θα αποδειξω οτι ειναι αυτος;

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να σου υποβάλει μήνυση για κάτι που ειπώθηκε σε συνομιλία στο Facebook, με μη φίλο σου, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό αλλά παρόλα αυτά είναι γεγονός. Ευχαριστώ.

Nikolana είπε...

Otan kapoia erwmeni steilei mnm me apeiles apo pseftiko fb pws mporw na to apodeixw;

e-Lawyer είπε...

Μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Unknown είπε...

Blogger "πήρε" σατυρική ανάρτηση μου απο κάποιο facebook group και την αναδημοσίευσε στο δημόσιο blog του προβάλλοντας παράλληλα το όνομα μου και την φωτογραφία μου χωρίς καμία άδεια. Δεν συμφωνώ με την προβολή μου στο δημόσιο blog του και ο ίδιος αγνοεί την έκκληση για διαγραφή των στοιχείων μου. Πρέπει να μεσολαβήσει δικηγόρος;

e-Lawyer είπε...

Βεβαίως, δεν έχει τέτοια δικαιώματα.

Ανώνυμος είπε...

κάποιος έχει κάνει υβριστικό/συκοφαντικό σχόλιο σε φωτογραφία μου στο fb πριν από ενάμιση χρόνο...μπορώ τώρα να κινηθώ εναντίον του νομικά;

Ανώνυμος είπε...

Τι μπορείς να κανεις όταν κάποιος αναφέρει το ονομα σου σε δημοσια ανάρτηση με σκοπό τον διασυρμό σου; και εννοω σε ανάρτηση που ειναι ανοιχτή σε όλους οχι απλα σε κλειστές ομάδες και μηνυματα

e-Lawyer είπε...

Για εξατομικευμένη νομική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο χρόνο έχω για να μηνυσω κάποιον που με εξύβρισε στο facebook;

Ανώνυμος είπε...

Είναι παράνομο να δημοσιεύσω στο χρονολόγιό μου μια προσωπική μου συνομιλία σε μορφή screenshot?

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...