Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τα ιστολόγια

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με τίτλο "Ανωνυμία στο Διαδίκτυο", συζητήθηκε το θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για την διεύρυνση των όρων άρσης του απορρήτου και της ταυτοποίησης Των κατόχων ιστολογίων.

Από συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης άκουσα από διάφορες πηγές ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Οι δικηγόροι ζήτησαν την δημοσιοποίησή του και τη θέση του σε δημόσια διαβούλευση.

Υπήρξε βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης από blogger και αναμένουμε την ανάρτηση των video.

Στην σύντομη παρέμβασή μου είπα ότι ο νόμος θα είναι αναποτελεσματικός αφου θα προσκρούσει στην αμερικάνικη νομοθεσία, η οποία καλύπτει την αποκάλυψη στοιχείων για τις συνήθεις περιπτώσεις προσβολή κατά της τιμής. Η λύση βρίσκεται στην ενεργοποίηση της ευθύνης των εταιριών που φιλοξενούν παράνομο περιεχόμενο, όταν αυτό τους επισημαίνεται και εφόσον αρνούνται να το αποσύρουν.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ούτε κι αυτή είναι λύση. Δεν είναι Έλληνες πολίτες όσοι γράφουν ελληνικά. Αν π.χ. θιχτεί κάποιος Έλληνας πολιτικός από ελληνόγλωσσο δημοσίευμα το οποίο φιλοξενεί η Google, αλλά το οποίο ΔΕΝ είναι «παράνομο» σύμφωνα με το δίκαιο της Καλιφόρνια, λίγο θα νοιαστεί η εταιρεία για τα εγχώρια παραπολιτικά παιχνίδια. Να ζητάνε διαβατήριο απ' όποιον ανοίγει λογαριασμό, δύσκολο το βλέπω, ούτε η Κίνα δεν τα κάνει αυτά. Το νομοσχέδιο θα είναι μια μεγάλη πατάτα που θα μας κάνει πάλι ρεζίλι.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Όχι κάνεις λάθος, ως πάροχος υπηρεσίας δεν δεσμεύεται μόνο από το δίκαιο των ΗΠΑ αλλά και κάθε χώρας που παρέχει τις υπηρεσίες του. Οπότε η google πρέπει να συμμορφώνεται και με το ελληνικό δίκαιο και μπορεί να αχθεί κι ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων αν δεν αφαιρέσει παράνομο περιεχόμενο.
Ο χρήστης libertarian είπε…
και αν είναι wordpress σε server στην Καλιφόρνια; Σε αυτήν την περίπτωση η hosting εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση να συμμορφώνεται με τους νόμους του Ιράν ή της Ελλάδας.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Απάντησα παραπάνω. Η google δικάστηκε στην Ιταλία για video στο YouTube.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…