Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με τίτλο "Ανωνυμία στο Διαδίκτυο", συζητήθηκε το θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για την διεύρυνση των όρων άρσης του απορρήτου και της ταυτοποίησης Των κατόχων ιστολογίων.
Από συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης άκουσα από διάφορες πηγές ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Οι δικηγόροι ζήτησαν την δημοσιοποίησή του και τη θέση του σε δημόσια διαβούλευση.
Υπήρξε βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης από blogger και αναμένουμε την ανάρτηση των video.
Στην σύντομη παρέμβασή μου είπα ότι ο νόμος θα είναι αναποτελεσματικός αφου θα προσκρούσει στην αμερικάνικη νομοθεσία, η οποία καλύπτει την αποκάλυψη στοιχείων για τις συνήθεις περιπτώσεις προσβολή κατά της τιμής. Η λύση βρίσκεται στην ενεργοποίηση της ευθύνης των εταιριών που φιλοξενούν παράνομο περιεχόμενο, όταν αυτό τους επισημαίνεται και εφόσον αρνούνται να το αποσύρουν.
4 σχόλια:
Ούτε κι αυτή είναι λύση. Δεν είναι Έλληνες πολίτες όσοι γράφουν ελληνικά. Αν π.χ. θιχτεί κάποιος Έλληνας πολιτικός από ελληνόγλωσσο δημοσίευμα το οποίο φιλοξενεί η Google, αλλά το οποίο ΔΕΝ είναι «παράνομο» σύμφωνα με το δίκαιο της Καλιφόρνια, λίγο θα νοιαστεί η εταιρεία για τα εγχώρια παραπολιτικά παιχνίδια. Να ζητάνε διαβατήριο απ' όποιον ανοίγει λογαριασμό, δύσκολο το βλέπω, ούτε η Κίνα δεν τα κάνει αυτά. Το νομοσχέδιο θα είναι μια μεγάλη πατάτα που θα μας κάνει πάλι ρεζίλι.
Όχι κάνεις λάθος, ως πάροχος υπηρεσίας δεν δεσμεύεται μόνο από το δίκαιο των ΗΠΑ αλλά και κάθε χώρας που παρέχει τις υπηρεσίες του. Οπότε η google πρέπει να συμμορφώνεται και με το ελληνικό δίκαιο και μπορεί να αχθεί κι ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων αν δεν αφαιρέσει παράνομο περιεχόμενο.
και αν είναι wordpress σε server στην Καλιφόρνια; Σε αυτήν την περίπτωση η hosting εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση να συμμορφώνεται με τους νόμους του Ιράν ή της Ελλάδας.
Απάντησα παραπάνω. Η google δικάστηκε στην Ιταλία για video στο YouTube.
Δημοσίευση σχολίου