Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2011

Νέα δικαιώματα των πολιτών στον Δήμο Αθηναίων

Πριν από ένα έτος, έδωσα στην δημοσιότητα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός νέου θεσμού που προβλέπεται από τον "Καλλικράτη", τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (Συνήγορο των δημοτών), την οποία μπορείτε να δείτε επικαιροποιημένη εδώ.

Μαζί με μια ομάδα νομικών και ανθρώπων που ασχολούνται με την καταπολέμηση των διακρίσεων, μελετήσαμε την κατάστρωση του θεσμού στο νομοθετικό κείμενο, ερευνήσαμε την λειτουργία του Συνηγόρου του Δημότη σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, λάβαμε υπόψη μας τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Αθήνα και καταθέσαμε ένα κείμενο με συγκεκριμένες μεθόδους για την αποτελεσματική λειτουργία αυτής της καινοτομίας.

Μέσα στο έτος που πέρασε, σημειώνουμε τα εξής βήματα:

- Ο Δήμος Αθηναίων ακολούθησε την πρότασή μας για πρόσκληση των υποψηφίων Συμπαραστατών και εμφάνισή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι αποφασίστηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία των υποψηφίων στο δημοτικό συμβούλιο.

- Η πρότασή μας ακολουθήθηκε από άλλους Δήμους και Συμπαραστάτες και ο θεσμός έχει χτιστεί σε αρκετές περιοχές με γνώμονα την μεθοδολογία που προσδιορίσαμε στην πρότασή μας (βλ. έγγραφο Δημόυ Σπάρτης, έγγραφο Δημάρχου Μονεμβασιάς, site Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Κεφαλλονιάς, site του Συμπαραστάτη στο Δήμο Χαλκιδέων), ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις μερικής αναπαραγωγής της πρότασης απο δημοτικές παρατάξεις (βλ. Πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού στη Χίο)

- Μια εταιρία πληροφορικής, αφού διάβασε την πρότασή μας, θέλησε να προσφέρει δωρεάν στον Δήμο Αθηναίων, το λογισμικό για την διαχείριση καταγγελιών που θα υποβάλλονται στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (βλ. εδώ).

- Ήμουν υποψήφιος Συμπαραστάτης (μαζί με άλλα δέκα άτομα) και στις δύο ψηφοφορίες που έγιναν στις αρχές του 2011, παρατηρώντας ότι είναι ένα θέμα δεν έτυχε της δέουσας πολιτικής προετοιμασίας, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις για την υποστήριξη υποψηφίου που να συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία (βλ. Άκαρπη και η τελευταία ψηφοφορία για τον συμπαραστάτη).

- Η πρότασή μας είχε θετική υποδοχή από τον Τύπο και άλλα μέσα ενημέρωσης (βλ. εδώ κι εδώ).

-Το υπουργείο εξέδωσε μια εγκύκλιο που αναφέρει ότι οι δήμοι μπορούν να επαναπροκηρύσσουν την θέση μέχρι να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

- Ο δήμος Αθηναίων δεν έχει επαναπροκηρύξει τη θέση.

- Την Παρασκευή 25.11.2011, ακριβώς έναν χρόνο μετά την δημοσίευση της πρότασης, έχω προσκληθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για να παρουσιάσω στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τον τρόπο με τον οποίο ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα συμβάλλει στην καταπολέμιση των διακρίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι, ένα χρόνο μετά την δημοσίευση της πρότασής μας, ενώ ως περιγραφόμενη μέθοδος έχει καρποφορήσει και παράγει αποτελέσματα, ως πρότυπο της λειτουργίας του θεσμού, οι κάτοικοι και οι δημότες της Αθήνας δεν έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν τα νέα δικαιώματα επίλυσης των διαφορών με τον Δήμο, κατά παράβαση του Καλλικράτη.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αξιώσεις εναντίον του Δήμου Αθηναίων εξακολουθούν να απευθύνονται στην ήδη ασθμαίνουσα από φόρτο εργασίας Δικαιοσύνη, όπου θα περιμένουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό, ενώ αν υπήρχε Συμπαραστάτης του Δημότη, θα είχε υποχρέωση να κλείσει το θέμα το αργότερο εντός 30 ημερών (όπως αναφέρει ο Καλλικράτης).

Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική δυνατότητα για εξωδικαστική επίλυση διαφορών που υπάρχει έναντι του Δήμου Αθηναίων είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος όμως έχει το βάρος της επίλυσης διαφορών εναντιον όλου του δημόσιου τομέα, δεν επιλαμβάνεται διαφορών εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες, αλλά ούτε και εάν είναι εκκρεμείς στην Δικαιοσύνη (βλ. Αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη που δεν έχει ο Συνήγορος του Πολίτη).

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Γιώργος Καμίνης που υπήρξε ο ίδιος Συνήγορος του Πολίτη για 8 χρόνια, θα πρέπει να προκηρύξει εκ νέου την θέση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ασκήσουν τα νέα δικαιώματα που συνεπάγεται η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. Μπορούμε να μάθουμε το κόστος του “Συνηγόρου του Δημότη”; Ωραίες είναι οι εξαγγελίες αλλά όταν έρχεται ο λογαριασμός, τότε προσδιορίζεται η αξία ενός μέτρου.

2. Μπορούμε να μάθουμε (συνοπτικά) το ετήσιο κόστος του “Συνηγόρου του Πολίτη” και τον αριθμό των υποθέσεων που από αποκλειστική παρέμβασή του έχουν τακτοποιηθεί; Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης.

e-Lawyer είπε...

1. Σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 6 του "Καλλικράτη", ο συµπαραστάτης του δηµότη και της
επιχείρησης λαµβάνει αντιµισθία ισόποση µε
την αντιµισθία του προέδρου του δηµοτικού
συµβουλίου. Κατά τ' άλλα, "υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου" (άρθρο 77 παρ. 3).

2. Πληροφορίες για τον αριθμό υποθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη μπορείτε να βρείτε στην ετήσια έκθεσή του:
http://new.synigoros.gr/resources/docs/annual_2010.pdf

Ενώ για τα οικονομικά στοιχεία υπάρχει η "Διαύγεια":

http://et.diavgeia.gov.gr/f/22966

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...