Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια συζήτηση με τον κ. Χρήστο Ροζάκη

Μια εκπομπή με καλεσμένο τον καθηγητή κ. Χρήστο Ροζάκη. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο θήτευσε από το 1998, ενώ από το 1987 υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με τον κ. Ροζάκη συζητήσαμε για την μετάβαση στο σύγχρονο σύστημα προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως μετά τις διεθνείς εξελίξεις του 1989 και της δεκαετίας του 1990.

Ο μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος απαντάει στην ερώτηση περί του "πολιτικού" χαρακτήρα του κεντρικού δικαιοδοτικού οργάνου της Ευρώπης και μας διαφωτίζει για τον ρόλο των Ευρωπαίων δικαστών προερχομένων από πρώην σοβιετικές χώρες που προσχώρησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συζητήσαμε, επίσης, για το κατά πόσον το ΕΔΔΑ λαμβάνει υπόψη αντιδράσεις μέρους της κοινής γνώμης σε υποθέσεις με σημαντικές επιπτώσεις, όπως η αρχική απόφαση Lautsi κατά Ιταλίας (για την παρουσία του Εσταυρωμένου σε σχολική αίθουσα) και κατά πόσον οι Ευρωπαίοι δικαστές λαμβάνουν υπόψη τέτοιες αντιδράσεις κατά τη λήψη των αποφάσεων. Ο κ. Ροζάκης επισημαίνει την δυναμική στάση που τήρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι στις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Ρωσία, ιδίως σχετικά με τα γεγονότα στην Τσετσενία.

Στη συνέχεια του έθεσα το ζήτημα του "πεδίου εκτιμήσεως" που αναγνωρίζει μερικές φορές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα κράτη ώστε να ρυθμίσουν αυτοτελώς ένα ζήτημα, εστιάζοντας κυρίως στην απόφαση υπέρ της Αυστρίας όσον αφορά τον γάμου ομόφυλου ζεύγους, θέμα στο οποίο ο κ. Ροζάκης είχε μειοψηφίσει.

Τέλος, συζητήσαμε για το νέο του ρόλο ως Προέδρου του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και για την υπογραφή του σε κείμενο υποστήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Μια σημαντική προσωπικότητα του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου, με ολοκληρωμένο λόγο και προοδευτική τοποθέτηση.

Ακούστε την εκπομπή στο radiobubble εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…