Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιδιαδικτυακός νόμος στην Ισπανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπλοκάρονται ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινείται πειρατικό υλικό.

Το χτύπημα στην πειρατεία έχει χαιρετίσει η βιομηχανία περιεχομένου, αλλά έχει δεχθεί και επικρίσεις από ακτιβιστές του Διαδικτύου. Με το νομοσχέδιο ιδρύεται μια δημόσια αρχή με αρμοδιότητα να επιβάλλει στους παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων. Όπως τα αντίστοιχα προτεινόμενα αυστηρά μέτρα που σχεδιάζονται στις Η.Π.Α. Το ισπανικό νομοσχέδιο (Νόμος Sinde, από το όνομα του πρώην υπουργού πολιτισμού Αngeles Gonzales-Sinde) προβλέπει δικαίωμα καταγγελίας από τους δικαιούχους εναντίον ιστοσελίδων που φιλοξενούν περιεχόμενο. Η καταγγελία θα απευθύνεται σε μια νέα διοικητική επιτροπή. Η Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θα αποφασίζει εάν θα λάβει μέτρα εναντίον της ιστοσελίδας ή του Παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτυο που προσφέρει την υποδομή σε αυτήν και στη συνέχεια η υπόθεση θα διαβιβάζεται στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίζει εάν η ιστοσελίδα θα κλείνει.

Θεωρώ ότι ο νόμος έχει πρόβλημα συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως προς το σκέλος που επιτρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον των ISP. Πρόσφατα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση κατά την οποία η επιβολή σε ISP υποχρέωσης μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων διαδικτυακών τόπων ισοδυναμεί με επιβολή προληπτικής υποχρέωσης, κάτι το οποίο ανατρέπει την χρονική αναστροφή της ευθύνης στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/31/ΕΚ.

Δηλαδή η ευθύνη του παρόχου μπορεί να αφορά μόνο την αφαίρεση του συγκεκριμένου παράνομου περιεχομένου, χωρίς να επιτρέπεται να φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό πρόσβασης του χρήστη σε συγκεκριμένο διαδιτυακό τόπο, γιατί έτσι ανατρέπεται αυτή η ισορροπία. Η ουσιώδης μεταβολή που επήλθε στο χώρο του δικαίου με την εξάπλωση του συμμετοχικού διαδικτύου, δηλαδή των υπηρεσιών φιλοξενίας user generated content είναι ακριβώς ότι οι Φορείς απαλλάσσονται από την προληπτική ευθύνη. Περισσότερη ανάλυση σχετικά με αυτή τη νομική μεταβολή, μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Μετά την Ισπανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες και με τον καιρό φοβάμαι τις πιέσεις που θα δεχτεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ώστε να αλλάξει ή να τροποποιηθεί...
Ο χρήστης Ρήγας είπε…
Επειδή είμαι αβυσσαλέος σκέφτομαι που θα γίνει ακριβώς αυτό που πρέπει ώστε να εξακολουθήσει η ανθρωπότητα απελπισμένη να πιστεύει ότι η μοίρα της στον φυσικό κόσμο δεν μπορεί να είναι άλλη από την διαδιδόμενη σε κάθε περίσταση οικονομικής οργάνωσης εκεί πέρα.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΑΣΙΛΗ

αυτοί οι νόμοι δεν είναι καινούργιοι
καινοτόμος η Αμερική και η Ιταλία
με πρόσχημα την Πνευματική Ιδιοκτησία επιχειρείται άμεση φίμωση
ακόμα και ένα βίντεο που φτιάχνεις στο youtube θα απαγορεύεται
ακόμα και ενα link που παραπέμπει σε υποψία πνευματικών δικαιωμάτων,θα είναι αφορμή να κλείνουν την σελίδα σου
ΣΑΦΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 3 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΜΑΣ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Ο χρήστης Ευάγγελος Ιωάννου είπε…
Αυτό που κραίνω Δείμω-Δείμω η πραγματικότης είναι. Εγώ ήθελα να γράψω ένα σχόλιο να κραίνει και αυτό με τη δυναμοσειρά του πόσο ενεφαίνεσαι εσύ ένας αβυσσαλέος. Δεν ξέρω αν το πιάνεις το νόημα, το καβαφικό νόημα του σχολίου μου εδώ, ότι εσύ είσαι αβυσσαλέος, γιατί επινοείς τους φόβους (στο άλλο σχόλιο πια είχες μιλήσει πια για φόβο και πραγματικότητα συγκριτικά) και κάθε είδους ψυχολογική αστένεια(,) δια να περάσης ως μιλκομπούκαλο. Πρέπει ναρθούμε σε μια κατανόηση. Ας πούμε, εγώ πιστεύω ότι και εσύ και ο Ιλόιερ, πιο πολύ για τον Ιλόιερ βέβαια πιστεύω, ότι μπορεί να σκεφτεί ελεύθερα σχεδόν και να μιλήσει, εσένα σε έχω αγκιστωμένο στο αυτό, αλλά οι βασικές αποφάσεις -και δεν συνωμοτάαω θεωρητικά εδώ- για όποιον καταλαβαίνει δηλαδή οντολογικά τι γίνεται, δεν είναι της νομοθέτησης. Γι' αυτό η νομοθεσία τείνει να γίνει στατιστική φυσική (ας πούμε: μέση ταχύτητα του ιδανικού αερίου), γιατί προσπαθεί να μαζέψει το εκμεταλλευτικό χάος, που αδίκως της το χώνουν μέσα στο στόμα της με το φρουτοκρεμένιο κουταλάκι οι πορτοκαλένιοι απατεώνες. Δεν ζηλεύουμε τον Ιλόιερ αν γίνει ένας μεγάλος φυσικός, όχι όμως στατιστική με ζωντανούς, που είναι άφθαστες αιμάτινες δυνατότητες. Η επιστημονική μέθοδος της φυσικής μέχρι τα άβια, έως εκεί, όχι παραπέρα. Ο νόμος δεν είναι αντιδιαδικτυακός. Απλώς οργανώνει τις πωλήσεις και τις αγορές. Δεν καταργεί το δίκτυο και την διατύπωση γνώμης. Αν είναι αντιδιαδικτυακός ως νόμος, τότε, με τις ίδιες ακριβώς επιχειρηματολογήσεις κρίνονται αντιανθρώπινοι και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες της οικονομικής οργάνωσης. Όμως το πρόβλημα δίνεται πολύ συγκεκριμένο: τι θα κάνει ο ISP. Τι θα κάνει; Στην απλοϊκή ανθρώπινη πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν απαγορεύσει την ψυχολογική υγεία μας, μας έχουν κάνει πειρατές και έχουν ησυχάσει. Έχουν; Γιατί πρέπει ένα θέμα οικονομικής οργάνωσης να συζητηθεί ως η ελευθερία στο δίκτυο; Μα για να αποκρύψουν στον Ιλόιερ και σε όλους τι είναι αυτό το πράγμα, μαζί με άλλα παρόμοια. Εδώ μας λένε ότι η οικονομία πρέπει να είναι ελεύθερη επειδή αλλιώς θα πάθουμε ζημίωσιν. Αλκοολική ζυμίωση, λακτάση, ουρεάση, μαλτόζη, Μάλτα. Τώρα όμως είναι 1931, ο Γιώργης ο Σεφέρης μένει εις την Λόντραν, στέλνει γράμμα ο Κατσίμπαλης: γαμείς; Σεφέρης: όχι, στην πολυθρόνα κάθομαι, διαβάζω Ρίλκε και τον παίζω. Ακολουθεί χορόδραμα: ο Ντίνος Ψαρέλλης ο αδικοχαμένος με στη βάλανο ζωγραφισμένη του Χάρρυ Κλυνν τη μούρη -άλλος ένας έρως ανεπίδοτος, τον ηγαπούσε τον Σεφέρη. Θρήνος μεγάλος γίνεται μέτα μέσα στο Μισολόγγι, τον Σαΐτονικολή παν στην εκκλησιά...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…