Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2012

Αντιδιαδικτυακός νόμος στην Ισπανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπλοκάρονται ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινείται πειρατικό υλικό.

Το χτύπημα στην πειρατεία έχει χαιρετίσει η βιομηχανία περιεχομένου, αλλά έχει δεχθεί και επικρίσεις από ακτιβιστές του Διαδικτύου. Με το νομοσχέδιο ιδρύεται μια δημόσια αρχή με αρμοδιότητα να επιβάλλει στους παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων. Όπως τα αντίστοιχα προτεινόμενα αυστηρά μέτρα που σχεδιάζονται στις Η.Π.Α. Το ισπανικό νομοσχέδιο (Νόμος Sinde, από το όνομα του πρώην υπουργού πολιτισμού Αngeles Gonzales-Sinde) προβλέπει δικαίωμα καταγγελίας από τους δικαιούχους εναντίον ιστοσελίδων που φιλοξενούν περιεχόμενο. Η καταγγελία θα απευθύνεται σε μια νέα διοικητική επιτροπή. Η Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θα αποφασίζει εάν θα λάβει μέτρα εναντίον της ιστοσελίδας ή του Παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτυο που προσφέρει την υποδομή σε αυτήν και στη συνέχεια η υπόθεση θα διαβιβάζεται στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίζει εάν η ιστοσελίδα θα κλείνει.

Θεωρώ ότι ο νόμος έχει πρόβλημα συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως προς το σκέλος που επιτρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον των ISP. Πρόσφατα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση κατά την οποία η επιβολή σε ISP υποχρέωσης μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων διαδικτυακών τόπων ισοδυναμεί με επιβολή προληπτικής υποχρέωσης, κάτι το οποίο ανατρέπει την χρονική αναστροφή της ευθύνης στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/31/ΕΚ.

Δηλαδή η ευθύνη του παρόχου μπορεί να αφορά μόνο την αφαίρεση του συγκεκριμένου παράνομου περιεχομένου, χωρίς να επιτρέπεται να φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό πρόσβασης του χρήστη σε συγκεκριμένο διαδιτυακό τόπο, γιατί έτσι ανατρέπεται αυτή η ισορροπία. Η ουσιώδης μεταβολή που επήλθε στο χώρο του δικαίου με την εξάπλωση του συμμετοχικού διαδικτύου, δηλαδή των υπηρεσιών φιλοξενίας user generated content είναι ακριβώς ότι οι Φορείς απαλλάσσονται από την προληπτική ευθύνη. Περισσότερη ανάλυση σχετικά με αυτή τη νομική μεταβολή, μπορείτε να ακούσετε εδώ.

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μετά την Ισπανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες και με τον καιρό φοβάμαι τις πιέσεις που θα δεχτεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ώστε να αλλάξει ή να τροποποιηθεί...

Ρήγας είπε...

Επειδή είμαι αβυσσαλέος σκέφτομαι που θα γίνει ακριβώς αυτό που πρέπει ώστε να εξακολουθήσει η ανθρωπότητα απελπισμένη να πιστεύει ότι η μοίρα της στον φυσικό κόσμο δεν μπορεί να είναι άλλη από την διαδιδόμενη σε κάθε περίσταση οικονομικής οργάνωσης εκεί πέρα.

ΒLOGGERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΑΣΙΛΗ

αυτοί οι νόμοι δεν είναι καινούργιοι
καινοτόμος η Αμερική και η Ιταλία
με πρόσχημα την Πνευματική Ιδιοκτησία επιχειρείται άμεση φίμωση
ακόμα και ένα βίντεο που φτιάχνεις στο youtube θα απαγορεύεται
ακόμα και ενα link που παραπέμπει σε υποψία πνευματικών δικαιωμάτων,θα είναι αφορμή να κλείνουν την σελίδα σου
ΣΑΦΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 3 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΜΑΣ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ευάγγελος Ιωάννου είπε...

Αυτό που κραίνω Δείμω-Δείμω η πραγματικότης είναι. Εγώ ήθελα να γράψω ένα σχόλιο να κραίνει και αυτό με τη δυναμοσειρά του πόσο ενεφαίνεσαι εσύ ένας αβυσσαλέος. Δεν ξέρω αν το πιάνεις το νόημα, το καβαφικό νόημα του σχολίου μου εδώ, ότι εσύ είσαι αβυσσαλέος, γιατί επινοείς τους φόβους (στο άλλο σχόλιο πια είχες μιλήσει πια για φόβο και πραγματικότητα συγκριτικά) και κάθε είδους ψυχολογική αστένεια(,) δια να περάσης ως μιλκομπούκαλο. Πρέπει ναρθούμε σε μια κατανόηση. Ας πούμε, εγώ πιστεύω ότι και εσύ και ο Ιλόιερ, πιο πολύ για τον Ιλόιερ βέβαια πιστεύω, ότι μπορεί να σκεφτεί ελεύθερα σχεδόν και να μιλήσει, εσένα σε έχω αγκιστωμένο στο αυτό, αλλά οι βασικές αποφάσεις -και δεν συνωμοτάαω θεωρητικά εδώ- για όποιον καταλαβαίνει δηλαδή οντολογικά τι γίνεται, δεν είναι της νομοθέτησης. Γι' αυτό η νομοθεσία τείνει να γίνει στατιστική φυσική (ας πούμε: μέση ταχύτητα του ιδανικού αερίου), γιατί προσπαθεί να μαζέψει το εκμεταλλευτικό χάος, που αδίκως της το χώνουν μέσα στο στόμα της με το φρουτοκρεμένιο κουταλάκι οι πορτοκαλένιοι απατεώνες. Δεν ζηλεύουμε τον Ιλόιερ αν γίνει ένας μεγάλος φυσικός, όχι όμως στατιστική με ζωντανούς, που είναι άφθαστες αιμάτινες δυνατότητες. Η επιστημονική μέθοδος της φυσικής μέχρι τα άβια, έως εκεί, όχι παραπέρα. Ο νόμος δεν είναι αντιδιαδικτυακός. Απλώς οργανώνει τις πωλήσεις και τις αγορές. Δεν καταργεί το δίκτυο και την διατύπωση γνώμης. Αν είναι αντιδιαδικτυακός ως νόμος, τότε, με τις ίδιες ακριβώς επιχειρηματολογήσεις κρίνονται αντιανθρώπινοι και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες της οικονομικής οργάνωσης. Όμως το πρόβλημα δίνεται πολύ συγκεκριμένο: τι θα κάνει ο ISP. Τι θα κάνει; Στην απλοϊκή ανθρώπινη πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν απαγορεύσει την ψυχολογική υγεία μας, μας έχουν κάνει πειρατές και έχουν ησυχάσει. Έχουν; Γιατί πρέπει ένα θέμα οικονομικής οργάνωσης να συζητηθεί ως η ελευθερία στο δίκτυο; Μα για να αποκρύψουν στον Ιλόιερ και σε όλους τι είναι αυτό το πράγμα, μαζί με άλλα παρόμοια. Εδώ μας λένε ότι η οικονομία πρέπει να είναι ελεύθερη επειδή αλλιώς θα πάθουμε ζημίωσιν. Αλκοολική ζυμίωση, λακτάση, ουρεάση, μαλτόζη, Μάλτα. Τώρα όμως είναι 1931, ο Γιώργης ο Σεφέρης μένει εις την Λόντραν, στέλνει γράμμα ο Κατσίμπαλης: γαμείς; Σεφέρης: όχι, στην πολυθρόνα κάθομαι, διαβάζω Ρίλκε και τον παίζω. Ακολουθεί χορόδραμα: ο Ντίνος Ψαρέλλης ο αδικοχαμένος με στη βάλανο ζωγραφισμένη του Χάρρυ Κλυνν τη μούρη -άλλος ένας έρως ανεπίδοτος, τον ηγαπούσε τον Σεφέρη. Θρήνος μεγάλος γίνεται μέτα μέσα στο Μισολόγγι, τον Σαΐτονικολή παν στην εκκλησιά...

Οι δικηγόροι προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προσέφυγαν χθες 28 Μαϊου 2020, πενήντα τρεις (53) Δικηγορικοί Σύ...