Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος κανονισμός για τα domain names

Έχετε μια επωνυμία, αλλά κάποιος ανταγωνιστής (ή άγνωστος) έχει κατοχυρώσει το αντίστοιχο όνομα σε .gr; Mπορείτε να προσφύγετε με καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, η οποία εξετάζει τέτοιες προσφυγές σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της και μπορεί να αποφασίσει την διαγραφή ενός .gr, εάν προκαλεί σύγχυση στο κοινό. O νέος Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 30.10.2011, σύμφωνα με σχετική απόφαση.

Αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε έως πρόσφατα, δηλαδή μέχρι την εφαρμογή του παλιού Κανονισμού (του 2005), όπου έπρεπε κάποιος να αποδείξει την "κακοπιστία" του άλλου, έναν όρο εξαιρετικά ασαφή και προβληματικό. Τώρα, το νέο άρθρο 8 ξεδιαλύνει το τοπίο και καθιστά πιο εύκολη τη διεκδίκηση.

Η διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού είχε ξεκινήσει το 2009 και, έχοντας χειριστεί αρκετές τέτοιες υποθέσεις, είχα πάρει μέρος τότε με αυτό το κείμενο, το οποίο ακολουθήθηκε στο καίριο θέμα της "κακοπιστίας". Ο νέος Κανονισμός της ΕΕΤΤ ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή τον αντίστοιχο κανονισμό που εφαρμόζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος εξετάζει τις αντίστοιχες προσφυγές για τα .com, .net, κλπ.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανεκτίμητος οπως πάντα, με κανεις και μετανιώνω που δεν μπαίνω στη σελίδα σου πιο συχνά - κάποτε πάντως που είχα ασχοληθεί ( ως παθών ) με το θέμα είχα διαπιστώσει οτι σε επιπεδο ΕΕ το σημείο σύγχυσης δεν είναι αυτονόητο και πρέπει να αποδειχθεί τοσο με το ποσοστό των καταναλωτών που συγχύστηκαν οσο και με την δυσλειτουργία που προκάλεσε αυτό. Αυτά προ δεκαετίας περιπου. Το Google ζητάει το κινητό μου - να του το δώσω ? Στέφανος Σαμακάς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…