Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H Αστυνομία επικαλείται εξαίρεση από την προστασία δεδομένων
Ενδιαφέρουσες αντιφάσεις προκύπτουν όσο ξεδιπλώνεται η προσπάθεια του Δημοσίου να εξηγήσει την νομιμότητα της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών της οροθετικής εκδιδόμενης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας ανέφερε ότι υπήρχε διάταξη του εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των άλλων στοιχείων. Η νομική βάση αυτής της διάταξης είναι το άρθρο 2 του Ν.2472/1997. Χθες, όμως, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, απόσπασμα του οποίου βλέπετε παραπάνω, αναφέρεται ως νομική βάση η συνολική εξαίρεση εφαρμογής του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 3. Εάν λοιπόν ο Ν.2472/1997 δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε δεν εφαρμόζεται ούτε το άρθρο 2 αυτού, επομένως, δεν θα υπήρχε αρμοδιότητα του εισαγγελέα να διατάξει την δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο απόψεις είναι εσφαλμένες. Ο εισαγγελέας προφανώς έχει την αρμοδιότητα που προβλέπει ο νόμος, να δημοσιοποιεί στοιχεία ποινικών διώξεων, αλλά αυτή η αρμοδιότητα δεν περιλαμβάνει δημοσιοποίηση στοιχείων πέραν της ποινικής δίωξης ή καταδίκης. Δεδομένα υγείας και εθνικής καταγωγής είναι ευαίσθητα και η δημοσιοποίησή τους επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Το περίφημο άρθρο 3 παρ. 2 (β) που αναφέρεται παραπάνω και περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του Ν.2472/1997 αφορά μόνο την εξαίρεση δικαστικών-εισαγγελικών αρχών και εποπτευόμενων από αυτές υπηρεσιών, αλλά στο στενό πλαίσιο "της απονομής της δικαιοσύνης ή για την εξυπηρέτηση των αναγκών της λειτουργίας τους με σκοπό τη βεβαίωση εγκλημάτων". Επομένως, οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας στο Διαδίκτυο, πράξεις που βεβαίως δεν συνιστούν "απονομή δικαιοσύνης", "εξυπηρέτηση αναγκών λειτουργίας" ούτε αποσκοπούν στην "βεβαίωση εγκλημάτων" (αφού αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί στην υπόθεση της οροθετικής εκδιδόμενης), εμπίπτουν σαφέστατα στον Ν.2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Ναι, αλλά έχουμε εκλογές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μόνα τους δε φτάνουν... Άσε που θέλουν να κόψουν κάτι από τη ΧΑ με τον "καθαρισμό" του Άγιου Παντελεήμονα. Τυχαίο ότι πήγαν λίγο πριν τις εκλογές; Τυχαίο ότι πήγαν μόνο εκεί (εκτός αν έχασα κάτι) και στη γειτονική περιοχή; Τυχαίο που δεν έγινε κάτι ανάλογο στη Σαλονίκη; Εξάλλου, είναι τόσες που φορές που έχεις αναδείξει παρανομίες και παράβλεψη των νόμων από την ΕΛΑΣ, που πια μας φαίνεται "ρουτίνα" να παρανομεί...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είπαν και κάτι άλλο, ακόμη πιο ανησυχητικό: ότι η ίδια η ΑΠΔΠΧ ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους και απάντησε ότι δεν της πέφτει λόγος!
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν νομίζω να συνεδρίασε η 17μελής Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του θέματος.
Ο χρήστης Α.Α.Τ. είπε…
Σε σχόλιό μου στο προηγούμενο θέμα σημείωσα:
"Η συνεργασία και ροή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών 1. (ΚΕΕΛΠΝΟ) και 2. (Αστυνομίας) είναι αυτονόητη μάλλον(;), χωρίς να απαιτείται η άδεια της Αρχής 3. (δηλ. της ΑΠΔΠΧ)."

Έβαλα ερωτηματικό στο μάλλον(;) διότι, θεωρώ/υποθέτω ότι "ανεπίσημα" γίνεται ενημέρωση της Αστυνομίας (και του εισαγγελέα προφανώς).

Όμως, εφ' όσον δεν ζητήθηκε η άδεια της ΑΠΔΠΧ στη συγκεκριμένη περίπτωση (της επίσημης δημοσιοποίησης του ιατρικού απορρήτου), ποιός φέρει την ευθύνη;
1. Το ΚΕΕΛΠΝΟ που ενημέρωσε την Αστυνομία (ή/και τον εισαγγελέα) χωρίς άδεια ή εντολή της ΑΠΔΠΧ
2. Η Αστυνομία που τα δημοσιοποίησε χωρίς άδεια ή
3. Και οι 2

Υποθέτω ότι η απάντηση είναι "και οι 2".
Μπορεί να γίνει κάτι; Νομίζω πως όχι και είμαι βέβαιος πως θα το κουκουλώσουν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο καθείς μπορεί να δηλώνει αναρμοδιος. Ετσι θα κανει και η ΕΛΑΣ.
Τετοια εποχή πρέπει να φανουν "βασιλικοτεροι του βασιλεως", όπως λιγο πολυ αναφερει και προηγούμενος σχολιαστής. Βλέπεις η ΧΑ μάλλον είναι υπολογίσιμη... Το θέμα είναι ότι πρακτικά δε λειτουργεί τίποτε πλέον, παρά μόνο τα διάφορα παράκεντρα εξουσίας και τα βουτηγμένα μέχρι πάνω στη λάσπη τσιρακια που είναι χωμένα δεξιά κι αριστερά και κραταν την κουταλα με νυχια και με δόντια εδώ και τόσα χρόνια...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…