Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H περιφορά της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Θυμίζω ότι είχα ενστάσεις για την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού με  παράκαμψη της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών πριν μερικούς μήνες. Άποψη αιρετική, που γνώρισε κάποια αποδοχή κυρίως στο χώρο της αριστεράς.

Σήμερα όμως βλέπουμε ότι η αριστερά, η οποία έχει λάβει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν δείχνει ιδιαίτερη προσήλωση στον συνταγματικό στόχο αυτής της εντολής που είναι η διερεύνηση της ύπαρξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στήριζε ένα πιθανό κυβερνητικό σχηματισμό. Αντ' αυτού, ο εντολοδόχος κ. Τσίπρας επιδίωξε συναντήσεις με εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς φορείς και με συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να διερευνήσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη ενός κυβερνητικού εγχειρήματος. Σαφώς κι έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά πρώτα θα έπρεπε να μπορούσε να παρουσιάσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επ' αυτής της βάσης να μιλήσει με άλλους κοινωνικοπολιτικούς φορείς. Διότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση τις τελευταίες απορριπτικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, δεν φαίνεται να σχηματίζεται μέχρι στιγμής.

Δηλαδή, σε μια αξιολόγηση προτεραιοτήτων, το Σύνταγμα επιτρέπει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού ενδοκοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν απαγορεύει την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικοκοινωνικών ερεισμάτων, αλλά, άλλο το έρεισμα κι άλλο το τι θα τοποθετήσεις πάνω σε αυτό. 

Mόνο ένα νόημα θα είχε η συνάντηση του εντολοδόχου με εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, όσο διαρκεί η διερευνητική εντολή: την συζήτηση για πιθανή συμμετοχή τους ως στελέχη ενός σχεδιαζόμενου κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή ως εξωκοινοβουλευτικά μέλη ενός υπουργικού συμβουλίου. Κατά τ' άλλα, η υπόθεση για την αναζήτηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορεί παρά να αφορά μια ενδοκοινοβουλευτική διερεύνηση. 


Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Σε αυτό έχεις δίκιο από νομική άποψη, αλλά παραβλέπεις τη σχετική πολιτική προεκλογική δέσμευσή του όπως και την προετοιμασία (λόγω των τρελών αποτελεσμάτων) για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αν είχε όντως "προεκλογική δέσμευση" δεν θα έτρεχε τώρα ζητώντας από την ΓΣΕΕ να συναντηθεί μαζί του. Δεν έπεισε κανέναν ο Τσίπρας, αλλά προφανώς εκμεταλλεύτηκε την εντολή για να αρχίσει πρόωρα την προεκλογική εκστρατεία.

Κι αυτό είναι καταδικαστέο από πλευράς συνταγματικής και πολιτικής δεοντολογίας.
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι μόλις πάρει την εντολή θα κινηθεί για ευρύτερες συνεργασίες μέσα ή έξω από τη Βουλή και θα ζητήσει από βουλευτές ψήφο στήριξης/ανοχής κλπ. Εξάλλου, και με τη ΓΣΕΕ και με άλλους φορείς συναντήθηκε προεκλογικά.

Αλλά μην κάνεις το λάθος και βλέπει τον εντολή ως "εικόνισμα". Εδώ τις εικόνες βγάζουν για πλειστηριασμό (συγνώμη για δωρεές λέγεται). Εδώ ο Σαμαράς την επέστρεψε άμεσα όπως κι ο Βενιζέλος θα κάνει, ο Τσίπρας ενοχλεί; Εδώ διέλυσαν τη χώρα, η μία μέρα κοινωνικών επαφών του Τσίπρα ενοχλεί;

Και στο κάτω κάτω είναι εντολοδόχος ενός ποσοστού των ψηφοφόρων και πρέπει να κινείται βάσει αυτής της εντολής. Πολλοί δημοσιογράφοι δε θέλουν να δουν ότι οι πολίτες δεν ψήφισαν Τσίπρα για να μην βγουν οι ΝΔΣΟΚ, και τον κατηγορούν που ακούει το +70% των Ελλήνων ψηφοφόρων και υπακούει στην εντολή του 17% τους που τον υπερψήφισε με συγκεκριμένη ατζέντα. Και βρήκαμε και των κατηγορούμε που την περιφέρει;

Για έναν αριστερό είναι εύκολα αντιληπτή η σημασία δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού φορέα (μέσα ή έξω από τη Βουλή). Θέλει να κάνει ένα ευρύτερο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό φορέα (μέσα ή δίπλα σε μία αριστερή κυβέρνηση) ειδικά σήμερα που αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες το επικροτούν (σσ έμαθα ότι σε προεκλογικά γκάλοπ το ερώτημα μιας ενιαίας αριστερής κυβέρνησης ξεπερνούσε το 25% σε αντιδιαστολή με άλλους συνδυασμούς που δεν ξεπερνούσαν το 3%).
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δείμε, κάνεις το λάθος συνέχεια να μιλάς πολιτικά σε ένα νομικό ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…