Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O πρόεδρος του ΣτΕ πρωθυπουργός

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε στην τελευταία εναλλακτική δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, κατά την οποία ο αρχηγός του κράτους αναθέτει σε ένα από τα κορυφαία στελέχη της Δικαιοσύνης τον σχηματισμό κυβέρνησης "όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές". 

Ο όρος "υπηρεσιακή" κυβέρνηση ή "υπηρεσιακός" πρωθυπουργός ή υπουργός δεν υπάρχει στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα απλώς προσδιορίζει τον σκοπό για τον οποίο κορυφαίος φορέας της δικαστικής λειτουργίας τοποθετείται στην ηγεσία της εκτελεστικής λειτουργίας. Και το Σύνταγμα εγγράφει την αιτία για την οποίο εισάγει αυτή την εξαίρεση από την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (ή την πιο χαρακτηριστική στιγμή της "διασταύρωσης των λειτουργιών"), αλλά βέβαια ένας πρωθυπουργός είναι πάντοτε ο πρωθυπουργός της χώρας. Πολιτικά "υπηρεσιακός", αλλά νομικά υπεύθυνος για όσα ορίζει το άρθρο 82 του Συντάγματος. Τώρα λοιπόν, ο κ. Πικραμμένος θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα καταφεύγει στην έσχατη συνταγματική δυνατότητα επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ανεπάρκεια συνεννόησης. Η τοποθέτηση ενός ανώτατου δικαστή στο τιμόνι της χώρας αποτελεί μια νομικά προβλεπόμενη μεν, αλλά πολιτικά οριακή απόφαση. 

H μόνη προηγούμενη φορά που ενεργοποιήθηκε αυτή η συνταγματική δυνατότητα ήταν το 1989, όταν πρωθυπουργός διορίστηκε ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Γρίβας, ο οποίος θήτευσε από τις 12.10.1989 έως τις 23.11.1989. Είναι επομένως η πρώτη φορά που πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ή, ακριβέστερα, την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Σχόλια

Ο χρήστης Vagianos είπε…
Τι εννοείς ότι είναι πολιτικά οριακή απόφαση;
Ο χρήστης Vagianos είπε…
Επίσης σχετικά με την προηγούμενη σχετική σου ανάρτηση, ότι λόγω "θεσμικής ευπρέπειας" θα πρέπει να επιλεγεί η Πρόεδρος του ΑΠ, αυτό από που προκύπτει; Θέλω να πω αν πράγματι, εκ του συντάγματος θα έπρεπε να προκριθεί αυτή η λύση, εύκολο θα ήταν να προστεθούν στο 37.3 οι λέξεις "στον παλαιότερο εκ των Προέδρων". Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται, δε θα πρέπει να ερμηνευθεί, ότι το Συνταγμα παρέχει σχετική διακριτική ευχέρεια επιλογής; Καταλαβαίνω, ότι οι Πρόεδροι είναι θεσμικά ισότιμοι, αλλά αν από τα βιογραφικά των 3 Προέδρων προκύπτει σαφές προβάδισμα κάποιου εκ των τριών, π.χ. πτυχία, γλώσσες, εργασία στο εξωτερικό, εμπειρία σε θέσεις διοίκησης κτλ (αναφέρομαι γενικά και όχι στις παρούσες περιπτώσεις) αυτά δε θα πρέπει να συνεκτιμηθούν απ' τον ΠτΔ;
Ο χρήστης Rhea είπε…
Πάντως, για να ακριβολογούμε Πρωθυπουργός διατέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα το 1945 ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πουλίτσας. Άρα ο κ. Πικραμμένος είναι ο δεύτερος πρόεδρος του ΣτΕ που γίνεται Πρωθυπουργός.
Γ.Τ.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Το σχόλιό μου αναφέρεται στο ισχύον συνταγματικό καθεστώς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…