Σάββατο, Μαρτίου 29, 2008

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώπιον του αδιεξόδου των προσωπικών δεδομένων

Λίγο πριν το τέλος του 2007, με μια τροπολογία που προστέθηκε σε άσχετο νομοθέτημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγήθηκε την εξαίρεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στον τομέα της δικαιοσύνης, των εισαγγελικών αρχών και των εποπτευόμενων από αυτές φορέων (όπως η Αστυνομία). Η επίσημη δικαιολογία: να μην εμποδίζονται οι αρχές αυτές στις έρευνές τους, για υποθέσεις που "συγκινούν την κοινή γνώμη". Είχε προηγηθεί η παραίτηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και η λειτουργία του συστήματος καμερών στις 17 Νοέμβρη.

Τρεις μήνες μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται αντιμέτωπο με το αδιέξοδο που δημιούργησε,  καθώς υποχρεούται πλέον να εναρμονίσει το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο με την απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην EUROJUST, τον φορέα της ΕΕ για την δικαστική συνεργασία των κρατών-μελών σε ποινικές υποθέσεις (γ΄ πυλώνας).

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα έχει ήδη εξαιρέσει νομοθετικά την υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εφαρμόζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, ξαφνικά, στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την EUROJUST διαβάζουμε: 

Άρθρο 7 
Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

1. Το εθνικό μέλος και ο αναπληρωτής αυτού [σ.σ. εισαγγελικοί λειτουργοί. κατ' άλλη διάταξη του νσχ] έχουν πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία επεξεργάζεται  η EUROJUST, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 15, 16, 17 και 18 της απόφασης του Συμβουλίου και υπό την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Και ενώ για την κεντρική βάση της EUROJUST υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ισχύ, για το εθνικό τμήμα της βάσης, το νσχ απλώς επιφυλάσσει την "τήρηση των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Ποιες είναι όμως αυτές οι "διατάξεις", τώρα που οι δικαστικές-εισαγγελικές αρχές και οι αρχές που εποπτεύονται από αυτές έχουν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του Ν.2472/1997;

Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την εξαίρεση και να επαναφέρουμε και αυτές τις υπηρεσίες στο πεδίο εφαρμογής του Ν.2472/1997, όπως ίσχυε τρεις μήνες πριν;

Ούτως ή άλλως θα το κάνουμε, γιατί την ώρα που ο υπουργός εκτόπιζε στην Αθήνα την προστασία δεδομένων αστυνομία και δικαιοσύνη, υπέγραφε στις Βρυξέλλες την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία δεδομένων στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας των κρατών μελών σε ποινικές υποθέσεις.

Το μόνο που με ανησυχεί είναι τι θα γίνει τώρα με τις υποθέσεις που "συγκινούν την κοινή γνώμη", όπως έλεγε εκείνη η απερίγραπτη αιτιολογική έκθεση, οι οποίες υποτίθεται ότι δεν διεκπεραιώνταν επειδή τις εμπόδιζε η προστασία δεδομένων. Θα συνεχίσει να συγκινείται η κοινή γνώμη στις νέες αιτιολογικές εκθέσεις και αν ναι, αυτο θα αφήσει ασυγκίνητο τον υπουργό ή μήπως θα τον ευαισθητοποιήσει και θα ζητήσει την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;





2 σχόλια:

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Δυστυχώς, δεν πιάνω το νόημα αυτού του άρθρου, αγαπητέ e-lawyer. Το κορύφωμά του φαίνεται να είναι η πρόταση σε έντονα, η οποία όμως είναι μία ερώτηση, κι έτσι το άρθρο τελικά μου δίνει την αίσθηση του "άσφαιρου". Οκ, πες μας ποιές είναι αυτές οι διατάξεις. Θα μου πεις, "η ερώτηση είναι ρητορική." εντάξει, εξήγησέ μας όμως λίγο που το πας; τι εννοείς; μην μας αφήνεις με την αβεβαιότητα της εικασίας.

Να σε ρωτήσω κάτι: απευθύνεσαι μόνο σε νομικούς, ή στο ευρύ κοινό; αν απευθύνεσαι σε νομικούς, έχει καλώς. Αν όμως απευθύνεσαι στο ευρύ κοινό, (όσο ευρύ μπορεί να θεωρηθεί το κοινό που α. έχει πρόσβαση στο internet και β. μπαίνει στη διαδικασία να διαβάζει ιστολόγια σαν και τούτο,) τότε φοβάμαι πως χρειάζεται να τα κάνεις ακόμα πιό λιανά, αγαπητέ, γιατί εγκό ντεν καταλαβένι.

e-Lawyer είπε...

Το ερώτημα τίθεται ακριβώς επειδή πλέον οι διατάξεις αυτές δεν υπάρχουν στον Ν.2472/1997, αφού από το πεδίο εφαρμογής του έχει εξαιρεθεί η αστυνομία και η δικαιοσύνη.Οπότε είναι παράλογο ένα εκ των υστέρων νομοθέτημα να έρχεται και να παραπέμπει σε διατάξεις που δεν ισχύουν.

Το κοινό στο οποίο απευθύνομαι είναι ένα σύνολο ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που δεν φοβούνται να ψάξουν και παραπέρα τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι, είτε είναι είτε δεν είναι νομικοί.

Το αν είναι "άσφαιρο" το άρθρο άσε να το δούμε από το πόσο θα προβληματίσει η έλλειψη αυτών των διατάξεων κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...