Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούνιος, 2008

Ανταπόκριση Ευρωβουλευτών στις Παρατηρήσεις e-lawyer για το ψήφισμα μπλογκονόμου

Την Παρασκευή 27.6.08 εστάλη στους Έλληνες ευρωβουλευτές που διατέθουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ευρωβουλής το κείμενο "Παρατηρήσεις στο Σχέδιο Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 'σχετικά με τον πλουραλισμό και τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης' στην Ευρωπαϊκή Ένωση" εκ μέρους elawyer.blogspot.com.

Εστάλη επίσης σήμερα, μέσω fax στους ευρωβουλευτές που δεν διαθέτουν δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Ευρωβουλής διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Mέχρι στιγμής, τη λήψη των "Παρατηρήσεων" επιβεβαίωσαν οι παρακάτω Ευρωβουλευτές:
1.Μαρία Ματσούκα2.Μαργαρίτης Σχοινάς3. Σταύρος Λαμπρινίδης
Επίσης, η υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συλλέγει τα σχετικά κείμενα απάντησε με το παρακάτω μήνυμα:
"Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας.Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, αφότου η εν λόγω κοινοβουλευτική έκθεση τεθεί υπό ψηφοφορία κατά τη διάρκεια Συνόδου Oλομέλειας και το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο οριστικοποιήσει τη θέση του ως προς το θέμα.
Με εκτίμηση"…

Συμμετοχή στη διαβούλευση της Ευρωβουλής για κοινοτικό μπλογκονόμο

Το κείμενο που ακολουθεί υποβλήθηκε ως συμμετοχή του e-lawyer στην Ευρωβουλή, στο πλαίσιο του ετοιμαζόμενου ψηφίσματος που αφορά την εισαγωγή ρυθμίσεων για τα ιστολόγια.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουσχετικά με τη συγκέντρωση και τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007/2253 (ΙΝΙ)) 
1.Εισαγωγή
Με το παρόν έγγραφο ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για την έκφραση των απόψεων των bloggers επί της παραπάνω έκθεσης [ιστοθέση http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/058-31021-161-06-24-909-20080605STO30955-2008-09-06-2008/default_el.htm].
Διαχειρίζομαι το ιστολόγιο e-lawyer [http://elawyer.blogspot.com] από τον Αύγουστο του 2005 και μέσα από αυτή τη θέση έχω ασκήσει κατά καιρούς κριτική στις προτάσεις νομοθέτησης σχετικά με τον τομέα αυτόν.
Οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους bloggers είναι οι ακόλουθες:“Εσείς έχετε δικό σας μπλογκ; Aν ναι, γιατί; Πιστεύετε ότι η κοινοβουλευτική αυτή…

Αγωγή του Εισαγγελέα Ρόδου για την ακύρωση των γάμων της Τήλου

Δημοσιοποιήθηκε η κατάθεση αναγνωριστικών αγωγών εκ μέρους του εισαγγελέως Ρόδου για την αναγνώριση του ανυπόστατου των γάμων που συνήφθησαν στην Τήλο. 

"Στις αγωγές ο εισαγγελέας επικαλείται το άρθρο 21 του Συντάγματος και τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου επισημαίνοντας ότι ως γάμος νοείται η ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα."

Ο εισαγγελέας κατέθεσε τις αγωγές στο κατά τόπον αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, οι αποφάσεις του οποίου προσβάλλονται στο Εφετείο Ρόδου.

Η αυτεπάγγελτη αρμοδιότητα του εισαγγελέως για άσκηση ακύρωσης γάμου προβλέπεται περιοριστικά (αρχή της νομιμότητας) από το άρθρο 1378 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, ο εισαγγελέας ασκεί αγωγή για τις περιπτώσεις που παραβιάζονται οι διατάξεις:
(α) του άρθρου 1350 ΑΚ: "συμφωνία μελλονύμφων", "αυτοπρόσωπες και χωρίς αίρεση ή προθεσμία δηλώσεις", "Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους".
(β) του άρθρου 1351 ΑΚ: να έχουν δικαιοπρ…

Ιδιωτικότητα και Εργαλεία Κοινωνικής Δικτύωσης

Η Διεθνής Ομάδα Εργασίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες (ιδρύθηκε το 1983 από Επιτρόπους Προστασίας Δεδομένων) εξέδωσε πρόσφατα ένα έγγραφο που καταγράφει την κατάσταση και παρέχει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ιδιωτικότητα στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Report and Guidance on Privacy in Social Network Services
Η έκθεση αναφέρει ότι ακόμα βλέπουμε ίσως μόνο την κορυφή του παγόβουνου και κωδικοποιεί τους κινδύνους ως εξής:
1. Αδυναμία διαγραφής δεδομένων που έχουν αναρτηθεί.
2. Εσφαλμένη αντίληψη της έννοιας της "κοινότητας", των "φίλων" κλπ.
3. Παραπλανητική χρήση του όρου "δωρεάν", όταν τα προσωπικά δεδομένα μεταπωλούνται.
4. Καταγραφή δεδομένων κίνησης και θέσης (profiling), πέραν των δεδομένων "περιεχομένου".
5. Είσοδος των μεγάλων πολυεθνικών στον χώρο της αγοράς προσωπικών δεδομένων.
6. Παραχώρηση περισσότερων προσωπικών πληροφοριών από αυτές που πραγματικά νομίζουμε.
7. Παραβιάσεις από τρίτους που αντιγ…

Διεθνές συνέδριο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αθήνα

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και το US Patent Office(USPTO) διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Copyright Policies and the Role of Stakeholders».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου 2008 από τις 9.00 πμ έως τις 4.00 μμ, στο ξενοδοχείο Hilton.
Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν σύγχρονα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν ανακύψει στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα θέματα θα παρουσιαστούν από εκπροσώπους του USPTO, του ΟΠΙ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπους ελληνικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, καθώς και διεθνών οργανισμών όπως το WIPO, το WCO, την IFFRO, την IFPI, την ΜΡΑΑ και τη BSA.
Οι έξι ενότητες του συνεδρίου θα αναφερθούν στα παρακάτω ζητήματα: International and European copyright policies, The different stakeholders aspects, Central Collective Management of rights and levy reform, Enforcement Issues - Civil, Criminal and Border Measures, Enforcement on the Internet, Soft law and educational program…

Κατηγοριοποίηση αναρτήσεων e-lawyer

Από σήμερα μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του e-lawyer έναν κατάλογο με την κατηγοριοποίηση των αναρτήσεων.Σκοπός είναι να καταστεί πιο προσβάσιμος ο όγκος πληροφοριών που έχουν αναρτηθεί στο e-lawyer από το 2005.Αν εντοπίσετε λάθη, μη διστάσετε να το επισημάνετε.

Η "Δίκη του Λεπέν" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η απόφαση που ακολουθεί, δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση. Προέρχεται από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ασχολείται με μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση: το κατά πόσον ένα μυθιστόρημα που ενοχοποιεί τον Ζ.Μ.Λεπέν ως "βαμπίρ" που τρέφεται από το αίμα των εχθρών του ή ακόμα και των οπαδών του (η "δίκη" αφορά έναν οπαδό που σκότωσε έναν αλλοδαπό, αλλά στη συνέχεια ο οπαδός αυτοκτόνησε στη φυλακή) μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δίωξης για δυσφήμηση. 

Κατά πόσον ο "αφηγητής" ταυτίζεται με τον ίδιο τον συγγραφέα, ακόμα κι όταν πρόκειται ξεκάθαρα για ένα έργο φαντασίας. 

Κατά πόσον πρέπει να καταδικαστεί και η Liberation που, χωρίς να διαχωρίσει τη θέση της, δημοσίευσε μια "αναφορά" την οποία υπογράφουν περίπου 100 άνθρωποι από το χώρο της λογοτεχνίας, επαναλαμβάνοντας τα δυσφημηστικά αποσπάσματα με τη διαβεβαίωση ότι "ήταν έτοιμοι να τα γράψουν αυτά σε ένα μυθιστόρημα".

Πρόκειται για μι…