Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2011

Αυτοπρόσωπη παρουσία υποψήφιων Συμπαραστατών στην Αθήνα

Πριν λίγο δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Δήμο Αθηναίων. Με καλούσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα, για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταστροφή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση (28.2.2011) δεν είχε απευθύνει προσκλήσεις, με αποτέλεσμα να παρευρίσκονται μόνον οι έξι (6) από τους συνολικά δώδεκα (12) υποψήφιους. Σημειωτέον ότι η είσοδος στο μέγαρο της πλατείας Κοτζιά είναι αυστηρά ελεγχόμενη και εάν κάποιος δεν είναι εφοδιασμένος με πρόσκληση από δημοτικό σύμβουλο ή παράταξη δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο χώρο.

Η ομάδα εργασίας για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων είχε εντοπίσει αυτό το πρόβλημα αδιαφάνειας και είχε υποβάλει από τις 14.2.2011 στον Δήμαρχο ένα έγγραφο με το οποίο ζητούσε την αυτοπρόσωπη παρουσία των υποψηφίων στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε η διαδικασία να έχει την απαιτούμενη δημοσιότητα και να τηρηθούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας (βλ. εδώ). Αρχικά, η πρότασή μας δεν ελήφθη υπόψη με αποτέλεσμα η πρώτη συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για τους υποψηφίους, εκτός φυσικά από την περίπτωση όσων είχαν εξασφαλίσει την είσοδο στη διαδικασία με κάποια πρόσκληση (βλ. εδώ για την πρώτη συνεδρίαση).

Τώρα όμως που επίκειται η δεύτερη -και τελευταία, κατά τον Καλλικράτη- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή του Συμπαραστάτη, επικράτησε η άποψη που υποστηρίζουμε από την αρχή: ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες.

Ωστόσο, οι ανοικτές διαδικασίες θα πρέπει να αφορούν και τη διαβούλευση των δημοτικών παρατάξεων, η οποία σαφώς και απαιτείται, δεδομένης της αυξημένης πλειοψηφίας που επιβάλλει ο Καλλικράτης για την επιλογή του προσώπου κοινής αποδοχής. Εφόσον λοιπόν η τυχόν διαβούλευση και οι πιθανές συνεννοήσεις εκτός, πριν και πέραν του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν γνωρίσει δημοσιότητα και δεν έχουν γίνει με όρους διαφάνειας (λ.χ. έστω εκ των υστέρων ανακοινώσεις), μια αδιαφανής επιλογή του προσώπου δεν "θεραπεύεται" με μόνη την παρουσία των ανθυποψηφίων του στο δημοτικό συμβούλιο.

Γι' αυτό, μπορεί μεν έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά αυτό αποτελεί το minimum.

Μια παρουσίαση για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων μπορείτε να δείτε εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...