Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραπληροφόρηση για τους ελεύθερους σκοπευτέςΣήμερα κυκλοφόρησαν τρεις φωτογραφίες που εξακολουθούν να αναπαράγονται ευρέως ακόμα και τώρα. Η μία εικονίζει δύο άτομα στη στέγη της Βουλής, το ένα κρατάει κυάλια. Επίσης, κυκλοφόρησαν δύο φωτογραφίες με ελεύθερους σκοπευτές, υποτίθεται στο κέντρο της Αθήνας.Επειδή ξέρω πάρα πολύ καλά το κέντρο και τα δύο κτίρια δεν μου θύμισαν τίποτε από Αθήνα, έβαλα τις δύο φωτογραφίες στο google search, στην αναζήτηση φωτογραφιών. Βγήκαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα: η μία είναι από το Βερολίνο και χρονολογείται από το Μάιο του 2009 (βλ. εδώ), ενώ η άλλη (που αναγράφει και στα τούρκικα "Ελλάδα 2012") είναι από το Πότσνταμ το Σεπτέμβριο του 2010 (βλ. εδώ).

Η περίπτωση αυτή επαναφέρει ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά την δεοντολογία: έχουμε όλοι υποχρέωση να διασταυρώνουμε πριν αναμεταδώσουμε δημόσια μια πληροφορία. Σε συνθήκες Διαδικτύου, όταν η παραπληροφόρηση γίνεται ψηφιακά, είναι εξίσου ευχερές, με μέσα απλά και προσβάσιμα σε κάθε χρήστη, όπως απέδειξα παραπάνω, να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
επιτέλους!! έπρεπε κάποιος να μιλήσει. βγάζουν μάτι ότι δεν είναι σημερινές
Ο χρήστης grsail είπε…
Οπωσδήποτε πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες, αλλά δυστυχώς το video [ http://youtu.be/uQDarqD4iVg] δείχνει αυθεντικό οπότε η ουσία παραμένει ...
Ο χρήστης Αγαθοδαίμων είπε…
Οικονόμου για ελεύθερους σκοπευτές
http://dai.ly/H1ie9c

Η ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών, η άρση και ο περιορισμός της κυκλοφορίας και οι προληπτικές συλλήψεις, παραβιάζουν τα μάλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ke E-Lawyer θα ασχοληθείτε λοιπόν με κάτι πιο σοβαρό, ή θα ασχολείστε με φωτογραφίες;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αυτά που λέτε είναι πολιτικά και όχι νομικά. Νομικά δεν βλέπω καμία παραβίαση, αλλά περιορισμούς που δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης, στο μέτρο εξάλλου που δεν υπάρχουν θύματα.
Ο χρήστης Jaga είπε…
Νομικά τι ισχύει δηλαδή; Ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται το κέντρο της Αθήνας, κλείνουν οι σταθμοί μετρό και μαντρώνεται γύρω-γύρω η Βουλή με κάγκελα;

Αυτά προβλέπονται στο Σϋνταγμα μόνο στο άρθρο περί "κατάστασης έκτακτης ανάγκης", δηλαδή περί στρατιωτικού νόμου. Αν δεν αποφασιστεί, με συγκεκριμένη διαδικασία και τεκμηρίωση, όλα αυτά παραβιάζουν ένα σωρό άλλες διατάξεις.

Ή μήπως στις ταράτσες περιμένετε να δείτε κάννες όπλων για να πειστείτε ότι η ΕΛΑΣ έστειλε επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους και όχι να πετάξουν χαρταετό;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Αρκούν αστυνομικές διατάξεις. Το ξέρουμε ότι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές αλλά το θέμα μας εδώ είναι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.
Ο χρήστης Jaga είπε…
Ελπίζω το "αρκούν αστυνομικές διατάξεις" να μην είναι απάντηση στον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου περί στρατιωτικού νόμου. Γιατί τότε μιλάμε για εντελώς άλλο πολίτευμα.

Οι φωτογραφίες ήταν εξ' αρχής hoax, αυτό ήταν ολοφάνερο, τουλάχιστον στους Αθηναίους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές σήμερα στο κέντρο. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
O στρατιωτικός νόμος αφορά αναστολή συνταγματικών ελευθεριών κι όχι συγκοινωνιακές ρυθμίσεις για τρεις ώρες. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε όλοι από τα δελτία ειδήσεων και δεν αμφισβητούνται.

Η σωστή χρήση φωτογραφιών στο διαδίκτυο προϋποθέτει άλλους όρους από αυτούς με τους οποίους τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα sites, όπως η παράθεση της πηγής που εκεί σκόπιμα αποσιωπήθηκε.

Αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης.
Ο χρήστης Jaga είπε…
Άρα ο αποκλεισμός του κέντρου και οι "προληπτικές συλλήψεις", χωρίς καμία απολύτως νομική βάση ή έστω αφορμή (π.χ. διαδήλωση), είναι απλώς "συγκοινωνιακές ρυθμίσεις".

Ενώ η αναμετάδοση λάθος φωτογραφιών στο δίκτυο, ακόμα και αν έγινε "σκόπιμα" (λες και είναι πρωτοφανές), είναι το πανμέγιστο ζήτημα στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Απαγόρευση των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας, για το καλό... της ρύθμισης της κυκλοφορίας. Κάτι σαν τις διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο ή τη μεταφορά της Βουλής εκτός κέντρου.

ΟΚ, κατάλαβα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προς Jaga:
Ωραία, δεκτό αυτό που λέτε.
Προτείνετέ μας σας παρακαλώ, ποιός είναι ο αναλογικότερος τρόπος αντιμετώπισης του εξής φαινομένου:
-Αποφασίζεται παρέλαση από τα συντεταγμένα όργανα του κράτους.
-Την ώρα της παρέλασης 500 (θέλετε 1000; 1000! θέλετε 2000; 2000!) καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και δεν αφήνουν την παρέλαση να συνεχισθεί.
Τι κάνει κατά τη γνώμη σας το κράτος δικαίου(γιατί ξεχνάμε ενίοτε ότι το "δικαίου" προσδιορίζει τη λέξη "κράτος");
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν είναι χωρίς βάση είπαμε ο αποκλεισμός του κέντρου! Είναι στο πλαίσιο της αρμοδιότητας των αστυνομικών διατάξεων και υπάρχει σαφής συνταγματική εξουσιοδότηση.

Οι προληπτικές συλλήψεις είναι παράνομες κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν έχουν σχέση με τους παράνομους σκοπευτές που είναι το θέμα μας εδώ.

Το ότι επιμένεις να επιβάλλεις ένα άλλο θέμα συζήτησης δεν δείχνει ιδιαίτερη αποδοχή του context όμως.
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Πάντως προσωπικά δεν ήξερα ότι κυκλοφόρησε τέτοια είδηση... Αλλά όντως θα ήταν υπερβολικό -πέρα του δέοντος δηλαδή- να έφταναν σε τέτοια πράξη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βασίλη, εγώ δεν νομίζω ότι υπήρξε πάντως κάποιος που νόμισε ότι οι φωτογραφίες είναι από το κύριο θέμα. Εγώ ουδέποτε το νόμισα. Θεώρησα εξαρχής ότι ειναι συμπληρωματικές φώτο από αλλού για να συνοδεύσουν το σημαντικότατο θέμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.
Σίγουρα μερικές φορές το θέμα με τις φώτο είναι υπαρκτό και πρέπει να διασταυρώνονται αλλά νομίζω στο συγκεκριμένο θέμα ήταν απλά συμπληρωματικές, δεν έχει να κάνει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για τις φωτογραφίες όντως έχετε δίκιο αλλά στην τηλεόραση εκπρόσωπος της Αστυνομίας μίλησε ότι ναι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές αλλά όχι για τον λαό.Άρα λίγο με νοιάζει αν οι φωτό είναι αυτές ή άλλες.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Πάντως τα παραπάνω σχόλια δεν τα διάβασες.
Ο χρήστης Δάφνη Χρονοπούλου είπε…
Από χθες κοινοποιώ ξανά & ξανά την έρευνά σας κι απορώ που μοιάζει κάποιοι να μη θέλουν να δουν την αλήθεια (παρά τη γοτθική ταράτσα).
& ως μικρή απάντηση στα ανωτέρω σχόλια θα ήθελα να πω πως ασχολείστε με νομικά & σοβαρά & μιά έρευνα για ένα μύθο που μάς βλάπτει όλους νομίζω δεν παρεκκλίνει της θεματολογίας τούτου του blog.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από πότε η νομική δεν είναι άσκηση πολιτικής;
Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;

deus
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Η νομοθεσία, όχι η νομική. Η νομική είναι επιστήμη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η νομοθεσία, το να κάνεις νόμους, είναι πολιτική. Η νομική, το να ερμηνεύεις τους νόμους είναι επιστήμη. Και τι ακριβώς σημαίνει "επιστήμη", μπορείτε να δώσετε έναν ορισμό;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Η νομική επιστήμη είναι το γνωστικό πεδίο που παρέχει στον άνθρωπο την δυνατότητα να ελέγχει κατά πόσον τα προϊόντα της νομοθετικής λειτουργίας είναι σύμφωνα με το δίκαιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…