Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2008

Πνευματική ιδιοκτησία: όποιος δημοσιοποιεί λογίζεται δημιουργός

Άρθρο 11 ν.2121/1993 - Αρχικοί δικαιούχοι κατά πλάσμα


1. Λογίζεται έναντι των τρίτων ως αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος όποιος καθιστά νομίμως προσιτό στο κοινό έργο ανώνυμο ή με ψευδώνυμο. Μετά την εμφάνιση του πραγματικού δημιουργού του έργου, αυτός αποκτά τα παραπάνω δικαιώματα στην κατάσταση όπου βρίσκονται από τις ενέργειες του πλασματικού δικαιούχου.

2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου το ηθικό δικαίωμα ανήκει στον κατά πλάσμα δικαιούχο κατά το μέτρο που δικαιολογείται από την ιδιότητά του αυτή.


_________

Η δημοσιοποίηση ως μαχητό τεκμήριο προστασίας των τρίτων συναλλασομένων

Ο νόμος αναγνωρίζει αυτόν που δημοσιοποιεί για πρώτη φορά ένα έργο ως δημιουργό. Ο όρος "λογίζεται έναντι τρίτων" σημαίνει ότι οι καλόπιστοι τρίτοι που εκλαμβάνουν ως δημιουργό το πρόσωπο που για πρώτη φορά δημοσιοποίησε το έργο, δικαίως μπορούν να συνάψουν μαζί του συμβάσεις εκμετάλλευσης κλπ. Αν όμως αποκαλυφθεί ότι ο δημιουργός δεν ήταν αυτός, όταν εμφανιστεί ο πραγματικός δημιουργός υπεισέρχεται στη θέση του πλασματικού δημιουργού. Φυσικά όλα είναι θέμα απόδειξης σε αυτήν την περίπτωση. Εδώ παίζει ρόλο και η συμβολαιογραφική κατοχύρωση, η οποία δεν συνιστά βεβαιως διάθεση του έργου στο κοινό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι ο πραγματικός δημιουργός είναι αυτος που είχε καταθέσει το έργο σε προγενέστερο χρόνο από τον πλασματικό δημιουργό. 

2 σχόλια:

jimhellas είπε...

Ερώτηση: αυτό που ακούγεται πως αν στείλεις συστημένη επιστολή στον εαυτό σου, η οποία περιέχει την πνευματική σου δημιουργία, τότε μπορείς να αποδείξεις την κυριότητα του πρωτότυπου έργου βάσει της ημερομηνίας που στάλθηκε η επιστολη, ισχύει;

e-Lawyer είπε...

Κατά τη γνώμη μου είναι αστείο, γιατί θα πρέπει να αποδείξεις και ότι ο φάκελος του ταχυδρομείου περιείχε όντως το έργο σου μέσα ή να το πας "κλειστό" στο δικαστή. Όμως ο δικαστής δεν έχει καμία αρμοδιότητα να "ανοίγει" φακέλους και να διαπιστώνει ότι όντως υπήρχε το έργο μέσα στο φάκελο, εκτός αν κινηθεί η ειδική διαδικασία τις αυτοψίας.
Με λίγα λόγια: δώστε καλύτερα τα 50 ευρώ στο συμβολαιογράφο για να τελειώνετε με το θέμα της ημερομηνίας.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...