Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2008

Πνευματική ιδιοκτησία: άκυρες οι άγραφες συμβάσεις

Άρθρο 14: Τύπος των δικαιοπραξιών

Δικαιοπραξίες που αφορούν τη μεταβίβαση εξουσιών από το περιουσιακό δικαίωμα, την ανάθεση ή την άδεια εκμετάλλευσης και την άσκηση του ηθικού δικαιώματος είναι άκυρες αν δεν καταρτισθούν εγγράφως. Την ακυρότητα μπορεί να επικαλεσθεί μόνο ο πνευματικός δημιουργός.

__________

Μονομερώς αναγκαστικό δίκαιο

Περισσότερο για λόγους προστασίας του δημιουργού παρά για λόγους ασφάλειας των συναλλαγών, η διάταξη καθιερώνει τον έγγραφο τύπο για τις συμβάσεις μεταβίβασης περιουσιακων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αν μια σύμβαση καταρτισθεί προφορικά και ο δημιουργός δεν επικαλεστεί ποτέ ακυρότητα, είναι σαφέστατα έγκυρη.

Αν επικαλεστεί την ακυρότητα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και για άλλους λόγους, ενδεχομένως να μην μπορεί να σπάσει τη σύμβαση, καθώς μια  τέτοια επίκληση θα ελέγχεται ως καταχρηστική. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω διαβάσει κάμποσα άρθρα σου και μπορώ να πώ ότι έχω εντυπωσιαστεί με το blog. Μπράβο και συνέχισε την πολύ καλή προσπάθεια!

ΤΑΣΟΣ είπε...

Στις επιδιώξεις του Παγκόσμιου Κοινωνικου Φορουμ είναι και η κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων'

Είναι ρεαλιστική εποιδίωξη?

Το θέμα σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και διαστάσεις ευτέλειας αν δείτε την ιστοσελιδα του πασοκ θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει προειδοποίηση ότι τα εκεί γραφόμενα βρίσκονται σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, επίσης και σε ορισμενα blogs!!!!

e-Lawyer είπε...

"Ευτέλεια" να σου απαγορεύω να βγάλεις λεφτά τυπώνοντας το blog μου σε βιβλίο?
"Ευτέλεια" να μη θέλω να μπει ένα κείμενό μου σε ένα φασιστικό site, αν δεν συναινώ;
Δεν νομίζω...

ΤΑΣΟΣ είπε...

Νομίζω ότι γράφουμε εκτός των άλλων και γιά να μας διαβάσουν.

Η διαδοσή τους με αναφορά φυσικά στην πηγή προέλευσης τους εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς του γράφοντος και για αυτό νομίζω ότι δεν χρειάζεται κάποιος νόμος.


Παρ όλα αυτά θα ενδιέφερε η προσωπική σας άποψη και ο σχολιασμός της πρω΄της παραγρα΄φου του σχολίου

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...