Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2008

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Πρόστιμο στη ΝΕΤ για παιδική διαφήμηση


Σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ, δεν έπρεπε να είχαν μεταδοθεί διαφημησεις μετά τις 7.00 για τα παρακάτω προϊόντα:
1. Κονσόλα P.R.
2. Τραπέζι και καρεκλάκι spiderman
3. Τραπέζι και καρεκλάκι WINX
4. Aτζέντα "κρυφά μυστικά"
5.Θρανίο Fisher Price.


Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κονταροχτυπήθηκαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την ερμηνεία του νόμου ως προς την μετάδοση τηλεοπτικών διαφημήσεων που αφορούν το παιδικό κοινό:

"Πρόκειται περί παιχνιδιών στα οποία δεν προέχει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας και εντεύθεν δεν έπρεπε να προβληθούν μετά την 07:00 πρωϊνή ώρα. Μειοψήφησε ο Πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης κατά τον οποίο το υπ΄αριθμ. 1,2,3 και 5 αντικείμενο δεν είναι παιχνίδια αλλά έπιπλα προς χρήση παιδιών, ενώ το υπ΄αριθμ. 4 αντικείμενο είναι μεν παιχνίδι (mini ηλεκτρονικός υπολογιστής – ηλεκτρονική ατζέντα) που περιλαμβάνει προγράμματα τα οποία εξασκούν τη μνήμη και οξυδέρκεια του παιδιού, εντεύθεν δε προέχει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του παιχνιδιού. Κατόπιν τούτου νομίμως προβλήθησαν τα αντικείμενα αυτά μετά την 07:00 πρωϊνή και δεν θα έπρεπε να επιβληθεί καμία κύρωση. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου. Μειοψήφησε ο Αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και εκ των μελών Κωνσταντίνος Τσουράκης, κατά τους οποίους θα έπρεπε να επιβληθεί η διοικητική κύρωση της συστάσεως." 


Υπάρχει όμως και το ζήτημα της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, καθώς το ΕΣΡ από το άρθρο 15 του Συντάγματος είναι μεν αρμόδιο να προστατεύει την παιδική ηλικία από προσβολές που, όπως η παραπάνω, προσβάλλoυν τις αθώες ψυχές των ανηλίκων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 2003, στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη λειτουργεί και ειδικός "κύκλος" για τα δικαιώματα του παιδιού, δηλ. ο Συνήγορος του Παιδιού. Μπορεί να μην έχει κυρωτικές αρμοδιότητες, αλλά αυτή η αλληλεπικάλυψη, για την αποφυγή αντιφατικών αιτιολογιών θα επέβαλε, πριν το ΕΣΡ εκδώσει την απόφασή του, να αποστείλει το διοικητικό φάκελο στο Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου Αυτός να αποφανθεί για το ποια από τις απόψεις είναι ορθές: του Προέδρου του ΕΣΡ ότι το τραπεζάκι δεν εμπίπτει στην αόριστη νομική έννοια "παιχνίδι", αλλά συνιστά "έπιπλο"; H άποψη ότι ο mini ηλεκτρονικός υπολογιστής - ηλεκτρονική ατζέντα αποτελεί συσκευή στην οποία "προέχει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας"; Η άποψη του Αντιπροέδρου και του μέλους ότι δεν θα έπρεπε να επιβληθεί το πρόστιμο  στην ΝΕΤ, αλλά μια απλή σύσταση, ή μήπως είχε δίκιο η πλειοψηφία ότι μια απλή σύσταση θα περάσει απαρατήρητη ενώ τα 15.000 ευρώ θα ακυρώσουν, με τη βαρύτητά τους, κάθε πρόθεση μελλοντικής παράβασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας εκ μέρους της ΝΕΤ.



Αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ, ειδικά όταν, όπως αποδεικνύεται από το αιτιολογικό τους, έχουν προκύψει τόσες αντικρουόμενες απόψεις. Θα έπρεπε να γίνει μια κοινή Ολομέλεια Συνηγόρου του Παιδιού - Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης - Συνηγόρου του Καταναλωτή, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και εκπροσώπους από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών και να εξεταστεί πιο σφαιρικά το ζήτημα των κινδύνων από διαφημήσεις που προβάλλονται μέχρι τις 9 το πρωί.

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα αποτραπούν τέτοιες παραβάσεις από την ΝΕΤ και οι υπεύθυνοί της θα σεβαστούν επιτέλους τα δικαιώματα των παιδιών και όχι μόνο το κέρδος που αποκομίζει η κρατική τηλεόραση από διαφημήσεις, κέρδος που τελικά γεμίζει τα ταμεία του ΕΣΡ. 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα loco parentis και το ΕΣΡ; Οι γονείς πού είναι; Τί δουλειά έχει το παιδί τους μπροστά στην τηλεόραση το πρωί; Κι αν δεν μπορούν οι γονείς να εξασφαλίσουν σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση, τί ακριβώς μπορεί να κάνει το ΕΣΡ; Να βάλει πρόστιμα; Μα η διαφήμιση μεταδόθηκε, η ζημιά έγινε.

e-Lawyer είπε...

Oι γονείς δεν ξέρουν, το ΕΣΡ ξέρει.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...