Σάββατο, Αυγούστου 29, 2009

Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος


Στη φωτογραφία βλέπουμε την έδρα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενός ελληνικού κρατικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2000:

"Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στοχεύει να αποτελέσει τον στρατηγικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της παροχής διαρκούς, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης, γνώσης και τεκμηριωμένων απόψεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων, υποστηρίζει την κατάρτιση και εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών στους παραπάνω τομείς. Συνεισφέρει, ως τεχνογνωστικός μηχανισμός, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές και στην επίτευξη, μέσω αυτής, ενός οριζόντιου συντονισμού των δημοσίων πολιτικών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος."

Η είδηση της ανάθεσης στον -διορισμένο από την Κυβέρνηση- αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προβάλλεται ως "μέτρο" αντιμετώπισης των γνωστών προβλημάτων αφορά κάτι αδιάφορο και εξίσου "επικοινωνιακό" με την τυχόν δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το κεντρικό κράτος δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στην πραγματικότητα αποφάσεις που επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπάρχει μια πανίσχυρη ανεξάρτητη αρχή, η γνωστή EPA (Εnvironmental Protection Agency) αρμόδια για αυτές τις αντιδημοφιλής αποφάσεις που δύσκολα θα λάμβανε ο Πρόεδρος ή το Κογκρέσσο. 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός το απο τη ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, μια ανεξάρτητη υπηρεσία με κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στην Ολλανδια υπάρχει η ανεξάρτητη υπηρεσία περιβαλλοντικών εκτιμήσεων (Netherlands Environmental Assessment Agency), η οποία μάλιστα σχεδιάζει την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτόν.

Στην Σουηδία, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency), και στην Ιρλανδια (EPA) κατά τα πρότυπα της αμερικανικής ανεξάρτητης αρχής. 

Στην Ελλάδα, εκτός από τις εκθέσεις ιδεών του Συνηγόρου του Πολίτη, υπάρχει όπως είπαμε και  το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Εκτός από το εντυπωσιακό palazzo που το στεγάζει, το ΕΚΠΑΑ δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κρατικό think tank. Παρά το 10 μελές διοικητικό του συμβούλιο που διορίστηκε το 2008, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το ΕΚΠΑΑ δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με προσωπικό, επειδή εκκρεμούν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Η πιο πρόσφατη Ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος είναι αυτή της 5ης Ιουνίου 2009 (βλ. εδώ) , με την οποία ο κρατικός οργανισμός καλεί ενδιαφερόμενους για να τους αναθέσει το έργο της φύλαξης του υπερπολυτελέστατου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Διευθυντής του Κέντρου, κ. Παραπανήσιος και πρόκειται για "Ορθή Επανάληψη", δηλαδή η ανακοίνωση αρχικά είχε κάποιο λάθος και χρειάστηκε να επανεκδοθεί. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η Έπαυλη Καζούλη πρέπει όντως να προστατευθεί, αλλά θα περιμέναμε και κάτι πιο καίριο από ένα Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος, μετά την οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών. 

Γι' αυτό πέρα από τα think tanks και τις επαύλεις τους, χρειαζόμαστε μια δυναμική Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος, στελεχωμένης από εξειδικευμένους επιστήμονες που είναι σε θέση να συγκρουστούν με συμφέροντα και να δώσουν τον τόνο εκεί που οι πολιτικοί κάθε μέρα ομολογούν την αποτυχία τους. 






4 σχόλια:

Unknown είπε...

Μήπως φταίει ο Τρεμόπουλος που δεν έδωσε διαταγή στα μέλη των Πρασίνων να πάνε να σβήσουν την φωτιά όπως ωρύονταν ο Τράγκας ...???
Η το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία δαπανήθηκαν 90 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες για τον εξ΄ανατολών σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ ΑΝΤΙΘΕΤΑ για δασοπυρόσβεση μόλις 300 εκατομμύρια....
Βέβαια το θέμα είναι σύνθετο και περιλαμβάνει το υπαρκτό ζήτημα της νόμιμης ζήτησης των πολιτών για κατοικία με την εξασφάλιση της ανάλογης προσφοράς μέσω των σύντομων επεκτάσεων των πολέων, ιδιαίτερα της πρωτευούσας...!!!

Ανώνυμος είπε...

H EPA δεν μπορεί να σφραγίσει το sellafield. Είναι άχρηστη.

o Alexandros είπε...

Τι σχέση έχει η EPA (ΗΠΑ) με το Sellafield (Ην.Βασίλειο); Μήπως εννοείς την DEFRA; http://www.defra.gov.uk/

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω alx.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...