Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Δημοψήφισμα για μιναρέδες: ανθρώπινα δικαιώματα σε δημοψήφισμα;

Ένα κλασικό επιχείρημα που ακουγόταν τον περασμένο μήνα για τα θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικούς οργανισμούς ήταν "εμείς έχουμε χριστιανική πλειοψηφία". Νομικά αλυσιτελές, φυσικά, αφού τα ατομικά δικαιώματα δεν κρίνονται με βάσει πλειοψηφίες-μειοψηφίες. Η δημοκρατία δεν περιλαμβάνει μόνο την αρχή της πλειοψηφίας, περιλαμβάνει και την αρχή του κράτους δικαίου, όπου οι πλειοψηφίες δεν έχουν κανέναν λόγο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος, όπως γράφτηκε εκτενώς και για το θέμα των ταυτοτήτων.

Αυτά επισημαίνει και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε χθεσινή δήλωσή του για το θέμα των μιναρέδων:

|"Λαμβανομένου υπόψη ότι ο δημόσιος διάλογος και η ψήφος σε ζητήματα σημαντικά για τις κοινωνίες είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των δημοκρατικών κρατών, το δημοψήσμα που πραγματοποιήθηκε χθες για την κατασκευή νέων μιναρέδων στην Ελβετία εγείρει ανησυχίες ως προς το εάν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων, τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, πρέπει να είναι αντικείμενο εκλογικών διαδικασιών.

Η απαγόρευση της δημιουργίας νέων μιναρέδων συνδέεται με ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της θρησκείας και η απαγόρευση των διακρίσεων, τα οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Γι' αυτό, έαν ασκηθεί μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτό θα αποφασίσει εάν η απαγόρευση της ανέγερσης νέων μιναρέδων είναι σύμφωνο με τη Σύμβαση."

Είναι σαφέστατα μια δήλωση στήριξης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης (κι όχι στην ΕΕ όπως γράφουν διάφοροι αστοιχείωτοι) και το οποίο βάλλεται από διάφορες σκοταδιστικές πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της απόφασής του σχετικά με τα θρησκευτικά σύμβολα. 

Για να μην ξεχνιόμαστε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολιτική συνθηματολογία, αλλά νομικά δεσμευτικοί κανόνες.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δημοκρατία δεν περιλαμβάνει μόνο την αρχή του κράτους δικαίου, περιλαμβάνει και την αρχή της οργάνωσης και της επιβολής της εκμετάλλευσης, όπου το κράτος δικαίου και οι πλειοψηφίες δεν έχουν κανένα λόγο. Δυστυχώς.

giannaros_g είπε...

εξαιρετικό post συνάδελφε

constantinos alexacos είπε...

Μπορεί και να μην συνδέεται με ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της θρησκείας και η απαγόρευση των διακρίσεων

Αρθρο Ιμάμη και δόκτωρ Ισλαμικών σππουδών στην Οξφόρδη, με τίτλο "Minarets are not an essential part of Islam - The Swiss vote does not infringe Muslim religious rights"

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article6938161.ece

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνούμε απολύτως

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...