Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Οι αναβολές καταπνίγουν το δικαιοδοτικό σύστημα


Οι δικαστικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές και οδηγούν την Ελλάδα σε καταδίκες, σχεδόν κάθε μήνα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατά το διάστημα 1999-2008, η Ελλάδα καταδικάστηκε 272 φορές για υπέρβαση του εύλογου χρόνου απονομής Δικαιοσύνης (Ετήσια Έκθεση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 2008, σελ.138). Οι 750.000 μηνύσειςπου ασκήθηκαν φέτος συνιστούν ένα βαρύτατο φορτίο για τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά σε αυτό δεν έχει ευθύνη μόνο ο νομοθέτης και η Πολιτεία (που μπορούν λ.χ. να αποποινικοποιήσουν ορισμένες περιπτώσεις αδικημάτων). Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών, όπως μέσω των ανεξάρτητων αρχών - οι οποίες βέβαια δυστυχώς πολλές φορές είναι πιο αργές και από τη Δικαιοσύνη.

Η πιο σημαντική αιτία για τις καθυστερήσεις δεν είναι ο φόρτος, αλλά οι αναβολές. Θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι ένας από τους διαδίκους μπορεί να μπλοκάρει την εκδίκαση μιας υπόθεσης που έρχεται σε δίκη κατά την πρώτη δικάσιμο. Οι "πρωτοείσακτες" υποθέσεις κατά κανόνα αναβάλλονται, αν ζητηθεί, ακόμα και χωρίς να υπάρχει "σπουδαίος λόγος", όπως επιβάλλει ο νόμος. Επίσης ο νόμος αναφέρει ότι αναβολή γίνεται μόνο για μία φορά, αλλά κι αυτό στην πράξη καταστρατηγείται. Ο νόμος προβλέπει επίσης επιδίκαση αποζημίωσης για τον διάδικο που ζητά αναβολή (στις αστικές υποθέσεις), αλλά κι αυτο εφαρμόζεται με ύψιστη φειδώ από τα Δικαστήρια, χωρίς να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Αρκετές φορές την αναβολή επιθυμεί ο διάδικος και επιβάλλει στον δικηγόρο του να την ζητήσει. Υπάρχουν περιπτώσεις που καλλιεργείται η ελπίδα ότι η αναβολή μπορεί να οδηγήσει σε παραγραφή. Άλλες φορές, ζητείται για ψυχολογικούς λόγους, ως "πίστωση χρόνου", ενώ κάποιες άλλες, με την προσδοκία του συμβιβασμού με τον αντίδικο. Θα έπρεπε όταν μια υπόθεση λήγει συμβιβαστικά, να δίνεται δυνατότητα διαγραφής από το πινάκιο, ώστε να απελευθερώνονται αριθμοί για άλλες δίκες. Υπάρχει επίσης η περίπτωση κατά την οποία οι δικηγόροι επιδιώκουν την αναβολή για να προετοιμαστούν. 

Η αναβολή είναι ένα σοβαρό στοιχείο παθογένειας της Δικαιοσύνης και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να λάβουμε ορισμένα μέτρα. Καλό θα ήταν να μην ενθαρρύνεται ο διάδικος σε περίπτωση που η υπόθεση είναι έτοιμη να δικαστεί. Πρέπει να καταλάβει ότι ο ίδιος έχει βέβαια τη δική του υπόθεση, αλλά εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο δεν πρέπει να επιβαρύνεται για ασήμαντους ή ανύπαρκτους λόγους. Οι ημερομηνίες δικασίμων που δίνονται είναι αρκετά "μακρινές" για να έχει όλο το χρόνο κάποιος να προετοιμαστεί έγκαιρα και να μην αναζητά λόγους αναβολής στο παρα πέντε. Αυτό το χάσιμο χρόνου δεν εξυπηρετεί κανέναν, αντιθέτως εκθέτει την Χώρα διεθνώς. 

Γι' αυτό είναι ύψιστη προσβολή να κατηγορείται κάποιος ως "αναβολάκιας", διότι ουσιαστικά χαρακτηρίζεται ως επιζήμιος για την Δικαιοσύνη. 


3 σχόλια:

Lambros Tropeas είπε...

Υπάρχει όμως κάποιος προγραμματισμός ή και θέληση για να έρθει μείωση στις αναμονές? είτε απο την κυβέρνηση με ανάπτυξη αυτοματοποιημένων και μηχανογραφημένων διαδικασιών γραμματιακής και υποστηρικτικής βαθμίδας που κολισιεργούν το σύστημα,
είτε απο τους ίδιους τους δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους με μια πιο ξεκάθαρη και πιο οργανωμένη διαδικασία πινακίου και βαθμίδας προτεραιότητας δικασίμου εκτός της εμφανούς προτεραιότητας σε περίπτωση παραγραφής?

e-Lawyer είπε...

To σύστημα είναι ούτως ή άλλως μηχανογραφημένο. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει σημαντική ευθύνη των δικηγόρων.

Lambros Tropeas είπε...

Δεν είναι στο σύνολο του όμως... και εμπλέκεται πολύ ο ανθρώπινος παράγοντας σε πολλές βαθμίδες... δυστυχώς το χω δει και γω και το χω ζήσει ότι γενικά κάποιοι το βολεύονται αυτό το σύστημα... αν πάντως η δικαιοσύνη δρούσε γρήγορα , κατα την γνώμη μου θα είχαμε πολύ μα πάρα πολύ λιγότερες περιπτώσεις ανομίας και εκμετάλευσης αποφυγής δικαστηρίων απο διγμένους και ανήμπορούς να διεκδικίσουν τα δικαιόματά τους... η διαφθορα θα είχε εναν άμεσο αντίπαλο. Και όχι μετά απο 5 χρόνια να επερχόταν δικαίωση με ότι είχε συμβει παρανόμος μέχρι τότε...

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...