Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

To κτίριο Νομικής ως ιερό άδυτο

Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο κτίριο της Νομικής, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε μια "εκπαιδευτική" έφοδο με την μητέρα και τον αδερφό μου στο αμφιθέατρο Σαριπόλων, έπαθα ένα σοκ από τη βρωμιά. Όταν ξαναμπήκα την επόμενη δεκαετία ως φοιτητής, τα πράγματα ήταν τα ίδια, αλλά εξηγήσιμα στο μυαλό μου: αναγκαίο κακό μιας άκρως πολιτικοποιημένης σχολής, με το γνωστό ιστορικό φορτίο και τους πολλούς αποφοίτους - πρωθυπουργούς όπως φρόντιζαν να τονίζουν οι καθηγητές μας.

Όταν τελείωνα την Νομική, ήταν ήδη ένα απέραντο γιαπί. Γράφαμε εξετάσεις με ήχους κομπρεσέρ, πλακάδες να ξηλώνουν πατώματα και λοιπά. Η ανακαίνιση τελείωσε ελάχιστα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου. Πρόκειται για ένα παλάτι σε σχέση με αυτό που θυμόμουν. Και έτσι πρέπει να είναι ένας πανεπιστημιακός χώρος, να εξυπηρετεί τον προορισμό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί.

Την προηγούμενη Κυριακή περνώντας από τη Σόλωνος είδα ότι κάτι ετοιμαζόταν μέσα στην σχολή. Μετά έγινε γνωστό το θέμα της κατάληψης από αιτούντες άσυλο (προσοχή: όχι "μετανάστες", αλλά αιτούντες άσυλο. Έχει σημαντική διαφορά η μία κατηγορία από την άλλη). Και άρχισε βέβαια η συζήτηση πάλι για τη σκοπιμότητα του άλλου ασύλου, του πανεπιστημιακού, του οποίου υποστηρίζεται η κατάργηση ή η ελαστικοποίηση από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη πλευρά τονίζεται η ιστορική σημασία του ή η νομική ασπίδα για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Το κτίριο Νομικής αντιμετωπίζεται λίγο - πολύ ως ένα άβατο, ένα τέμενος το οποίο δεν σέβεται όποιος, εκτός από τις πολιτικές νεολαίες, το χρησιμοποιεί για λόγους διαφορετικούς από τον προορισμό του. Αυτή είναι η κριτική που αναπτύσσεται σε σχέση με την κατάληψη των αιτούντων άσυλο: να πάνε όπου θέλουν, αλλά όχι εκεί. Ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι καταληψίες έχουν ένα δίκαιο αίτημα - το πιο δίκαιο αίτημα που υπάρχει, καθώς η Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αιτούντος άσυλο για όσο διαρκεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης. Αλλά, ορισμένα μάλλον συντηρητικά ανακλαστικά ενεργοποιούνται και επιμένουν "ας πάνε όπου θέλουν, αλλά όχι στη Νομική".

Το πρόβλημα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι ότι, ενώ σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις οφείλουμε να τους παρέχουμε στέγη, ένδυση, τροφή, στοιχειώδη αγαθά για μια αξιοπρεπή διαβίωση για όσο χρόνο εκκρεμεί το αίτημα του ασύλου, η χώρα δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αιτούντες άσυλο μένουν στο δρόμο ή στα πάρκα για όσο καιρό εκκρεμεί το αίτημά τους ή σε συνθήκες προσωποκράτησης. Ενώ θα έπρεπε να έχουν στέγη που οφείλουμε να τους παρέχουμε - κι όχι φυλακή. Την στέγη αυτή δεν την έχουν στα Προπύλαια όπου επίσης έχουν εγκαταστήσει ορισμένες σκηνές διαμαρτυρίας.

Για μένα είναι εξαιρετικά συμβολική αυτή η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής και την συνδέω, ως ένα αίτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, με την πολιτική βαρύτητα της άλλης, της κατάληψης κατά τη δεκαετία του 1970 ενάντια στη δικτατορία. Απ' όσο έχω παρατηρήσει, οι αιτούντες άσυλο σέβονται το χώρο που έχουν καταλάβει πολύ περισσότερο από τις κομματικές νεολαίες και τον κάθε τρίτο που έρχεται να προωθήσει το οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία του ασχημονώντας στο κτίριο. Το κτίριο της Νομικής είναι το πιο κατάλληλο ως χώρος κατάληψης των συγκεκριμένων απεργών πείνας για να καταδειχθεί το τεράστιο νομικό και πραγματικό πρόβλημα των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.

Διαφωνώ με κάθε βίαιη παρεμπόδιση καθηγητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Αλλά, αν πρέπει να σταθμίσω, θεωρώ ότι κατ' εξαίρεση το δίκαιο είναι με τους εν λόγω καταληψίες.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζεις πόσοι από τους καταληψίες είναι και αιτούντες πολιτικού ασύλου; Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες από το Μαγκρέμπ.

imwrong είπε...

Σ' ό,τι αφορά την παρατήρηση της τελευταίας παραγράφου, δεν προκύπτει παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρά μόνο από την απόφαση της κοσμητείας για αναστολή της λειτουργίας της σχολής ως την Παρασκευή. Το παλιό κτίριο της Σόλωνος δεν χρησιμοποιείται αυτή την εποχή, αφού η ανακαίνιση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Προσυπογράφω την ανάρτηση και με τα δύό τα χέρια. Το άσυλο ασφαλώς και πρέπει να υφίσταται, ώστε να γίνονται ευρύτερα γνωστές ειδικά τέτοιες περιπτώσεις. Ουσιαστικά σήμερα διαφάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η σπουδαιότητα και η σημαντικότητα της ύπαρξης του Πανεπιστημιακού ασύλου. (Ευχαριστώ για την ανάδειξη της διάκρισης λαθρομετανάστη και του αιτούντα ασύλου)

Δυστυχώς όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσα σε αυτούς και ο ΣΚΑΙ, ταυτίστηκαν με τις ακροδεξιές, ναζιστικές και φασιστικές απόψεις. ΚΡΙΜΑ. Ειδικά για τον Σκάι. Δεν περιμένω τίποτα από τους δημοσιογράφους του ασυγκράτητου αυνανισμού των άλλων καναλιών, αλλά πραγματικά η εκπομπή που έκαναν τα παιδιά το πρωί ήταν ίσως η χειρότερη τους.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ που έδειξαν οι τριτοκοσμικοί φίλοι μας, στην περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου. Σε τέτοιες συμπεριφορές δεν μας έχουν συνηθίσει ούτε οι πολιτικοί μας.

Έχω μια μικρή ένσταση για τα όσα αναφέρει ο imwrong. Ανεξαρτήτως της κατάστασης στο οποίο βρίσκεται το κτίριο και της λειτουργικότητάς του, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν την ανακαίνιση για συγκεκριμένο σκοπό. Αν οι φοιτητές ήθελαν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα, θα ήμουν απολύτως σύμφωνος μαζί τους. Η άνευ χρονικού περιορισμού διαμονή των αιτούντων άσυλο, σε αυτό το χώρο, εμένα δεν μπορώ να πω ότι με βρίσκει σύμφωνο.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε κάποια πράγματα. Να το δεχτώ, όχι επειδή μου το λέει κάποιο χαρτί, αλλά επειδή το λέει η ανθρωπιά. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να μην περιοριστούμε στο ποιοτικό, αλλά να επεκταθούμε στο ποσοτικό μέρος. Για πόσους έχουμε υποχρέωση; Για 500; Για 500.000; Για 5.000.000; Υπάρχει άνω καθορισμένο όριο; Είναι αυτή η υποχρέωση, υπέρτερη της δυνατότητας να αυτοδιαχειριζόμαστε;

BLUEPRINTS είπε...

πόσο μα πόσο συμφωνώ μαζί σου, επιτέλους και μια άλλη φωνή (όχι ότι το κάνεις για πρώτη φορά)

Nikos είπε...

Και επειδή το έχουμε κάνει μεγάλο θέμα την κατάληψη του κτιρίου από τους μετανάστες, θα ήθελα να ξέρω πόσοι αντιδρούν που καθημερινά φοιτητικές παρατάξεις καταλαμβάνουν χώρους πανεπιστημίων, κολλάνε χιλιάδες αφίσες, κάνουν πάρτυ σε ακαδημαϊκούς χώρους και παίρνουν παρατάσεις στην εξεταστική για να πάνε στην Μύκονο.
Και κατά πόσο είναι νόμιμα αυτά.
Ας μας πει ο E-Lawyer

Ανώνυμος είπε...

Έχετε καταλάβει πως πίσω από τους 300 υπάρχουν - σύμφωνα με τις συντηρητικές κυβερνητικές εκτιμήσεις - 400.000 ακόμη; Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση, ενώ μια μαζική νομιμοποίηση θα φέρει τα πάνω κάτω στο μέλλον. Τι μήνυμα θα δώσουμε; Ανοίξαμε και σας περιμένουμε; Η υπόλοιπη Ευρώπη μιλάει εκ του ασφαλούς. Δεν βλέπει ταλαίπωρους ανθρώπους να συνωστίζονται στην πόρτα της. Όσο γι' αυτούς που λένε πως θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, τα νούμερα των νομιμοποιημένων δεν δείχνουν τέτοια τάση. Αλλά και να ίσχυε κάτι τέτοιο, θα είχαμε άλλο πρόβλημα με το να στέλνουνε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αλλού.

Η μόνη λύση για να σταματήσει τόσο η εκμετάλλευση και η απανθρωπιά, είναι η ποσόστωση.

Exarchias είπε...

Συνυπογράφω με την ανάρτηση.
ένα νηφάλιο κείμενο που πέρνει θέση μεν υπερ της μιας πλευράς, (με την οποια συμφωνώ και εγώ), αλλά το κάνει και με τους όρους που θα έπρεπε να κινήτε μια αντιπαράθεση στα πλαίσια μιας πολιτισμένης κοινωνιας.
Με εκτίμηση.
Χρήστος.

Ανώνυμος είπε...

το πανεπιστημιο εχει ως στοχο να βγαζει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Πραγμα το οποιο ΔΕΝ κανει. Οσοι αποφοιτουν απο αυτο και ειναι επιστημονες οφειλεται αποκλειστικα στη δικη τους προσωπικη προσπαθεια. Μια απο τις δικαιολογιες συνιστα οτι στο πανεπιστημιο πρεπει να πολιτικοποιουμαστε κλπ. Συμφωνοι, αλλα πρωτο μελημα του Πανεπιστημιου ειναι η επιστημη διαφορετικα ας γινουν καθηγητες πανεπιστημιου μελη της Greenpeace και τα συντροφια.
Η περιφημη πολιτικοποιηση στο πανεπιστημιο συνισταται κατα βαση:
ΠΑΣΠ/ΔΑΠ = γλοιωδεις δημοσιοσχετιστικες συμπεριφορες, αφισοκολληση, καθημερινη επισκεψη σε μπουζουκια/κλαμπ για τα περιφημα κερασματα, μυκονος, αραχωβα, τραπεζακι 12 ωρες την ημερα.
ΠΚΣ/ΑΡΕΝ/ΕΑΑΚ: καταληψη στην οποια ψηνουμε σουβλακια, σκαμε μπαφους, το παιζουμε επαναστατες, πορεια, αντιρατσιστικο καμπινγκ, ρεμπετικο γλεντι, και παλι καταληψη.
δηλωσεις 16χρονου Χ. Τσαμπασιδη απο Λιτοχωρο που επιλεχθηκε να παει στο MIT : ''Θα ήταν δύσκολο να καλυφθούν τα όνειρά μου στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σωστή υποδομή''.
Δεν πειραζει κ.Τσαμπασιδη στην Ελλαδα εχουμε ασυλο...

30φυλλος

Ανώνυμος είπε...

Δεν δόθηκε απάντηση για το γεγονός ότι δεν πρόκειται για άτομα που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο όπως γράφετε στο άρθρο, αλλά για οικονομικούς μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής.
Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε το άσυλο για ένα εξωπανεπιστημιακό θέμα μόνο την προάσπισή του δεν βοηθά. Κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές μόνοι τους σε θέματα που δεν θα έπρεπε να θίγονται.
Δυστυχώς το μόνο που κατάφερε το "Δίκτυο" με την αυθαίρετη ενέργεια να μεταφέρει τους μετανάστες από τα Χανιά στη Νομική είναι να συγκεντρώσει τα πυρά της ελληνικής κοινωνίας κατά των μεταναστών που εκβιάζουν για την παροχή άδειας παραμονής, τα πυρά της πανεπιστημιακής κοινότητας που αν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές θα καταντήσουν τα πανεπιστήμια καταυλισμοί μεταναστών, και τα πυρά μερίδας φοιτητών που είδαν στην πράξη αυτή προβοκάτσια με στόχο να τεθεί και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Κύριε Σωτηρόπουλε, κάνατε μια "συναισθηματική" προσέγγιση που το μόνο στόχο είχε κατ' εμέ να χαϊδέψει τα αυτιά κάποιων. Δεν μας έχετε συνηθίσει έτσι..

Ανώνυμος είπε...

Κάθε είδους ποσόστωση είναι φασιστική.

Ανώνυμος είπε...

καθε ειδους ποσοστωση δεν ειναι φασιστικη

Ανώνυμος είπε...

"Κάθε είδους ποσόστωση είναι φασιστική."

Άρα όποιος έχει μια γκαρσονιέρα και δεν ανοίγει την πόρτα του να φιλοξενήσει είκοσι άτομα, μέχρι να καταληφθεί και το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο, δεν είναι ανθρωπιστής και θεσπίζει φασιστικές ποσοστώσεις.

Φασιστικές και οι ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε E-lawyer,

διαπιστωσα οτι ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΣ το σχολιο μου "καθε ειδους ποσοστωσεις δεν ειναι φασιστικες"
Φανταζομαι οτι σιγουρα εισαι κατα της λογοκρισιας δεδομενου της ευαισθησιας σου για τα ανθρωπινα δικαιωματα και τις συνταγματικες ελευθεριες. Επομενως, αναζητωντας την αιτια της λογοκρισιας κατεληξα οτι μαλλον το διεγραψες επειδη το βρηκες ανουσιο, ατεκμηριωτο, χωρις να προσφερει κατι. Πραγμα που οντως ισχυει. Θα επρεπε ομως να τυχει της ιδιας μοιρας και το σχολιο "καθε ποσοστωση ειναι φασιστικη" αφου και αυτο συναγωνιζεται το λογοκριμενο σχολιο σε ελλειψη τεκμηριωσης, επιχειρηματων κλπ. Ομως, αν και δεν διακαταχεσαι απο νεο-ελληνο-αριστεριστικα κομπλεξ λειτουργησες σαν να ειχες. Δεν σε κατηγορω διοτι οταν η κρατουσα αντιληψη ειναι αυτη ακριβως, οτι μονο η Αριστερα ειναι δημοκρατικη και κανενας αλλος, μονο αυτη μπορει να δινει το χρισμα δημοκρατικοτητας και κανενας αλλος, χωρις να χρειαζεται να επιχειρηματολογει και να τεκμηριωνει τις αποψεις της, ως αλλου ειδους θεσφατα.
Με το σχολιο "καθε ειδους ποσοστωσεις δεν ειναι φασιστικες" ηθελα να καταδειξω ακριβως αυτο. Το πως επιτρεπουμε τη συκοφαντια και την εξυβριση - γιατι φασιστας τουλαχιστον στα δικα μου αυτια ηχει ως υβρις- χωρις καμια τεκμηριωση ιδιως οσον αφορα το συγκεκριμενο χαρακτηρισμο.
30φυλλος

Ανώνυμος είπε...

Στην τελικη ειναι θεμα βαρους αποδειξης.
Αν εγω πω καποιον μαλακα/διεφθαρμενο κλπ εγω θα πρεπει να αποδειξω οτι οντως ειναι και οχι αυτος οτι δεν ειναι.
Δυστυχως ομως αυτο ειναι ενα καλα δουλεμενο κολπο απο την περιωνυμη νεο-ελληνικη αριστερα. Ηδη ο σχολιαστης των 4.24 μμ επεσε στην λουμπα της απολογιας, νοιωθοντας την αναγκη να εξηγησει γιατι δεν ειναι φασιστας! Αντι να απαιτησει τεκμηριωση γιατι η ποσοστωση ειναι φασιστικη.
30fyllos

Ανώνυμος είπε...

Επι του θεματος της ποσοστωσης ενα παραδειγμα νομιζω θα δειξει αρκετα πραγματα:
αν εχω φαγητο ικανο να χορτασει 10 ανθρωπους και ερθουν στο τραπεζι 15, τοτε ολοι θα φανε απο λιγο δεν θα πεθανουν της πεινας αλλα ουτε και θα χορτασουν. Αν ερθουν 150 τοτε αντιστοιχει στο καθενα απο ενα ψιχουλο πραγμα που σημαινει οτι ουσιαστικα θα μεινουν νηστικοι. Μπορει να πει κανεις οτι η οικονομια -δλδ το διαθεσιμο φαγητο- ειναι δυναμικο μεγεθος και οχι στατικο, πραγμα που αληθευει μονο που για την Ελλαδα μικραινει δλδ σε λιγο καιρο θα εχουμε φαγητο για 9,8 κλπ. Ας μου πει τωρα καποιος τι ειναι πιο ανθρωπιστικο να πεις δεχομαι τοσους μεταναστες τους οποιους μπορω να ταισω να βρω δουλεια να στεγασω ή η κατασταση που επικρατει τωρα που επηρεαζει αρνητικα την κοινωνικη ενταξη τοσο των νομιμων οσο και των πολιτικων προσφυγων(εστω αυτων των λιγων αναγνωρισμενων)
Τελος, ειναι απαραδεκτα ολα τα κομματα για την συμπεριφορα τους ειτε για την αναλγησια που παρουσιαζουν, ειτε για την εργαλειακη προς οφελος των σκοπων τους αντιμετωπιση των μεταναστων.
συγνωμη για την πολυλογια.
30φυλλος

e-Lawyer είπε...

Τότε η ποσόστωση πρέπει να τους αφορά όλους ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή. Να βάλουμε ποσόστωση και για του Έλληνες που θα παραμείνουν στη χώρα;

Ανώνυμος είπε...

prwti fora diavazw to blog sou..
Sygxaritiria gia tin aksiopreph kai timia stash sou kai to poly kalo arthro ....


Alexis

Ανώνυμος είπε...

βλεποντας το πραγμα ιδεαλιστικα προφανως και δεν πρεπει να υπαρχει ποσοστωση. Αλλα πρεπει να δουμε τις ρεαλιστικες δυνατοτητες της χωρας.Ποσους πραγματικα μπορει να εξυπηρετησει και να προσφερει στεγη, τροφη, δυνατοτητες στην αγορα εργασιας η Ελλαδα την ωρα που δεν μπορει ουτε τους ελληνες να καλυψει (βλ. πχ. κατασταση ταμειων). με το να αυξηθει ο πληθυσμος με τοσο ραγδαιο τροπο απλα οδηγουμε στην εξαθλιωση μεγαλες πληθυσμιακες μαζες ελληνων και ξενων.
Στους Ελληνες η ποσοστωση εχει αυτοεπιβληθει χρονια τωρα βλ. δημογραφικο προβλημα τωρινη οικονομικη κατασταση εξαιτιας της οποιας οι περισσοτεροι νεοι ανθρωποι αδυνατουν να κανουν οικογενεια.
Στο κατω κατω ο υπερογκος αριθμος μεταναστων αποτελει την καλυτερη δικαιολογια για να μην εκπληρωνει το κρατος τις διεθνεις του δεσμευσεις, δηλωνοντας οτι αδυνατει λογω του τεραστιου αριθμου. Αντιθετα, με την ποσοστωση οι δικαιολογιες θα τελειωσουν,και οι ομαδες πιεσης υπερ των μεταναστων (ΜΚΟ,ΕΕ κλπ) θα επιτυγχανουν πολλα περισσοτερα καθως το κρατος πιο ευκολα θα εξαναγκαζεται στη φροντιδα των μεταναστων.
Στο κατω κατω οι μεταναστες ειναι αποτελεσμα της εκμεταλλευσης των δυτικων χωρων επομενως καθε δυτικη χωρα οφειλει να δεχεται τον αριθμο εκεινο μεταναστων που αντιστοιχει στα οφελη που αποκομιζει απο την εκμεταλλευση πχ του Αφγανισταν. Οποιος τρωει τα γλυκα να τρωει και τα ξινα.Αντιθετα αυτη τη στιγμη αλλος επωφελειται τα κερδη και αλλον βαρυνουν τα κοστη.(κλασσικος καπιταλισμος). Εγω δεν λεω τους υπολοιπους να τους ριξουμε στη θαλασσα η να τους στειλουμε στη χωρα καταγωγης τους. Λεω οτι θα πρεπει αυτοι οι ανθρωποι να πανε εκει οπου μπορει να προσφερθει πραγματικη βοηθεια γιατι εδω στο ελλαντα τα πραγματα ειναι σκουρα πλεον για ολους... Νοημα εχει να σωζεις εναν χωρις να σκοτωνεις δυο.
Αλλωστε και η ΕΕ και η ΗΠΑ λειτουργουν με ποσοστωση. Η ελλαδα που ειναι υπο χρεωκοπια θα το παιξει υπερανθρωπιστρια.
30φυλλος

e-Lawyer είπε...

Για αυτό η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προτείνει την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ για το άσυλο, ώστε οι αιτούντες να επιλέγουν οι ίδιοι την χώρα που επιθυμούν να τους δώσει άσυλο και να σταματήσει να ισχύει η υποχρέωση της χώρας εισόδου στην ΕΕ για επεξεργασία του αιτήματος.

Υπάρχει λοιπόν μια πολύ πιο σοβαρή πρόταση από την "ποσόστωση", την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και να υποστηρίξουμε, ώστε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο φαινόμενο αυτό και να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες εισόδου προσφύγων όπως η δική μας.

Δείτε την πρόταση όπως την έχει παρουσιάσει η πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης, κ. Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=lfsKfK4jHEs

και βοηθείστε αν μπορείτε στην μετάφραση του video σε άλλες γλώσσες.

Olga είπε...

Είσαι μιας εξαιρετικής ποιότητας ανοιχτομάτης, 30φυλλε. Εγώ είμαι ένα τίποτα. Δηλαδή, εμένα αν με ρωτήσουν πόσους ζωντανούς μπορούμε να βοηθήσουμε, τότε, από υπερβολική συστολή και άγνοια, με όση φρίκη συνοδεύεται η άγνοια μου σε κανονική λειτουργία σίγασης, θα χαθώ βουβή μέσα στην άμορφη κρυσταλλική και μη-ρεαλιστική σκέψη και δεν θα ξέρω να υπολογίσω από πικροδάφνη και να αποκριθώ σε λανθασμένη θάλασσα. Κύματα μάλλον εφαπτομενοειδή θα εξακολουθήσουν να πληγώνουν τις ακτές και τα ημερολόγια. Μια κωμωδία από τραγούδια που ήταν ν' ακουστεί και να συνθλίψει τους έρημους τους μαύρους βράχους στις ακτές δεν θα με παρασύρει. Έτσι κοιμάμαι ολόγυμνη...

marianaonice είπε...

"Για αυτό η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προτείνει την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ για το άσυλο, ώστε οι αιτούντες να επιλέγουν οι ίδιοι την χώρα που επιθυμούν να τους δώσει άσυλο και να σταματήσει να ισχύει η υποχρέωση της χώρας εισόδου στην ΕΕ για επεξεργασία του αιτήματος..."

Συμφωνώ απόλυτα!
Εκεί πρέπει να εντοπιστεί το πρόβλημα για να αναλάβει και η υπόλοιπη Ευρώπη τις ευθύνες της, πλην των χωρών του Νότου που τους φόρτωσαν το πρόβλημα του ξερριζωμού τόσων ανθρώπων από τις πατρίδες τους και υποκρίνονται και τους ανθρωπιστές, ενώ από Ολλανδία καθημερινά έρχονται τσάρτερ με επαναπροώθηση 40 -50 αλλοδαπών μεταναστών, που φθάνουν εκεί από τη χώρα μας.
Όλα τα άλλα είναι σκέτη υποκρισία νομίζω και δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα εξωθούν τα πράγματα σε επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών, αφού στοχεύουν να ενοχοποιήσουν τους ίδιους τους εξαθλιωμένους ανθρώπους και θύματα των διεθνών εκμεταλλευτών τους, αντί να στοχοποιήσουν τους πραγματικούς υπαίτιους αυτού του φοβερού προβλήματος!

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...