Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2008

Ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο: υιοθέτηση τροποποιήσεων Λαμπρινίδη στην Επιτροπή Ελευθεριών Ευρωβουλής

"Η υψηλότερη δυνατή προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη", τόνισε μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για την αναθεώρηση της Οδηγίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο ο κ. Σταύρος ΛαμπρινίδηςAντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και υπεύθυνος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το παραπάνω ζήτημα. "Tα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να υπαγορεύουν τους νόμους που υιοθετεί η Ευρώπη για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της. Στο μέλλον, όταν εταιρίες δεν προστατεύουν επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα μας, θα πρέπει να λογοδοτούν τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στους πελάτες τους," συμπλήρωσε. 

Η Επιτροπή υιοθέτησε τροπολογίες του κ. Λαμπρινίδη, που προβλέπουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τους πελάτες τους για κάθε παραβίαση της ασφάλειας των συστημάτων τους που μπορεί να επιφέρει άμεσο κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, όπως είναι η κλοπή της ταυτότητάς τους ή η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων τους. Oι εταιρίες  θα υποχρεούνται επίσης νακαταχωρίζουν στους ετήσιους απολογισμούς τους κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους και της ασφάλειας των δικτύων τους κατά την προηγούμενη χρονιά. 

Επιπλέον, όταν οι αστυνομίες αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις Aνεξάρτητες Aρχές Προστασίας Δεδομένων οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατάχρηση εξουσίας, να παραπέμπουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη. 

Oι ευρωβουλευτές παρότρυναν επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προβλέψουν ποινικές κυρώσεις για κάθε παράβαση της προστασίας δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην υπό αναθεώρηση οδηγία.  

Τέλος, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών απέρριψε τις προσπάθειες κάποιων ευρωβουλευτών που επιθυμούσαν να επιτρέψουν σε ιδιωτικές εταιρίες να καταστρατηγούν την αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου, με πρόσχημα την "προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας". 

O κ. Λαμπρινίδης άσκησε όμως επίσης έντονη κριτική σε μία αντιφατική προς τα παραπάνω τροπολογία του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, η οποία προβλέπει την πιθανή εξαίρεση των επιχειρήσεων από την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές προστασίας δεδομένων για παραβιάσεις της ασφάλειας των δικτύων τους, όταν αυτές "δεν προκαλούν ζημία στους χρήστες". "Kάθε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών προκαλεί εξ ορισμού ζημία, τόσο στους ίδιους τους χρήστες όσο και στη δημοκρατία μας", τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης. "Αν αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε τις παραβιάσεις των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων σε 'ζημιογόνες ή μη', ανοίγουμε την πόρτα για τη συνολική καταστρατήγησή τους". 

H έκθεση αναμένεται να εξεταστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.    

6 σχόλια:

Mantalena Parianos είπε...

Ως εξαγγελίες σε καλύπτουν;

Μένει να δούμε τι από όλα αυτά μπορεί (ή υπάρχει η πολιτική βούληση) να εφαρμοστεί και στην πράξη στη χώρα μας. Η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού είναι πολύ πρόσφατη και η έκβασή της, δεν προμηνύει τίποτε καλό για το μέλλον του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα.

e-Lawyer είπε...

Αν δεν διάβαζες διαγώνια θα έβλεπες ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί αλλά βρίσκονται σε επίπεδο συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν αποτελούν λοιπόν "εξαγγελίες", ενώ αν θεσμοθετηθούν δεν θα είναι θέμα πιθανότητας ή πολιτικής βούλησης, αλλά έννομης υποχρέωσης να εφαρμοστούν στη χώρα μας, η οποία από το 1981 είναι κράτος μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Να υπενθυμίσω ότι στο e-lawyer ασχολούμαστε με τη νομική επικαιρότητα και όχι με καφενειακές εκτιμήσεις ψευδοαντιπολιτευτικού μηδενισμού. Η καταστροφολογία και οι Κασσάνδρες ("δεν προμηνύει τίποτε καλό") δεν συμβάλλουν στην νομική αξιολόγηση του θέματος, ενώ, για τέτοιου επιπέδου, ήθους, ποιότητας και σκοπιμοτητας σχόλια, σας δίνεται βήμα σε άλλα ιστολόγια γενικού ενδιαφέροντος και κοινωνικής κριτικής, στο κοινό των οποίων εξάλλου απευθύνεστε τακτικά.

Michael_Sc είπε...

"οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις Aνεξάρτητες Aρχές Προστασίας Δεδομένων"

Eμενα πάντως για εξαγγελία μου κάνει αυτό. Εξαγγελία τίγκα στις καλές προθέσεις (ή τη στάχτη στα μάτια).

Και έχει δίκιο ο πρώτος σχολιαστής να αμφιβάλλει, αφού και άλλες κοινοτικές αποφάσεις όχι μόνο δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα αυτή, αλλά μας επιβαρύνουν καθημερινώς με πρόστιμα.

ΥΓ.
Μην αφήνεις τις προσωπικές σου εμπάθειες να σε αποσπούν από την ουσία των γραφομένων. Κουβέντα κάνουμε και ο/η Μανταλένα σχολίασε σοβαρά. (Νομίζω).

e-Lawyer είπε...

Αυτό που αναφέρεις ως "εξαγγελία" είναι νομική υποχρέωση για τους παρόχους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 18.6.08 (άρθρο 8) και αναφέρει ότι ο υπεύθυνος διασφάλισης του απορρήτου που απασχολεί ο πάροχος έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα την ΑΔΑΕ σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι σχολιάζει η Μανταλένα σε άλλα ιστολόγια, αλλά καιρός είναι να βάλουμε πάγο στα ιστολόγια με τόσο δύστροπους οικοδεσπότες. Η άστοχη χρήση μιας λέξης («εξαγγελία») δεν δικαιολογεί τέτοια αντίδραση. Ξέρω ότι θα απαντήσετε (αν απαντήσετε) με ελιτισμό, αλλά αυτή η συμπεριφορά μού κάνει αρχοντοχωριάτικη. Την (τελευταία) καλημέρα μου.

e-Lawyer είπε...

Σε ενα ιστολογιο ειδικης θεματικης δεν ενδιαφερουν οι ψυχολογικες αξιολογησεις. το μπλογκ μου θα παραμεινει ενα νομικο φορουμ και για αλλου περιεχομενου συζητησεις μπορειτε να αναζητησετε αλλου ευηκοα ωτα.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...