Πρόκειται περί εκποµπής λόγου και εντεύθεν κατά το άρθρο 1 του Π.∆/τος 77/2003 υπόκειται στους από το ∆ιάταγµα τούτο προβλεποµένους περιορισµούς. Με αφορµή εκδιδόµενα βιβλία ο τηλεπαρουσιαστής αναλύεται σε επιχειρηµατολογίες, σε «κοινωνία ελεγχοµένη από λαµόγια», «πλανήτη φυλακή», «αρχαίο εχθρό», «τεχνολογία του κακού», «µορφές θεοτήτων και δαιµόνων», «ανοµία που πλησιάζει», «µηχανισµούς παρακολούθησης από το υπερπέραν», και άλλα φαντασιώδη πράγµατα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται σύγχυση στους τηλεθεατές.
Αναµφιβόλως πρόκειται περί εκποµπής στην οποία εκτίθενται ανακρίβειες χωρίς στοιχειώδες αίσθηµα ευθύνης. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η εκποµπή µεταδόθηκε µε τη σήµανση «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ Η ΓΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ενώ, λόγω του περιεχοµένου της, έπρεπε να προβληθεί µε τη σήµανση «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ» και να προβληθεί κατά την 6138/Ε/17.3.2000
απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. µετά την 22.:30. Για τις εν λόγω εκτροπές ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθµό η διοικητική κύρωση του προστίµου. Μειοψήφησε ο Κωνσταντίνος Τσουράκης κατά τον οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί η διοικητική κύρωση της συστάσεως.
Το ΕΣΡ έκρινε πως η εν λόγω εκπομπή (τηλεπώλησης βιβλίων) εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 77/2003 (Κώδικας Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών κι επιστημονικών εκπομπών). Το ΕΣΡ διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής θεωρώντας ότι σε αυτό εντάσσεται και η εν λόγω εκπομπή, ως "εκπομπή λόγου". Το άρθρο 1 του π.δ. όμως αναφέρει:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Οι κανόνες του παρόντος κώδικα ισχύουν για ειδησεογραφικές, δημοσιογραφικές και πολιτικές εκπομπές στη δημόσια και την ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Στην έννοια της δημοσιογραφικής εκπομπής εμπίπτουν όλες οι εκπομπές λόγου, που έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό που τους προσδίδεται από τον ραδιοφωνικό ή τον τηλεοπτικό φορέα. Στις ειδησεογραφικές εκπομπές εμπίπτουν τα δελτία ειδήσεων και στις πολιτικές εκπομπές εμπίπτουν εκείνες που έχουν αντικείμενο πολιτικά θέματα.
Μια εκπομπή με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο θα ενέπιπτε περισσότερο στην έννοια του infotainment, δηλαδή την υβριδική κατηγορία εκπομπών ανάμεσα σε ψυχαγωγία και ενημέρωση. Οι υποχρεώσεις ποιότητας εξακολουθούν να ισχύουν κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και για αυτές τις εκπομπές. Αλλά η άμεση υπαγωγή τους στο π.δ. 77/2003 μπορεί να έχει και σοβαρό αντίλογο.
7 σχόλια:
Καιρός ήταν να ασχοληθεί το ΕΣΡ με τον Λιακόπουλο!!
Επιτέλους, μια αρχή...
Μια καλή αρχή, όντως!
Ποιον αντίλογο μπορεί να έχει η υπαγωγή της εκπομπής στις ειδησεογραφικές εκπομπές;;; θα με ενδιέφερε να ακούσω ή μάλλον να διαβάσω.
Νομίζω ότι αυτή η εκπομπή δεν έχει σκοπό την ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα, ώστε να θεωρηθεί "ειδησεογραφική" αλλά παρουσιάζει κάποια στοιχεία έρευνας για παραψυχολογικά φαινόμενα κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, ως είδος, τοποθετείται σε μια γκρίζα ζώνη, μεταξύ ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (infotainment) όπου ο στόχος δεν είναι η μετάδοση ειδήσεων, αλλά η ανάλυση κειμένων, η παρουσίαση στοιχείων, οι εκτιμήσεις σχετικά με προφητείες, οι ερμηνείες συμβόλων κλπ.
Ασχολείται δηλαδή περισσότερο με αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και σχολιασμό και λιγότερο με παρουσίαση "αντικεμενικών" γεγονότων που ενδιαφέρουν την δημόσια ζωή. Οπότε νομίζω ότι εκφεύγει του πεδίο εφαρμογής του π.δ. 77/2003.
Η εκπομπή του Λιακόπουλου ούτε ειδησεογραφική είναι ούτε "ερευνητική". Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι ούτε πιστεύει ο Λιακόπουλος αυτά που λέει ούτε περιμένει να τα πιστέψει οποιοσδήποτε, τα βιβλία του θα πρέπει να θεωρούνται μυθοπλαστικά και όχι συνομωσιολογικά . Απλώς η μέθοδος μάρκετινγκ που έχει επιλέξει είναι να μην πλασάρει τα βιβλία του ως μυθιστορήματα αλλά ως "αποκαλύψεις". Από ότι διαπίστωσα σε μερικά από τα βιβλία που εκδίδει ο ίδιος, στην προμετωπίδα αναφέρει ότι "το περιεχόμενο είναι μείγμα έρευνας και μυθοπλασίας χωρίς σαφή διάκριση μεταξύ τους". Απλώς μερικοί τα παίρνουν όλα στα σοβαρά. Να σημειώσω ότι παρόμοιο τρικ εντός των έργων τους έχουν κάνει και πολλοί μεγάλοι συγγραφείς, αλλά ο Λιακόπουλος το προχώρησε στήνοντας ένα ολόκληρο πλέγμα μίξης της φαντασίας του και αληθοφανών στοιχείων και εκτός των βιβλίων του (συνεπώς και η εκπομπή του ως έργο μυθοπλασίας θα έπρεπε να κρίνεται και όχι ως ενημερωτική).
Μια που είναι της ώρας, το ΕΣΡ σκοπεύει να ασχοληθεί και με τον Χαρδαβέλα; Ενημερωτική εκπομπή σε mainstream κανάλι, από ισχυρό δημοσιογράφο (άρα επηρεάζει περισσότερους από τον Λιάκουρα) αλλά πολύ πιο ξεκάθαρα συνωμοσιολογική.
Δημοσίευση σχολίου